Clavaria greletii Boud. 1917
kyjanka Gréletova
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Clavariaceae Clavaria |
Stručný popis
Plodnice vyrůstají obvykle jednotlivě nebo v malých skupinách. Jednotlivé plodnice jsou válcovité nebo kyjovité, 20–100 x 2–5 mm, štíhlé a protáhlé, nevětvené, někdy zploštělé s podélnou rýhou, v dospělosti duté, v mládí až černé, později šedě vybledající, šedomodré, šedohnědé. Na bázi mají krátký a tenký, od plodné části rozlišený tmavší třeň. Dužnina je křehká, šedá. Vůně je nevýrazná, případně dle Hagara (2014) připomíná vůni syrových brambor. Chuť je mírná. Výtrusný prach je bílý.
Výtrusy jsou široce eliptické, téměř kulovité, 7–9 (10) x 6–8 µm, obvykle hladké, vzácně s několika většími bradavkami. Bazidie jsou 4výtrusé, s přezkou.
Výskyt
Roste velmi vzácně, od září do listopadu, v trávě a mechu, na loukách i v lesích. Upřednostňuje vápnité půdy.
Možná záměna
Velmi vzácná kyjanka černohnědá, která roste na spáleništích, (Clavaria atrofusca) má menší eliptické výtrusy.
Kuchyňské využití
Je nejedlá.
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha |
Nálezy
0071-2018-0092 (20.10.2018, Jihočeský kraj)