ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Chalciporus piperatus

Chalciporus piperatus Bull. Bataille 1908

hřib peprný

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Boletales
Boletaceae
Chalciporus

Synonyma

Boletus piperatus Bull. 1790
Suillus piperatus (Bull.) Poir. 1806

Popis

Klobouk je 20–80 mm široký, zprvu polokulovitý, později poduškovitě sklenutý až téměř plochý, okrově hnědý, hnědorezavý, načervenale hnědý, za sucha jemně sametový, za vlhka mírně slizký.

Rourky jsou 2–5 mm vysoké, rezavě (skořicově) hnědé, jemně sbíhají na třeň. Póry v barvě rourek jsou v dospělosti hranaté, u třeně protažené, s hustotou 1–2 na mm.

Třeň je válcovitý, 20–70 x 4–12 mm, zbarvený podobně jako klobouk, někdy až žlutohnědý, ve spodní části se žlutým bazálním myceliem.

Dužina je v klobouku krémová, ve třeni (zejména ve spodní části) až žlutá, bez výrazné vůně. Chuť je peprně palčivá.

Výtrusný prach je skořicově hnědý.

Výtrusy jsou oválně vřetenovité, 9–12 x 3,5–5 µm.

Výskyt

Roste dosti hojně, od června do listopadu v listnatých i jehličnatých lesích, nejčastěji pod smrkem nebo břízou. Je obvykle uváděn jako mykorhizní druh, ale možná parazituje na podhoubí jiných druhů hub.

Možná záměna

Z příbuzných druhů má vzácný hřib maličký (Chalciporus hypochryseus) žluté póry, hřib rubínový (Rubinoboletus rubinus) póry i rourky růžové, stejně jako dužninu.

Klouzek kravský (Suillus bovinus) má podobě velké plodnice i barvu klobouku, ovšem chuť má mírnou, rourky žlutoolivové a roste pod dvoujehlicovitými borovicemi.

Kuchyňské využití

Používá se (čerstvý i sušený) pouze jako koření pepřově palčivé chuti, delší tepelnou úpravou se kořenitá chuť ztrácí.

Chalciporus piperatus Chalciporus piperatus    

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Šutara J., Mikšík M., Janda V. (2009): Hřibovité houby. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0066-2023-0287 (28.09.2023, Ústecký kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Podzimní myko exkurze

V sobotu 2. 11. na Broumovsko do okolí Vernéřovic

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Panaeolus antillarum
kropenatec teutonský

Hygrocybe mucronella
voskovka hořká

Stereum subtomentosum
pevník plstnatý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .