Agaricus pilatianus (Bohus) Bohus 1974
pečárka Pilátova
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Agaricaceae Agaricus |
Stručný popis
Klobouk je 50–150 mm široký, sklenutý, později ploše sklenutý, masitý, na bělavém podkladu s šedohnědými přitisklými šupinami, někdy rozpraskaný. Pokožka klobouku někdy výrazně přesahuje přes jeho okraj.
Lupeny jsou zprvu bělavé, později dlouho narůžovělé, nakonec černohnědé.
Třeň je robustní, válcovitý, na bázi někdy kyjovitě rozšířený, hladký, bělavý nebo mírně nahnědlý, v dolní části při poranění obvykle výrazně (chromově) žloutnoucí až žlutooranžový. V horní části třeně je výrazný prsten.
Dužnina je bílá, ve třeni na řezu obvykle žloutnoucí. Voní nepříjemně, po fenolu nebo jodoformu, nejvýrazněji na bázi třeně.
Výtrusný prach je purpurově hnědý.
Výtrusy jsou oválné až vejčité, 5,5–7 x 4,5–6 µm.
Výskyt
Roste od června do října, dosti vzácně, v parcích, sadech, zahradách, obvykle na místech ovlivněných činností člověka.
Možná záměna
Pečárka jodoformová (Agaricus iodosmus) z jižní Evropy, vytvářející ještě o něco mohutnější plodnice s výraznějším žloutnutím dužniny, je dnes s pečárkou Pilátovou obvykle ztotožněna (synonymizována).
Kuchyňské využití
Je mírně jedovatá, podobně jako ostatní druhy z okruhu pečárky zápašné (Agaricus xanthodermus).
Autorství obrázků: Markéta Vlčková
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha |