Agaricus depauperatus (F.H. Moller) Pilát 1951
pečárka Annina
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Agaricaceae Agaricus |
Synonyma
Agaricus deylii Pilát 1951
Psalliota depauperata F.H. M?ller 1950
Popis
Klobouk je široký 40–100 mm, nejprve vejčitý, později zvoncovitý až polokulovitý, nakonec sklenutý až plochý, s dlouho podehnutým okrajem ověšeným bělavými zbytky závoje. Povrch klobouku v mládí na bílém podkladu zdobený bělavými, našedlými nebo narůžovělými šupinkami, později lysý, jemně radiálně vrásčitý a zřetelně narůžovělý.
Lupeny jsou husté, s různě dlouhými nepravidelnými lupénky, růžové, postupně hnědnoucí, u třeně vykrojené.
Třeň je válcovitý, 50–120 x 10–20 mm, na bázi někdy s patkou, brzy dutý, jemně podélně vláknitý, nejprve bílý, v dospělosti v horní části postupně růžovějící, u starších plodnic pod kloboukem až karmínově červený. V horní čtvrtině třeně je bílý, povislý, postupně ztenčený a mizející prsten.
Dužnina je pevná, bílá, na řezu zejména pod pokožkou třeně a nad lupeny zřetelně růžovějící. Vůně je jemná, nevýrazná. Chuť je příjemná.
Výtrusný prach je fialově hnědý.
Výtrusy jsou oválné, hnědé, 6–9,5 x 4–6 µm.
Cheilocystidy jsou hojné, téměř kulovité, tlustostěnné. Bazidie jsou 4výtrusé.
Výskyt
Roste od července do října, velmi vzácně, v lesích nebo parcích. Může však být i přehlížena.
Možná záměna
Velmi podobná je pečárka Langeova (Agaricus langei) s výrazně červenající dužninou. Nález 0066-2022-0140 byl určen pomocí DNA.
Kuchyňské využití
Pravděpodobně jedlá pečárka, pro vzácnost kulinářsky bezvýznamná.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal
Literatura
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha |
Nálezy
0066-2022-0140 (27.08.2022, Středočeský kraj)