ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Agaricus comtulus

Agaricus comtulus Fr. 1838

pečárka růžovolupenná

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Agaricaceae
Agaricus

Synonyma

Agaricus niveolutescens Huijsman 1960

Popis

Klobouk je široký 20–60 mm, v mládí vejčitý, později polokulovitý, sklenutý (často s uťatým vrcholem), nakonec téměř plochý. Pokožka klobouku je bělavá, nažloutlá, někdy lehce narůžovělá, uprostřed jemně šupinkatá, při mechanickém poškození žloutnoucí.

Lupeny jsou husté, volné, nejprve růžové, později šedohnědé.

Třeň je bělavý nebo narůžovělý, 30–60 x 3–6 mm, ve spodní části někdy mírně rozšířený, nad prstenem hladký, níže vláknitý. Po otlačení zejména na bázi žloutnoucí.

Dužnina je bílá, na řezu neměnná nebo mírně žloutnoucí. Vůně je anýzová, podobná vůni pečárky ovčí (Agaricus arvensis). Chuť je mírná.

Výtrusný prach je hnědý.

Výtrusy jsou oválné, 4–5,5 x 3–4,5 µm, hladké.

Bazidie jsou 4výtrusé. Cheilocystidy jsou dosti variabilní, obvykle kyjovité, někdy s přehrádkou. Někdy jsou hojné, někdy chybí.

Agaricus comtulus      

Výskyt

Roste od června do října, roztroušeně, obvykle ve skupinách, v trávě na loukách i na světlých stanovištích v lesích.

Možná záměna

Charakteristickým znakem jsou drobné plodnice s anýzovou vůní.

V odborné literatuře je zmiňována zaměnitelnost s velmi podobnou pečárkou žluohnědou (Agaricus lutosus), existují však přechodné formy a podle Cappelli a Parra Sánchez (2022) recentní molekulární data ukazují, že pečárka růžovolupenná (Agaricus comtulus) a pečárka žlutohnědá (Agaricus lutosus) představují jediný druh.

Pečárka odlišná (Agaricus semotus) a pečárka červenavá (Agaricus porphyrizon) mají (zejména) uprostřed klobouku výraznější vínově červené vláknění nebo šupinky.

Kuchyňské využití

Všechny pečárky vonící po anýzu jsou jedlé.

Agaricus comtulus Agaricus comtulus Agaricus comtulus  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha

Nálezy

  0066-2024-0202 (28.09.2024, Středočeský kraj)
  0066-2020-0171 (07.10.2020, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Varování před "cukrovinkami" s muscimolem

ČMS důrazně varuje před požíváním různých komerčně dostupných cukrovinek, které obsahují různé extrakty z hub a které bývají označeny jako "magic", "psychedelic", "legal" a podobně. Více informací nejdete ve výše odkazovaném článku.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Helvella crispa
chřapáč kadeřavý

Pleurotus ostreatus
hlíva ústřičná

Isaria farinosa

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .