Přehled článků
Seznam všech článků této sekce
Strana 5 / 5, články 41 - 49 / 49
- 14.7.2010 Suillus grevillei – klouzek sličný
- 30.6.2010 O směsi hub ve vašem košíku
- 13.6.2010 Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový
- 2.6.2010 Sepultaria arenosa - Hrobenka písečná
- 2.6.2010 Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka
- 24.5.2010 Morchella esculenta – smrž obecný
- 13.5.2010 Verpa bohemica – kačenka česká
- 6.5.2010 Discina perlata - destice chřapáčová
- 27.4.2010 Handkea utriformis - pýchavka dlabaná
Suillus grevillei – klouzek sličný
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 14.7.2010
Suillus grevillei – klouzek sličný
Radost z podmodřínů
Suillus grevillei – klouzek sličný
Patří mezi houby stopkovýtrusé (Homobasidiomycetes), hřibotvaré (Boletales).
Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 28. 7. 2004 v Podruhlí u jihočeských Bělčic.
Tuto všem dobře známou houbu bezpečně za vlhka prozradí značně slizký, citronově žlutý, někdy až zlatohnědý klobouk. Žluté rourky pod kloboukem omakem hnědnou. Zpravidla válcovitý, v horní části žlutěhnědavý třeň, je pod světlým prstenem posetý skořicově hnědými vločkami. Mnohde se mu říká klouzek modřínový, to ve spojení s jeho hojným výskytem právě pod těmito stromy. Podobně jako i další klouzky má také tento druh povícero lidových jmen, mezi mnohými třeba "smrkáč (od smrkati :-)), či např. loupák...
Obvyklá doba výskytu: VI. - XI.
Jedlý
O směsi hub ve vašem košíku
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 30.6.2010
Směs letních druhů hub
Směs podzimních druhů hub
O směsi hub ve vašem košíku
V kuchyni lze použít rozličné směsi hub v mnoha zajímavých chuťových podobách, jejich složení nejspíš ale vždy bude záležet na tom, v jakou roční dobu právě houbaříme, a které druhy v onen čas skončí v našem košíku. Jak mnoho se od sebe liší směsi hub například podle jednotlivých ročních období (mimo jiné aspekty skladby směsi hub), to vám jistě řekne každý zkušený houbař.
Je také mnoho těch, kteří dávají přednost jen několika málo druhům jedlých hub, například jen „pravákům“ či liškám, které jsou v kuchyni univerzálně použitelné téměř ve všech úpravách. Dost možná, že je tomu tak jen z nedokonalé znalosti jiných druhů, a to je pak jistě správná prevence před otravou jedovatými houbami.
Konečně, v rubrice „Fotoreceptárium“ zdejších stránek je pokrmů za použití jen jednoho druhu houby uvedeno hned několik.
Jsou ovšem také houby, které se hodí samy o sobě pro použití v kuchyni pouze v některých specifických úpravách, a které naopak, v jiných úpravách nesplní, či dokonce zklamou veškerá očekávání.
Pokrmy z vyvážené směsi hub bývají kuchyňsky ceněny mnohdy více, než je tomu u četných jídel se zastoupením pouze jediného druhu houby. Nebojte se, proto, poznávat nové druhy jedlých hub napříč houbařskou sezónou, rozšiřujte si odborné znalosti, staňte se uznávanými houbaři a obohacujte své kulinářské zkušenosti o nové poznatky.
Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 13.6.2010
Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový
Sírovec žlutooranžový má v kuchyni specifické použití
Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový
Patří mezi houby stopkovýtrusé (Homobasidiomycetes), nelupenaté (Aphyllophorales).
Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 11. 5. 2005 poblíž Karlštejna.
Signálně žlutooranžové zabarvení, zprvu bakulovitého a později konzolovitého, bokem na kmenech listnatých stromů přirostlého klobouku tohoto parazitického druhu houby, je v terénu komukoli už zdáli patrné. Mladý sírovec je měkký, aromatický, šťavnatý, a právě jen tehdy bývá v kuchyni ve specifických úpravách zajímavě použitelný.
Obvyklá dobou výskytu: V. - XI.
Jedlý
Sepultaria arenosa - Hrobenka písečná
Houby / Poznávejme houby
Jan Borovička, 2.6.2010
Počasí v těchto dnech nahrává tomu, že se houby objevují i na místech, kde je obvykle nenalézáme, protože na nich po většinu roku panuje extrémní sucho. Mám na mysli např. různé skalnaté výchozy, strmé stráně anebo i důlní haldy. V této době jsou však tato exponovaná stanoviště dostatečně vlhká a také relativně prohřátá. To přispívá k tomu, že se na nich objevují houby, které bychom tam jindy marně hledali. Již brzy budeme moci na takovýchto místech najít např. hřib dubový, pozorný houbař si však může povšimnout i jiných druhů, např. drobné krásné houbičky hrobenky písečné - Sepultaria arenosa, kterou vám tímto představuji. Plodničky mají podobu hnězdicovitě rozpukaných kalíšků vykukujících z půdy; velikost je okolo 1 cm v průměru. K jídlu se sice nehodí, potěší ale každého milovníka přírody.
Vyfotografované plodnice byly nalezeny 2. června 2010 na rudní haldě v okolí Příbrami.
Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 2.6.2010
Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka
Závojenka podtrnka má pestré kuchyňské využití
Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka
Patří mezi houby stopkovýtrusé (Homobasidiomycetes), lupenaté (Agaricales).
Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 20. 5. 2010 v zanedbaném ovocném sadu v pražské Hostivaři.
Barva hygrofánního klobouku u podtrnek se v závislosti na počasí mění od sytě šedohnědé za vlhka, až po (vysycháním) krémově našedlou. Pod posléze od výtrusného prachu růžovými lupeny svítí pod kloboukem bílý, vláknitý a často pokřivený třeň.
Za vlhkého jara je to hojná houba, jednotlivě i ve skupinkách rostoucí ponejvíce v sadech, zahradách a parcích, často v okolí ovocných stromů a keřů.
Obvyklá dobou výskytu: IV. - V.
Jedlá
Morchella esculenta – smrž obecný
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 24.5.2010
Morchella esculenta – smrž obecný
Smrž obecný je vyhledávaným kulinářským klenotem
Morchella esculenta – smrž obecný
Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).
Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 9. 5. 2010 v jednom ze sadů na pražském Klíčově.
Nepravidelně kulovitý a hluboce jamkatý klobouk tohoto smrže mívá okrovou, hnědavou až medovou barvu. K bělavému, občas kyjovitému a místy vmáčklému třeni přirůstá svou dolní částí. Na řezu je dutý a za syrova křehký. Jeho vzrostlejší plodnice připomínají podobou robustnější smrž tlustonohý.
Je to nepříliš hojná houba, rostoucí v prosvětlených hájích, sadech, zahradách a parcích.
Obvyklá doba výskytu: IV. - V.
Jedlý
Verpa bohemica – kačenka česká
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 13.5.2010
Ptychoverpa bohemica – kačenka česká
Kačenka česká je v kuchyni ceněnou houbou
Verpa bohemica – kačenka česká
Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).
Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 8. 4. 2010 u Všeradic.
Podélně žebernatý klobouk kačenek bývá zbarven od žlutohnědé po hnědou. Vynáší ho ze země vyrůstající, pod zvoncovitým kloboukem zprvu ukrytý bělavý třeň, který je k jeho vnitřní části přirostlý pouze svou horní částí. Kačenka bez následků snáší i mírné ranní přímrazky. Větrno a slunečno jejímu růstu naopak neprospívá.
Je to houba místy hojná, zejména v některých letech, s výskytem mj. pod jasany, osikami, v keřových porostech z čeledi růžokvětých i kolem jednotlivě po lese vtroušených stromů planých třešní a višní.
Jde o symbol jarní mykoflóry s obvyklou dobou výskytu: III.-V.
Jedlá
Discina perlata - destice chřapáčová
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 6.5.2010
Discina perlata - destice chřapáčová
Destice chřapáčová je houba dobře využitelná v kuchyni
Discina perlata - destice chřapáčová
Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).
Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 15. 4. 2010 poblíž Koněprus.
Tvoří miskovité, někdy až velikosti dlaně dorůstající, zprohýbané, v mládí hladké a stářím vrásčité, svrchu hnědé a na spodu matně bělavé plodnice s krátkým trychtýřovitým třeníkem, zapuštěným do substrátu.
Je vcelku hojná, zejména v teplejších oblastech s výskytem na starých pařezech či tlejících padlých kmenech jehličnanů.
Jde o typicky jarní houbu s obvyklou dobou výskytu: IV.-V.
Jedlá.
Handkea utriformis - pýchavka dlabaná
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 27.4.2010
Handkea utriformis - pýchavka dlabaná
Pýchavky jsou potěšením v houbařově kuchyni
Pýchavku dlabanou jsem na víkendové upozornění jednoho z chatařů dnes nalezl a sbíral v Praze v okolí Radotína. Patří mezi houby břichatkovité (Gasterales).
Plodnice, vesměs ve velikosti zaťaté pěsti, rostly ve více exemplářích na hojně užívané pastvině. Obvykle se začíná vyskytovat později, přibližně od června. Jde o houbu snadno poznatelnou a dobře využitelnou v kuchyni.