ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Fotoreceptárium - recepty na houbová jídla

Přehled článků

Seznam všech článků této sekce

Strana 6 / 6, články 51 - 59 / 59

 <   1   2   3   4   5   6   > 

článek  Kapr s houbami a zeleninou

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 10.12.2010

Kapr s houbami a zeleninou

Kapr s houbami a zeleninou

Období Vánoc a smaženého kapra s bramborovým salátem se kvapem blíží.

K probuzení chuťových pohárků a důvodem k přeladění na rybí strunu, i případnou generálkou, budiž všem houbařům následující návod na jinou zajímavou úpravu kapra.

Aurotem receptu je člen ČMS a přispěvatel našeho spolkového Časopisu českých houbařů-Mykologického sborníku, Dalibor Marounek z Roudnice nad Labem.

Suroviny:

1 naporcovaný kapr, 20dkg zmrazených, nebo 3 dkg sušených hub, sáček oliv ve slaném nálevu, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 cibule, kostka masoxu, hladká mouka, mletá sladká paprika, mletý černý pepř, sůl, olej, sušená celerová nať.

Postup:

Porce kapra osolíme, obalíme v hladké mouce s paprikou, opečeme na oleji a dáme stranou.

Připravíme přeliv; na oleji opečeme kroužky pokrájené cibule, přidáme

zmrazené nebo předem namočené houby a dusíme, vložíme scezené pokrájené olivy

a konzervu pokrájených loupaných rajčat bez nálevu. Ochutíme trochou vývaru z masoxu a

opepříme. Do hotového vložíme porce opečeného kapra.

Podáváme s americkými brambory a sypeme sušenou natí celeru.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Klouzek sličný (modřínový)

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 13.7.2010

Základní suroviny

Základní suroviny

Podruchelská

Podruchelská

Poznámka na úvod:

Klouzky sličné ( modřínové), když přijde jejich čas, vyrůstají zpravidla v požehnaném množství. Pokud je tou dobou deštivo, leskne se jim na kloboucích silná vrstva slizu, která vzbuzuje u mnohých potřebu jim pokožku klobouků oloupat. Část houbařů klouzky právě pro tuto pracnost nemá příliš v oblibě a berou je zpravidla v počtu pouhých několika kousků jen do směsi s ostatními houbami. Na otázku, zda klouzky loupat či neloupat nejeden houbař odpoví, že vlastně neví, ale že je loupá. Že jeho táta a táta jeho táty je taky loupali. Ovšem „Klouzek je proto klouzkem, aby v hubě klouzal“, říkával můj děda. Něco na tom jistě bude. Klouzky proto neloupu. Pouze za vlhka jejich šlemovitý povrch oškrábnu nožem a pak plodnice ukládám do košíku, odděleně od ostatních hub, podobně, jako třeba pýchavky. Za sucha tenhle úkon odpadá. Viskozita klouzků je skryta i uvnitř celé plodnice, a tedy nikoli a jen na onom slizem pokrytém klobouku. Klouzky zřejmě u všech houbařů stejnou měrou neobstojí rovnocenně při veškerých kuchyňských úpravách. Nejspíš je mnozí ani nesuší. To ostatně neplatí jen u nich. Chutnají ovšem dobře v podobě polévek a omáček, v orientálních jídlech v kombinaci se zeleninou a například v bešamelu, gratinované se sýrem.

Nechte se pozvat na jednoduchý a chutný pokrm podle letitého receptu z jižních Čech.

Podruchelská „Klouzanda“

Suroviny: Klouzky, odvar z bobkového listu, kuliček nového koření a černého pepře, hladká mouka, zakysaná či sladká smetana, máslo, nasekaný čerstvý kopr a pár kapek octa, brambory.

Postup: Plátečky kuchyňsky opracovaných klouzků vařte čtvrthodinku v osolené vodě. Do sklenky vychladlého odvaru z koření vmíchejte mouku, vlijte k houbám a dobře po dalších deset minut provařte. Přidejte dohladka vyšlehanou zakysanou smetanu či podle chuti použijte smetanu sladkou, (nebo kombinaci obou), zamíchejte a po chvilce zmírněte plamen. Podle gusta pak přidejte kopr a nakonec po dochucení ještě na prst silný plátek syrového másla pro zjemnění. Hotovou, řádně klouzavou omáčkou přelijte v hlubokém talíři přes horké brambory na loupačku. Někdo má také rád „Klouzandu“ nepatrně zakápnutou octem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Houbový „buřtguláš“

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 29.6.2010

Základní suroviny

Základní suroviny

Houbový buřtguláš

Houbový buřtguláš

Houbový „buřtguláš“

Poznámka na úvod:

Pod pojmem „buřtguláš“ se má zpravidla na mysli nejširší spektrum lidové kulinářské tvořivosti na toto téma. Buřty v něm často bývají zastoupeny nejrůznějšími točenými salámy a kabanosy, párky, pravými i nepravými špekáčky, a nezřídka i dalšími uzeninami. Podobné je to se směsí hub, kdy, jak již bylo řečeno, její složení závisí od toho, jaké jedlé houby tou dobou právě rostou. A právě směs hub, jako jedna ze základních surovin i u mnoha dalších kuchyňských postupů, se rovněž báječně hodí do houbového „buřtguláše“.

Suroviny: Směs hub, uzenina, brambory, slanina, cibule, česnek, hl. mouka, sůl, kmín, mletý černý pepř, mletá červená sladká paprika, čili papričky, drhnutá majoránka

Postup: Na slanině obdělejte cibuli, přidejte lisovaný česnek, pokrájenou uzeninu, papriku, kmín, pepř, čili, osolte, zesilte plamen a chvíli odmíchávejte ode dna. Přidejte pokrájené brambory, houby, podlijte, promíchejte a přiklopené čtvrthodinku zvolna vařte. Přidejte majoránku a záklechtku vody se lžičkou mouky, pozvolna míchejte a povařte ještě deset minut.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Sírovec žlutooranžový

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 12.6.2010

Sírovec ve smetanovém karí

Sírovec ve smetanovém karí

Sírovec ve smetanovém karí

Suroviny: Právě vyrostlý sírovec, cibule, česnek, olivový olej, zeleninový bujón, smetana na vaření, hladká mouka, karí, sůl.

Postup: Najemno pokrájenou cibuli osmahněte s prolisovaným česnekem na oleji, přidejte na plátečky pokrájený sírovec, opékejte, přilijte bujón, přivěďte k varu a pozvolným tahem redukujte do zčervenání. Zalijte ve smetaně zalechtanou hladkou moukou a karí (to v množství podle osobní zkušenosti), míchejte, podle potřeby ještě osolte a pozvolna provařte do zahoustnutí.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Závojenka podtrnka

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 1.6.2010

Gruntovní podtrnková polévka

Gruntovní podtrnková polévka

Gruntovní podtrnková polévka

Suroviny: Houby, uzený špek, cibule, česnek, mrkev, celer, sladká a pálivá mletá paprika, drcený kmín, mletý černý pepř, čerstvá či sušená drhnutá majoránka, sůl, tmavá jíška.

Postup: Pokrájené, kuchyňsky opracované podtrnky poduste ve vlastní šťávě a odstavte. Na špeku osmahněte cibuli a česnek, přimíchejte papriku, přidejte nastrouhanou mrkev a celer a vše opečte do zlatohněda. Přidejte odstavené houby (houbami nešetřete), podlijte, osolte, okořeňte a uveďte znovu do varu. Zahustěte tmavší sádlovou, případně granulovanou jíškou, míchejte a provařte na mírném plameni do zhoustnutí.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Smrž obecný

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 23.5.2010

Smrže s makaróny

Smrže s makaróny

Smrže s makaróny

Suroviny: Houby, olivy v oleji, rajčata, sůl, těstoviny.

Postup: Smrže pokrájené příčně na kolečka opékejte na oleji, přidejte k nim spařená a oloupaná koktejlová rajská jablíčka, v oleji naložené a vypeckované olivy, osolte a opatrně krátce promíchejte na ostrém plameni. Podávejte na horkých makarónech.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Kačenka česká

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 12.5.2010

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Suroviny: Houby, vyuzený špek (slanina), sůl, drcený kmín, kvalitní tvrdý sýr, jemně pokrájená zelená petrželka na přízdobu.

Postup: Celé, či překrojené houby, na slanině a zprvu přiklopené poduste a pak vysmahněte až do tuku. Houby na pánvi oddělte na jednotlivá sousta, osolte a okmínujte, posypejte je strouhaným sýrem a znovu přiklopené zapečte (už jen krátce) do jeho roztavení.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Destice chřapáčová

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 6.5.2010

Destice dle zahradníka

Destice dle zahradníka

Destice dle zahradníka

Suroviny: Houby, karotka, pórek, zeleninový bujón, máslo, sůl

Postup: Opracované houby spolu s karotkou povařte v zeleninovém bujónu. Vyjměte a odstavte. Přeškvařte máslo. Do horkého vývaru na moment vložte koláčky mladého pórku, pak houby, karotku a pórek upravte na talíř, dle potřeby osolte a podávejte přelité čerstvě přeškvařeným máslem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Pýchavka dlabaná

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 26.4.2010

Pýchavky jsou jedlé houby

Pýchavky jsou jedlé houby

Názor houbařů na to, zda je vhodné pýchavky také sušit, nebývá vždy jednotný. Pokud je houba kompaktní, tvrdá a na řezu bílé či smetanové, nanejvýš krémové barvy, čiňte tak bez obav. Jak její celé suché plátky, tak v podobě houbové drti či jemně semletého prachu je pýchavka vhodnou surovinu k přípravě mnoha chutných jídel.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 6 / 6, články 51 - 59 / 59

 <   1   2   3   4   5   6   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Fotosoutěž ČMS 2024

Připomínáme blížící se uzávěrku přihlášek do fotosoutěže ČMS 2024. Kdo nehraje, nevyhraje!

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Zimní myko exkurze

V sobotu 28. 12. v Praze do Krčského lesa

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Parasola plicatilis
hnojník řasnatý

Hypomyces lateritius
nedohub cihlový

Agrocybe vervacti
polnička úhorová

Cantharellus cibarius
liška obecná

Porphyrellus porphyrosporus
hřib nachovýtrusý

Amanita spadicea
muchomůrka datlová

Russula vinosa
holubinka tečkovaná

Hohenbuehelia tremula
hlívička Rickenova

Steccherinum ochraceum
ostnateček okrový

Melanoleuca verrucipes
tmavobělka bradavčitá

Phallus impudicus
hadovka smrdutá

Tremella mesenterica
rosolovka mozkovitá

Calyptella capula
číšoveček kápovitý

Peziza arvernensis
řasnatka lesní

Dacrymyces stillatus
kropilka rosolovitá

Mycena olivaceomarginata
helmovka hnědobřitá

Arrhenia spathulata
mecháček lopatkovitý

Melastiza cornubiensis
mistička oranžová

Mycena leptocephala
helmovka ojíněná

Mycena megaspora
helmovka velkovýtrusá

Clavariadelphus ligula
kyj jazýčkovitý

Schizopora flavipora
pórnovitka drobnopórá

Postia tephroleuca
bělochoroš našedlý

Pholiotina rugosa
sametovka vrásčitá

Lactarius rufus
ryzec ryšavý

Gloiothele lactescens
voskovec mléčící

Phellinus contiguus
ohňovec dotýkavý

Russula lutea
holubinka žlutá

Lepiota oreadiformis
bedla špičkovitá

Cordyceps militaris
housenice červená

Lactarius pallidus
ryzec bledý

Lactarius salmonicolor
ryzec lososový

Ossicaulis lignatilis
strmělka dřevní

Russula sardonia
holubinka jízlivá

Cylindrobasidium evolvens
kornatec rozvitý

Dacrymyces stillatus
kropilka rosolovitá

Dacrymyces stillatus
kropilka rosolovitá

Dacrymyces capitatus
kropilka stopkatá

Agrocybe stepposa
polnička stepní

Clavulinopsis helvola
kyjovečka hnědavá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .