Přehled článků
Seznam všech článků této sekce
Strana 4 / 6, články 31 - 40 / 59
- 11.1.2013 Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 2 - Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice
- 5.1.2013 Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - ÚVOD - Losos v houbo cibulové smetaně
- 26.12.2012 Černý houbový kuba
- 14.9.2012 Houby v zadělávané kapustě
- 1.8.2012 Dvakrát z růžovek od Dalibora Marounka...
- 10.6.2012 Hlíva plicní se zadělávanou šalotkou
- 4.5.2012 Martin Valent - dobrota z májovek...
- 30.4.2012 Dalibor Marounek: Jarní salát z májovek
- 29.3.2012 Dalibor Marounek: Česnek medvědí - Allium ursinum
- 7.2.2012 Dalibor Marounek - Slizáky s marinovanými dršťkami
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 2 - Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 11.1.2013
Fotorecept ke stažení ve formátu Powerpoint
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - ÚVOD - Losos v houbo cibulové smetaně
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 5.1.2013
Pod uvedeným názvem nabízíme všem zájemcům z řad houbařů kulinářů pokračování původního FOTORECEPTÁRIA z let 2005 až 2008. To bylo ještě na bývalých stránkách České mykologické společnosti. Předpokládáme, že většina z vás si vzpomene už jen vzdáleně na houbové recepty, které tato rubrika nabízela. Některé z nich vám postupně připomeneme v původním provedení. Přidáme k nim i řadu dalších. Nebudou chybět ani oblíbené fotorecepty v podobě prezentace Powerpoint, které už po nějakou dobu tvoří pravidelnou součást každoročního pražského jarního a podzimního cyklu přednášek o houbách pro veřejnost. Naším cílem je připomenout vám českou tradici i rozmanitost při vaření z hub a s houbami a osvěžit při tom vaši kulinářskou fantazii, aby vás provázela nikoli jen po celou nastávající houbařskou sezónu.
ve formátu Powerpoint
Černý houbový kuba
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 26.12.2012
Nejen o vánocích je ten správný čas připomenout si staročeské houbařské tradice. K legendám houbových pokrmů patří mj. také houbový kuba. Ten černý se připravuje ze stročků, avšak způsobů na jeho přípravu i s jinými houbami existuje tolik, kolik je u nás houbařících domácností.
Přijměte pozvání na jeho přípravu jako náš dárek v podobě kulinářské inspirace.
Prohlédněte si fotorecept, a pokud vás zaujme, našetřete v následujících svátečních dnech do konce roku alespoň trochu času, přistupte k plotně a dejte se do díla.
Přejeme dobrou chuť...
Vaše e-redakce
Fotorecept ke stažení ve formátu Powerpoint
Houby v zadělávané kapustě
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 14.9.2012
ve formátu Powerpoint
Dvakrát z růžovek od Dalibora Marounka...
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.8.2012
muchomůrka růžovka – Amanita rubescens, jak ji každý známe…
růžovky alias masáky v ideální velikosti pro kuchyňské použití…
knedlíky z růžovek
polévkové knedlíčky z růžovek
Ještě o minulém víkendu rostly muchomůrky růžovky alias masáky téměř všude, což se ale kvapem změnilo. Nic to nemění na tom, že si můžete poznamenat dva recepty z těchto skvělých hub, které mají všestranné kulinářské využití. Recepty zhotovil, textem postupu přípravy opatřil a nafotil pro vás pravidelný přispěvatel našich stránek, přítel Dalibor Marounek.
Knedlíky z růžovek
Suroviny:
50 dkg muchomůrky růžovky, 4 rohlíky, mléko, strouhanka, 2 vejce, petrželka, pepř, sůl, kmín, olej
Postup:
Oloupané růžovky rozsekáme na drobné kousky, posolíme, okmínujeme a podusíme je ve vlastní šťávě doměkka. Rohlíky namočíme do mléka, necháme je rozmočit, vymačkáním zbavíme přebytečného mléka, promícháme s podušenými růžovkami, přidáme vejce, zahustíme strouhankou, osolíme, opepříme, přidáme posekanou petrželku a vypracuje tužší těsto, které dochutíme. Tvoříme koule o velikosti 5-6 cm. Knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme cca 10 minut, resp. až vyplavou na povrch. Na předehřátém talíři knedlíky přelijeme osmaženou cibulkou a podáváme se zelím.
Polévkové knedlíčky z růžovek
Suroviny:
30 dkg růžovek, 1 paštika Majka, 1 vejce, strouhanka,l žíce másla, česnek, sůl, pepř, muškátový květ, olej.
Postup:
Kuchyňsky opracované růžovky rozsekáme na jemno a na oleji podusíme do měkka podušené houby štouchačkou na brambory rozjemníme na kaši a necháme vychladnout. Promícháme je s paštikou, přidáme vejce, lžíci syrového másla, strouhanku,,ochutíme česnekem, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a důkladně propracujeme.,Tvoříme knedlíčky, které zavaříme do vroucího vývaru nebo použijeme do čiré houbové polévky.,Knedlíčky se osvědčily v kuřecím i uzeném vývaru nebo v houbové polévce s pokrájenými holubinkami a zeleninou. Lze vyrobit i větší množství této zavářky do zásoby a uchovat až 3 měsíce v mrazáku.
Hlíva plicní se zadělávanou šalotkou
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 10.6.2012
základní suroviny
téměř až na škvarečky opečené houby
zadělávané šalotky
dobrou chuť
Hlíva plicní má obdobné kuchyňské využití, ale obdobím svého výskytu je opakem hlívy ústřičné. Roste na dřevě nejrůznějších listnáčů, po celou hlavní houbařskou sezónu, často i v době teplejšího letního počasí s minimem srážek.
Suroviny: miska hub, miska šalotek, škvařené sádlo, zeleninový vývar, přírodní cukr, kvasný ocet, hladká mouka, sůl, drcený kmín, voda.
Postup: houby nakrájejte na sousta a na oleji je opékejte. Během opékání osolte a otáčejte, sousta opečte dokřupava, okmínujte, promíchejte a odstavte.
Oloupané šalotky dejte do vařícího zeleninového bujónu, přidejte cukr, zakápněte octem, přilijte záklechtku z vody a mouky, míchejte a provařte do zahoustnutí. Podávejte společně s houbami.
Rada: Namísto hladké mouky použijte jedlý škrob. Pro zjemnění chuti vmíchejte (po stažení z ohně) do šalotek plátek syrového másla.
Fotorecept: AV
Martin Valent - dobrota z májovek...
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.5.2012
májovky ve svěží a chutné úpravě
foto: M. Valent
Aktuálně k nám začínají docházet informace o hojnějším výskytu čirůvky májovky – Calocybe gambosa. Inspirován růstem těchto oblíbených hub a ve spojení s jejich kuchyňským využitím, nám do redakce napsal Martin Valent, aby se podělil s ostatními čtenáři našich stránek o svou oblíbenou úpravu májovek. Vědom si toho, že snímek pořídil spíše jen pro ilustraci, věří, že takto upravené májovky vám zachutnají.
Z došlé pošty:
...dovoluji si poslat hlášení o výskytu hub - letos první (alespoň pokud jde o mne) čirůvky májovky 1. května v Praze - Divoké Šárce. Původně jsem plánoval smetanovou omáčku podle kuchařky pana Smotlachy, ale nahlížeje na webové stránky ČMS, objevil jsem zde recept na salát z májovek s mungo klíčky.
Vzpomněl na svůj vlastní salát, který dnes večer vytvořím. Recept je v příloze a bude-li se hodit k vyzkoušení i dalším zájemcům (mně osobně tento salát velmi chutná), budu potěšen.
S pozdravem, Martin Valent
Ingredience (cca 4 porce):
čirůvka májovka 0,5 kg, cibule žlutá 1 ks, cibule červená 1 ks, vejce natvrdo 3 ks, tvrdý sýr (gouda, čedar, ementál…) 0,3 kg, majonéza 3 polévkové lžíce, zakysaná smetana 3 polévkové lžíce, sůl, pepř (čerstvě mletý), kmín (drcený), sádlo (nebo jiný tuk dle libosti), pažitka čerstvá
Postup přípravy:
Houby očistit, nakrájet, obě cibule oloupat, nakrájet na malé kousky.
Na tuku nechat zesklovatět polovinu z každé cibule, přidat houby, sůl, kmín, pepř, podusit do změknutí, nechat vychladnout.
Vejce a sýr nakrájet na kostičky, smíchat s houbami, zbylou cibulí, majonézou a zakysanou smetanou, podle chuti přisolit a opepřit.
Ozdobit nakrájenou pažitkou, podávat s pečivem (nejlépe domácím chlebem).
Dalibor Marounek: Jarní salát z májovek
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 30.4.2012
jarní salát z májovek
Suroviny:
300g čirůvek májovek, 100g eidamu, 100g naklíčeného munga, 1 svazek ředkviček, 1 červená kapie, olivový olej, 1 bujónová kostka, citronová šťáva, sůl, mletý černý pepř.
Postup:
houby očistíme a doměkka uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme je, propláchneme. Ředkvičky pokrájíme na kolečka, kapii na kostičky a sýr na slabé proužky. Přidáme mungo klíčky a vše promícháme.
Zálivka:
nastrouháme bujónovou kostku, kterou promícháme z 5 lžícemi olivového oleje a 1 lžící citronové šťávy, důkladně promícháme. Zalijeme ostatní suroviny, opepříme a dle potřeby osolíme. Vychlazené podáváme jako sólo pokrm, případně s pečivem.
Dalibor Marounek: Česnek medvědí - Allium ursinum
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.3.2012
Česnek medvědí - Allium ursinum
Salát s medvědím česnekem...
Česnek medvědí je znám již z dob Keltů a Slovanů. Dnes se opět dostává do popředí zájmu pro své léčebné účinky a využití v kuchyni.
Vyrůstá brzy zjara, právě nyní je jeho doba, která potrvá do května, kdy zasychá a růst přestává. Najdeme ho především v lužních lesích, kolem potoků, kde vytváří doslova kobercový porost a při větru je jeho zápach zřetelně cítit ve vzduchu.
Rostlina vyrůstá z malé cibulky a vytváří kopinaté špičaté listy, podobné listům konvalinky. Listy česneku medvědího jsou vysoké 10 až 30 cm. Začátkem května česnek bíle rozkvétá, jeho květenstvím je malý bílý okolík. Později jeho listy žloutnou a celá bylina zasychá.
Pro kuchyňské účely se používají mladé zelené listy, které mají jemnou chuť i vůni po česneku. Používají se do polévek, pokrájené na plátku chleba s máslem, k ochucení mletých mas, paštik, pomazánek, salátů, výborné je posypat nasekanými listy oloupané uvařené brambory, zakropené přepuštěným máslem.
Uplatnění česneku medvědího je v kuchyni doopravdy široké a také na trhu se již častěji objevují výrobky s jeho obsahem, v poslední době například uzeniny.
Medvědí česnek má i léčivé účinky, za tím účelem se sbírají jeho nať i cibulky. Doporučuje se použití při problémech s trávením, při zánětech střev, k preventivnímu pročištění střevního aparátu i žaludku, k čistění krve a k vylepšení krevního obrazu. Česnek napomáhá rovněž při revmatických potížích. Velmi známé je česnekové víno, kdy se hrst posekaných listů přelije litrem horkého vína, nechá vylouhovat, scedí, osladí medem a užívá se sklenka denně. Nápoj pomáhá při zahlenění průdušek a těžkostech s dýcháním.
Medvědí česnek dostal své jméno podle medvědů, kteří, když se probudí ze zimního spánku, dokážou putovat i desítky kilometrů za touto rostlinou, aby se jí napásli a provedli jarní očistu žaludku od bakterií a plísní.
Archeologické výzkumy prokázaly, že výskyt medvědí česneku je vázán mj. na pozůstatky keltských a slovanských opevnění a osad, jejichž obyvatelé jej znali a využívali.
Česnek medvědí se vrací na scénu jako znovuobjevený a našemu organizmu prospěšný dar přírody.
Salát s medvědím česnekem
Suroviny:
Hrnek nasekaného medvědího česneku, 2 červené papriky (kapie),
100 g červeného zelí, 200 g sterilované kukuřice, 200 g šunky, citrónová šťáva, sůl, pepř, olivový olej, lžička Podravky.
Postup:
Červené zelí jemně pokrájíme a spaříme vařící vodou, aby změklo. Nakrájíme šunku, scedíme kukuřici, přidáme zelí, pokrájenou papriku a na proužky nakrájený česnek, vše důkladně promícháme. Smícháme 8 lžic olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, lžičku Podravky, špetku černého mletého pepře a soli, vše důkladně rozšleháme a zálivkou přelijeme salát. Dáme vychladit a podáváme s pečivem, nebo samotné, například jako lehkou jarní večeři.
Text a foto:
Dalibor Marounek
Dalibor Marounek - Slizáky s marinovanými dršťkami
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.2.2012
U nás vcelku hojnější slizák mazlavý je mezi zkušenými znalci oblíbeným druhem, ale mnohými dalšími houbaři je v kuchyni opomíjený. Někoho odradí jeho název, jiného jeho vzhled, neboť při pohledu shora připomíná hřibovitou hubu, ale pod kloboukem má lupeny. A konečně, pro někoho je podezřelá i jeho fialová barva po uvaření. Slizáku lepkavému zase dávám přednost před klouzky, bývá méně červivý, nemusí se loupat a neabsorbuje tolik vody. Pro potřeby uvedeného receptu u mě ale přece jen vítězí z obou slizáků ten druhý. V pokrmu vyniká jak svou chutí, tak i barevně.
Suroviny:
0,5kg hovězích dršťek (lze nahradit vepřovými žaludky), 0,5kg slizáků naložených v sladkokyselém nálevu, 1 lusk čerstvé papriky, 1 cibule, 1 pórek, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce ústřicové omáčky, 0,2 l bílého vína, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř.
Postup:
Opracované a povařené dršťky nakrájíme na nudličky a dáme vařit do marinády z 0.2 l vína s přidáním sójové a ústřicové omáčky, přilijeme 1dcl vody a přidáme česnek sůl a pepř. Povaříme pět minut, odstavíme a necháme do druhého dne marinovat (alespoň 12 hodin). Houby scedíme z láku, promícháme s dršťkami, přidáme podušenou a pokrájenou papriku s pórkem a cibulí, podle chuti ještě opepříme nebo přidáme najemno pokrájený kousek feferonky. Podáváme vychlazené.