ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Fotoreceptárium - recepty na houbová jídla

Přehled článků

Seznam všech článků této sekce

Strana 4 / 6, články 31 - 40 / 59

 <   1   2   3   4   5   6   > 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 2 - Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 11.1.2013

Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice

Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice

Fotorecept ke stažení ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - ÚVOD - Losos v houbo cibulové smetaně

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 5.1.2013

Losos v houbo cibulové smetaně

Losos v houbo cibulové smetaně

Pod uvedeným názvem nabízíme všem zájemcům z řad houbařů kulinářů pokračování původního FOTORECEPTÁRIA z let 2005 až 2008. To bylo ještě na bývalých stránkách České mykologické společnosti. Předpokládáme, že většina z vás si vzpomene už jen vzdáleně na houbové recepty, které tato rubrika nabízela. Některé z nich vám postupně připomeneme v původním provedení. Přidáme k nim i řadu dalších. Nebudou chybět ani oblíbené fotorecepty v podobě prezentace Powerpoint, které už po nějakou dobu tvoří pravidelnou součást každoročního pražského jarního a podzimního cyklu přednášek o houbách pro veřejnost. Naším cílem je připomenout vám českou tradici i rozmanitost při vaření z hub a s houbami a osvěžit při tom vaši kulinářskou fantazii, aby vás provázela nikoli jen po celou nastávající houbařskou sezónu.

Fotorecept ke stažení:

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Černý houbový kuba

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 26.12.2012

Černý houbový kuba

Černý houbový kuba

Nejen o vánocích je ten správný čas připomenout si staročeské houbařské tradice. K legendám houbových pokrmů patří mj. také houbový kuba. Ten černý se připravuje ze stročků, avšak způsobů na jeho přípravu i s jinými houbami existuje tolik, kolik je u nás houbařících domácností.

Přijměte pozvání na jeho přípravu jako náš dárek v podobě kulinářské inspirace.

Prohlédněte si fotorecept, a pokud vás zaujme, našetřete v následujících svátečních dnech do konce roku alespoň trochu času, přistupte k plotně a dejte se do díla.

Přejeme dobrou chuť...

Vaše e-redakce

Fotorecept ke stažení ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Houby v zadělávané kapustě

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 14.9.2012

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dvakrát z růžovek od Dalibora Marounka...

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.8.2012

muchomůrka růžovka – Amanita rubescens, jak ji každý známe…

muchomůrka růžovka – Amanita rubescens, jak ji každý známe…

růžovky alias masáky v ideální velikosti pro kuchyňské použití…

růžovky alias masáky v ideální velikosti pro kuchyňské použití…

knedlíky z růžovek

knedlíky z růžovek

polévkové knedlíčky z růžovek

polévkové knedlíčky z růžovek

Ještě o minulém víkendu rostly muchomůrky růžovky alias masáky téměř všude, což se ale kvapem změnilo. Nic to nemění na tom, že si můžete poznamenat dva recepty z těchto skvělých hub, které mají všestranné kulinářské využití. Recepty zhotovil, textem postupu přípravy opatřil a nafotil pro vás pravidelný přispěvatel našich stránek, přítel Dalibor Marounek.

Knedlíky z růžovek

Suroviny:

50 dkg muchomůrky růžovky, 4 rohlíky, mléko, strouhanka, 2 vejce, petrželka, pepř, sůl, kmín, olej

Postup:

Oloupané růžovky rozsekáme na drobné kousky, posolíme, okmínujeme a podusíme je ve vlastní šťávě doměkka. Rohlíky namočíme do mléka, necháme je rozmočit, vymačkáním zbavíme přebytečného mléka, promícháme s podušenými růžovkami, přidáme vejce, zahustíme strouhankou, osolíme, opepříme, přidáme posekanou petrželku a vypracuje tužší těsto, které dochutíme. Tvoříme koule o velikosti 5-6 cm. Knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme cca 10 minut, resp. až vyplavou na povrch. Na předehřátém talíři knedlíky přelijeme osmaženou cibulkou a podáváme se zelím.

Polévkové knedlíčky z růžovek

Suroviny:

30 dkg růžovek, 1 paštika Majka, 1 vejce, strouhanka,l žíce másla, česnek, sůl, pepř, muškátový květ, olej.

Postup:

Kuchyňsky opracované růžovky rozsekáme na jemno a na oleji podusíme do měkka podušené houby štouchačkou na brambory rozjemníme na kaši a necháme vychladnout. Promícháme je s paštikou, přidáme vejce, lžíci syrového másla, strouhanku,,ochutíme česnekem, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a důkladně propracujeme.,Tvoříme knedlíčky, které zavaříme do vroucího vývaru nebo použijeme do čiré houbové polévky.,Knedlíčky se osvědčily v kuřecím i uzeném vývaru nebo v houbové polévce s pokrájenými holubinkami a zeleninou. Lze vyrobit i větší množství této zavářky do zásoby a uchovat až 3 měsíce v mrazáku.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Hlíva plicní se zadělávanou šalotkou

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 10.6.2012

základní suroviny

základní suroviny

téměř až na škvarečky opečené houby

téměř až na škvarečky opečené houby

zadělávané šalotky

zadělávané šalotky

dobrou chuť

dobrou chuť

Hlíva plicní má obdobné kuchyňské využití, ale obdobím svého výskytu je opakem hlívy ústřičné. Roste na dřevě nejrůznějších listnáčů, po celou hlavní houbařskou sezónu, často i v době teplejšího letního počasí s minimem srážek.

Suroviny: miska hub, miska šalotek, škvařené sádlo, zeleninový vývar, přírodní cukr, kvasný ocet, hladká mouka, sůl, drcený kmín, voda.

Postup: houby nakrájejte na sousta a na oleji je opékejte. Během opékání osolte a otáčejte, sousta opečte dokřupava, okmínujte, promíchejte a odstavte.

Oloupané šalotky dejte do vařícího zeleninového bujónu, přidejte cukr, zakápněte octem, přilijte záklechtku z vody a mouky, míchejte a provařte do zahoustnutí. Podávejte společně s houbami.

Rada: Namísto hladké mouky použijte jedlý škrob. Pro zjemnění chuti vmíchejte (po stažení z ohně) do šalotek plátek syrového másla.

Fotorecept: AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Martin Valent - dobrota z májovek...

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.5.2012

májovky ve svěží a chutné úpravě - foto: M. Valent

májovky ve svěží a chutné úpravě
foto: M. Valent

Aktuálně k nám začínají docházet informace o hojnějším výskytu čirůvky májovky – Calocybe gambosa. Inspirován růstem těchto oblíbených hub a ve spojení s jejich kuchyňským využitím, nám do redakce napsal Martin Valent, aby se podělil s ostatními čtenáři našich stránek o svou oblíbenou úpravu májovek. Vědom si toho, že snímek pořídil spíše jen pro ilustraci, věří, že takto upravené májovky vám zachutnají.

Z došlé pošty:

...dovoluji si poslat hlášení o výskytu hub - letos první (alespoň pokud jde o mne) čirůvky májovky 1. května v Praze - Divoké Šárce. Původně jsem plánoval smetanovou omáčku podle kuchařky pana Smotlachy, ale nahlížeje na webové stránky ČMS, objevil jsem zde recept na salát z májovek s mungo klíčky.

Vzpomněl na svůj vlastní salát, který dnes večer vytvořím. Recept je v příloze a bude-li se hodit k vyzkoušení i dalším zájemcům (mně osobně tento salát velmi chutná), budu potěšen.

S pozdravem, Martin Valent

Ingredience (cca 4 porce):

čirůvka májovka 0,5 kg, cibule žlutá 1 ks, cibule červená 1 ks, vejce natvrdo 3 ks, tvrdý sýr (gouda, čedar, ementál…) 0,3 kg, majonéza 3 polévkové lžíce, zakysaná smetana 3 polévkové lžíce, sůl, pepř (čerstvě mletý), kmín (drcený), sádlo (nebo jiný tuk dle libosti), pažitka čerstvá

Postup přípravy:

Houby očistit, nakrájet, obě cibule oloupat, nakrájet na malé kousky.

Na tuku nechat zesklovatět polovinu z každé cibule, přidat houby, sůl, kmín, pepř, podusit do změknutí, nechat vychladnout.

Vejce a sýr nakrájet na kostičky, smíchat s houbami, zbylou cibulí, majonézou a zakysanou smetanou, podle chuti přisolit a opepřit.

Ozdobit nakrájenou pažitkou, podávat s pečivem (nejlépe domácím chlebem).

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek: Jarní salát z májovek

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 30.4.2012

jarní salát z májovek

jarní salát z májovek

Suroviny:

300g čirůvek májovek, 100g eidamu, 100g naklíčeného munga, 1 svazek ředkviček, 1 červená kapie, olivový olej, 1 bujónová kostka, citronová šťáva, sůl, mletý černý pepř.

Postup:

houby očistíme a doměkka uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme je, propláchneme. Ředkvičky pokrájíme na kolečka, kapii na kostičky a sýr na slabé proužky. Přidáme mungo klíčky a vše promícháme.

Zálivka:

nastrouháme bujónovou kostku, kterou promícháme z 5 lžícemi olivového oleje a 1 lžící citronové šťávy, důkladně promícháme. Zalijeme ostatní suroviny, opepříme a dle potřeby osolíme. Vychlazené podáváme jako sólo pokrm, případně s pečivem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek: Česnek medvědí - Allium ursinum

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.3.2012

Česnek medvědí - Allium ursinum

Česnek medvědí - Allium ursinum

Salát s medvědím česnekem...

Salát s medvědím česnekem...

Česnek medvědí je znám již z dob Keltů a Slovanů. Dnes se opět dostává do popředí zájmu pro své léčebné účinky a využití v kuchyni.

Vyrůstá brzy zjara, právě nyní je jeho doba, která potrvá do května, kdy zasychá a růst přestává. Najdeme ho především v lužních lesích, kolem potoků, kde vytváří doslova kobercový porost a při větru je jeho zápach zřetelně cítit ve vzduchu.

Rostlina vyrůstá z malé cibulky a vytváří kopinaté špičaté listy, podobné listům konvalinky. Listy česneku medvědího jsou vysoké 10 až 30 cm. Začátkem května česnek bíle rozkvétá, jeho květenstvím je malý bílý okolík. Později jeho listy žloutnou a celá bylina zasychá.

Pro kuchyňské účely se používají mladé zelené listy, které mají jemnou chuť i vůni po česneku. Používají se do polévek, pokrájené na plátku chleba s máslem, k ochucení mletých mas, paštik, pomazánek, salátů, výborné je posypat nasekanými listy oloupané uvařené brambory, zakropené přepuštěným máslem.

Uplatnění česneku medvědího je v kuchyni doopravdy široké a také na trhu se již častěji objevují výrobky s jeho obsahem, v poslední době například uzeniny.

Medvědí česnek má i léčivé účinky, za tím účelem se sbírají jeho nať i cibulky. Doporučuje se použití při problémech s trávením, při zánětech střev, k preventivnímu pročištění střevního aparátu i žaludku, k čistění krve a k vylepšení krevního obrazu. Česnek napomáhá rovněž při revmatických potížích. Velmi známé je česnekové víno, kdy se hrst posekaných listů přelije litrem horkého vína, nechá vylouhovat, scedí, osladí medem a užívá se sklenka denně. Nápoj pomáhá při zahlenění průdušek a těžkostech s dýcháním.

Medvědí česnek dostal své jméno podle medvědů, kteří, když se probudí ze zimního spánku, dokážou putovat i desítky kilometrů za touto rostlinou, aby se jí napásli a provedli jarní očistu žaludku od bakterií a plísní.

Archeologické výzkumy prokázaly, že výskyt medvědí česneku je vázán mj. na pozůstatky keltských a slovanských opevnění a osad, jejichž obyvatelé jej znali a využívali.

Česnek medvědí se vrací na scénu jako znovuobjevený a našemu organizmu prospěšný dar přírody.

Salát s medvědím česnekem

Suroviny:

Hrnek nasekaného medvědího česneku, 2 červené papriky (kapie),

100 g červeného zelí, 200 g sterilované kukuřice, 200 g šunky, citrónová šťáva, sůl, pepř, olivový olej, lžička Podravky.

Postup:

Červené zelí jemně pokrájíme a spaříme vařící vodou, aby změklo. Nakrájíme šunku, scedíme kukuřici, přidáme zelí, pokrájenou papriku a na proužky nakrájený česnek, vše důkladně promícháme. Smícháme 8 lžic olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, lžičku Podravky, špetku černého mletého pepře a soli, vše důkladně rozšleháme a zálivkou přelijeme salát. Dáme vychladit a podáváme s pečivem, nebo samotné, například jako lehkou jarní večeři.

Text a foto:

Dalibor Marounek

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek - Slizáky s marinovanými dršťkami

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.2.2012

U nás vcelku hojnější slizák mazlavý je mezi zkušenými znalci oblíbeným druhem, ale mnohými dalšími houbaři je v kuchyni opomíjený. Někoho odradí jeho název, jiného jeho vzhled, neboť při pohledu shora připomíná hřibovitou hubu, ale pod kloboukem má lupeny. A konečně, pro někoho je podezřelá i jeho fialová barva po uvaření. Slizáku lepkavému zase dávám přednost před klouzky, bývá méně červivý, nemusí se loupat a neabsorbuje tolik vody. Pro potřeby uvedeného receptu u mě ale přece jen vítězí z obou slizáků ten druhý. V pokrmu vyniká jak svou chutí, tak i barevně.

Suroviny:

0,5kg hovězích dršťek (lze nahradit vepřovými žaludky), 0,5kg slizáků naložených v sladkokyselém nálevu, 1 lusk čerstvé papriky, 1 cibule, 1 pórek, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce ústřicové omáčky, 0,2 l bílého vína, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř.

Postup:

Opracované a povařené dršťky nakrájíme na nudličky a dáme vařit do marinády z 0.2 l vína s přidáním sójové a ústřicové omáčky, přilijeme 1dcl vody a přidáme česnek sůl a pepř. Povaříme pět minut, odstavíme a necháme do druhého dne marinovat (alespoň 12 hodin). Houby scedíme z láku, promícháme s dršťkami, přidáme podušenou a pokrájenou papriku s pórkem a cibulí, podle chuti ještě opepříme nebo přidáme najemno pokrájený kousek feferonky. Podáváme vychlazené.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 4 / 6, články 31 - 40 / 59

 <   1   2   3   4   5   6   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Hypomyces lateritius
nedohub cihlový

Steccherinum ochraceum
ostnateček okrový

Inonotus hispidus
rezavec štětinatý

Agrocybe elatella
polnička bažinná

Aeruginoscyphus sericeus

Cyanoboletus pulverulentus
hřib modračka

Melampsora salicis-albae
rez vrbová

Russula sororia
holubinka sesterská

Butyriboletus appendiculatus
hřib přívěskatý

Butyriboletus fuscoroseus
hřib růžovník

Helvella atra
chřapáč tmavý

Helvella lacunosa
chřapáč jamkatý

Lactarius camphoratus
ryzec kafrový

Russula luteotacta
holubinka citlivá

Russula roseicolor
holubinka narůžovělá

Russula heterophylla
holubinka bukovka

Russula carpini
holubinka habrová

Erysiphe alphitoides
padlí dubové

Schizopora radula
pórnovitka obecná

Gymnopilus penetrans
plaménka nevonná

Gloeophyllum odoratum
trámovka vonná

Cladonia furcata
dutohlávka rozsochatá

Russula odorata
holubinka vonná

Suillellus luridus
hřib koloděj

Amanita gemmata
muchomůrka slámožlutá

Hygrophorus eburneus
šťavnatka slonovinová

Laccaria amethystina
lakovka ametystová

Epichloe typhina
obalka stéblová

Otidea alutacea
ouško kožové

Cortinarius vernus
pavučinec červenokaštanový

Hemimycena cucullata
helmovka sádrová

Amanita fulva
muchomůrka ryšavá

Otidea alutacea
ouško kožové

Amanita ceciliae
muchomůrka stroupkatá

Phallus impudicus
hadovka smrdutá

Pluteus leoninus
štítovka žlutá

Volvariella taylorii
kukmák Taylorův

Russula odorata
holubinka vonná

Lactarius acerrimus
ryzec krátkonohý

Hemileccinum impolitum
hřib plavý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .