ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Fotoreceptárium - recepty na houbová jídla

Přehled článků

Seznam všech článků této sekce

Strana 1 / 6, články 1 - 10 / 59

 <   1   2   3   4   5   6   > 

článek  Martin Valent: Ztracené vejce s rosolozubem a houbovou majonézou na zeleninovém salátu

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.10.2016

Fotorecept ke stažení v PDF

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Martin Valent - Houbařovy podzimní nudle

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.12.2014

liška nálevkovitá a stroček trubkovitý; v kuchyni jim to ladí...

liška nálevkovitá a stroček trubkovitý; v kuchyni jim to ladí...

nudle a houby chutnají v mnoha podobách

nudle a houby chutnají v mnoha podobách

(variace na italské těstoviny aglio olio)

Ingredience na 2 porce:

  • vaječné tagliatelle 180 g
  • lišky nálevkovité a stročky trubkovité 200 g
  • olivový olej extra panenský 3 polévkové lžíce
  • česnek 3 stroužky (velké)
  • feferonka 1 lusk
  • sůl
  • pažitka (zelená petrželka)

Postup:

  1. Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme česnek nakrájený na plátky, feferonku na drobné kousky (pálivost pokrmu lze dále upravit ponecháním nebo odstraněním jadérek, případně můžeme feferonku jen orestovat a poté ji vyndat), orestujeme (česnek nesmí zhnědnout, byl by hořký) a přidáme očištěné houby (větší překrojíme, menší můžeme ponechat vcelku).
  2. Houby osolíme, přikryjeme poklicí a podusíme (stačí cca 8 minut).
  3. Souběžně uvaříme těstoviny podle návodu.
  4. Těstoviny slijeme (trochu vody z nich můžeme přidat k houbám), promícháme se směsí na pánvi a servírujeme s nakrájenou pažitkou či zelenou petrželkou.

Tipy:

  • místo nudlí lze použít i jiné těstoviny; domácí nudle jsou samozřejmě lepší než kupované, poněkud však zvyšují pracnost přípravy pokrmu
  • olivový olej je v receptu vzhledem k tomu, že jde o variaci na italské jídlo
  • Italové kombinací těstoviny (bílá) – feferonka (červená) – petrželka (zelená) vytvářejí vlastenecky vybarvený pokrm v barvách své vlajky; se stročky a bez zeleně ovšem získáme vlajku císařského Německa

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 27 - Houby s králičí obíračkou

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 24.11.2013

Houby s králičí obíračkou

Houby s králičí obíračkou

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 26 - Mlženky jako zavináče

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 16.11.2013

Mlženky jako zavináče - základní suroviny

Mlženky jako zavináče - základní suroviny

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 25 - Trio omáček

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 9.11.2013

Těstoviny s parmazánovou smetanovou omáčkou a houbovým pestem z medvědího česneku…

Těstoviny s parmazánovou smetanovou omáčkou a houbovým pestem z medvědího česneku…

Fotorecept

ke stažení

ve formátu

Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Barevné houby Martina Valenta

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.11.2013

Barevné houby s kuskusem a grilovanou zeleninou

Barevné houby s kuskusem a grilovanou zeleninou

Pro zvětšení obrazu

klikněte na snímek

Recept ke stažení

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Smažený kotrč dle Martina Valenta

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.8.2013

rozborka...

rozborka...

máčení v těstíčku...

máčení v těstíčku...

netradičně úpravený a chutný - smažený kotrč

netradičně úpravený a chutný - smažený kotrč

Hledal jsem recepty na jinou úpravu kotrče, než je tradiční falešná dršťková polévka, nenašel jsem nic, a tak jsem zkusil tento vlastní experiment:

Ingredience:

Kotrč kadeřavý, zeleninový vývar, hladká mouka, vejce a sůl, sádlo na smažení.

Postup:

Z borového lesa jsme si domů přinesli pěknou plodnici kotrče kadeřavého.

Rozebereme ji na menší kusy (podobně jako květák na růžičky), řádně ji osprchujeme a zbavíme zeminy, jehličí, případně i breberek, které v ní bydlí.

Kotrče zvolna čtvrthodinku povaříme v zeleninovém vývaru, scedíme, dáme okapat a vychladnout.

Z osoleného vejce, mouky a trošky vývaru (ten můžeme ochutit lžící piva či zakápnout portským) připravíme hustší těstíčko (řídké kotrčem proteče).

Jednotlivá sousta kotrče důkladně omáčíme v těstíčku a zvolna smažíme.

Pozn. Smažený kotrč chutná neméně dobře namísto v těstíčku, obalený v klasickém trojobalu.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 24 - Sulc pro houbařova kolena

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 28.6.2013

Sulc pro houbařova kolena

Sulc pro houbařova kolena

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 23 - Houby na másle se strouhanou houskou

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 15.6.2013

Houby na másle se strouhanou houskou

Houby na másle se strouhanou houskou

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint:

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 22 - Kovářský guláš

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 12.6.2013

Kovářský houbový guláš

Kovářský houbový guláš

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint:

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 1 / 6, články 1 - 10 / 59

 <   1   2   3   4   5   6   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Varování před "cukrovinkami" s muscimolem

ČMS důrazně varuje před požíváním různých komerčně dostupných cukrovinek, které obsahují různé extrakty z hub a které bývají označeny jako "magic", "psychedelic", "legal" a podobně. Více informací nejdete ve výše odkazovaném článku.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Helvella crispa
chřapáč kadeřavý

Pleurotus ostreatus
hlíva ústřičná

Isaria farinosa

Ramariopsis minutula
kuřinec drobný

Ramariopsis crocea
kuřinec šafránový

Rugosomyces carneus
čirůvka masová

Camarophyllopsis schulzeri
voskovečka Schulzerova

Schizopora flavipora
pórnovitka drobnopórá

Odontia fibrosa
vatička vláknitá

Ramaria flavescens
kuřátka žlutavá

Ramaria flavescens
kuřátka žlutavá

Parasola plicatilis
hnojník řasnatý

Hypomyces lateritius
nedohub cihlový

Agrocybe vervacti
polnička úhorová

Cantharellus cibarius
liška obecná

Porphyrellus porphyrosporus
hřib nachovýtrusý

Amanita spadicea
muchomůrka datlová

Russula vinosa
holubinka tečkovaná

Hohenbuehelia tremula
hlívička Rickenova

Steccherinum ochraceum
ostnateček okrový

Melanoleuca verrucipes
tmavobělka bradavčitá

Phallus impudicus
hadovka smrdutá

Tremella mesenterica
rosolovka mozkovitá

Calyptella capula
číšoveček kápovitý

Peziza arvernensis
řasnatka lesní

Dacrymyces stillatus
kropilka rosolovitá

Mycena olivaceomarginata
helmovka hnědobřitá

Arrhenia spathulata
mecháček lopatkovitý

Melastiza cornubiensis
mistička oranžová

Mycena leptocephala
helmovka ojíněná

Mycena megaspora
helmovka velkovýtrusá

Clavariadelphus ligula
kyj jazýčkovitý

Schizopora flavipora
pórnovitka drobnopórá

Postia tephroleuca
bělochoroš našedlý

Pholiotina rugosa
sametovka vrásčitá

Lactarius rufus
ryzec ryšavý

Gloiothele lactescens
voskovec mléčící

Phellinus contiguus
ohňovec dotýkavý

Russula lutea
holubinka žlutá

Lepiota oreadiformis
bedla špičkovitá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .