Z došlé pošty - Houby během loňského rybaření v Norsku
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.3.2013
Tím správným povzbuzením do nové houbařské sezóny by mohl být i následující milý příspěvek.
Do naší e-redakce ho poslal Petr Jirásek z Prahy 4 a jde v něm o jeho vzpomínku z loňské srpnové výpravy s přáteli do Norska.
Původně měl být celý čas pobytu výhradně jen o rybách a rybaření u města Kamoyavar Norkapp.
Příležitost však nedala zapomenout, že téměř v každém obyvateli české kotliny se skrývá houbař.
Zkrátka, mimo zmíněné rybaření, tentokrát v okolí města Alta, byly na každém kroku k vidění samé houby. A ne ledajaké. Plno krásných kozáků a křemenáčů, které tam nikdo z tamních obyvatel nesbírá.
Od okamžiku objevení prvních jedlých a u nás ceněných hub se pak po celou dobu pobytu stal úspěšnou náhradou houbařského košíku jeden s kbelíčků, určených původně pouze na odnos ulovených ryb.
Hojnost ryb i hub během dalšího pobytu bezezbytku vyčerpala veškerou kulinářskou invenci přítomných.
Za jeden z úspěchů si účastníci zájezdu považují, že chuti a vůni připravovaných hub po několika dnech neodolal ani zprvu krajně nedůvěřivý pan domácí, u něhož bydleli.
AV