Z ochutnávky v Pardubicích.
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.3.2013
z průběhu ochutnávky
z vyhlášení vítězky v kategorii č. 2, Marie Sobotkové
Uplynulou sobotu se v krásném historickém centru Pardubic, v kavárně Evropa a v Evropském spolkovém domě, uskutečnilo 39. celostátní finále ochutnávky hub ve sladkokyselých nálevech.
Tato akce se každoročně koná v době před zahájením houbařské sezóny a je příležitostí k setkání přátel z celé republiky. I tentokrát byla soutěž hojně obsazena zajímavými vzorky, které předtím prošly ochutnávkami v předkolech jednotlivých mykologických klubů a kroužků.
Porota soutěže měla nelehký úkol, vybrat mezi delegovanými, více než sedmdesáti vzorky v obou kategoriích, ty nejlepší. Ochutnávka byla rytířským soubojem znalců tohoto způsobu úpravy hub. S přehledem a rutinou soutěž tradičně moderoval zkušený Olda Jindřich z Hořovic.
Veškerá organizace soutěže byla ve znamení bezchybné práce členů teprve nedávno založeného mykologického klubu v Pardubicích. O to více je třeba ocenit i smeknout klobouk před tím, že soutěž proběhla zcela hladce a ke spokojenosti přítomných.
Poděkování tedy patří nejen všem soutěžícím, členům ČMS a příznivcům hub a houbaření, kteří se o víkendu do Pardubic vydali, ale plně i všem, kteří se na uspořádání soutěže přímo či sponzorsky podíleli.
Atmosféru akce i pořadatelské pocity vystihují slova Terezy Tejklové z MK Pardubice po skončení soutěže.
„ Když u nás doma poprvé padl návrh uspořádat 39. ročník celostátních ochutnávek, byla z toho tichá domácnost. Z pořádání akce jsem měla strach, vždyť náš pardubický mykologický klub má pouhopouhých sedm členů. Laťka byla díky minulým ročníkům nasazena hodně vysoko, ale snad se mnou budete souhlasit, když řeknu, že jsme to nakonec úspěšně zvládli. Ještě jednou bych chtěla poděkovat Vám všem účastníkům za to, že jste se dostavili v hojném počtu, za to, že mnoho z vás přišlo nabídnout pomocnou ruku a hlavně za psychickou podporou a laskavá slova, kterými nikdo z Vás nešetřil“.
AV
ke stažení v PDF: