Novoroční houbaření...
Aleš Vít, 2.1.2013
pařezník pozdní - Panellus serotinus
penízovka sametonohá - Flammulina velutipes
ucho Jidášovo - Auricularia auricula-judae
hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus
směs zimních jedlých hub
Kdo stihl v první den roku 2013 alespoň na chvilku zajít do lesa, mohl si při troše štěstí dopřát i úspěšnou letošní houbařskou premiéru.
Jako třeba v pražských Modřanech, přesněji v tamní Modřanské rokli, byla k vidění řada aktuálně rostoucích hub.
Jedovaté houby touto dobou prakticky nerostou. Mimo mnohé nejedlé, kterých je tu celoročně na okolních dřevinách všude habaděj, a které poctivě pracují na rozkladu dřevní hmoty, rostou i jedlé houby. Pokud stávající mírné počasí vydrží, je možné stále ještě ojediněle najít otužilejší pozdně podzimní a k nim i zimní druhy, vhodné do kuchyně.
V Novoročním košíku tak zaujaly místo pařezník pozdní - Panellus serotinus, chutný např. ve smetanové polévce z kysaného zelí. Na starých kmenech a větvích černého bezu - Sambucus nigra, kterých je v rokli plno, po většinu roku vyrůstá ucho Jidášovo - Auricularia auricula-judae, které při vlhkém počasí nabývá na objemu a přímo láká k použití do některé z asijských specialit. Obsah košíku obohatila i typicky zimní penízovka sametonohá - Flammulina velutipes, rostoucí tu na pařezech listnáčů a známá především z vánoční polévky. Nechyběla ani hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus, jejíž mnohostranné kuchyňské použití je všem dobře známé.
Využijte tedy příznivé předpovědi počasí pro několik příštích dnů a vydejte si poprvé letos na houby.