ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Samostatné zobrazení článku číslo 83

článek  Klouzek sličný (modřínový)

autor článku  Aleš Vít, 13.7.2010

Základní suroviny

Základní suroviny

Podruchelská

Podruchelská

Poznámka na úvod:

Klouzky sličné ( modřínové), když přijde jejich čas, vyrůstají zpravidla v požehnaném množství. Pokud je tou dobou deštivo, leskne se jim na kloboucích silná vrstva slizu, která vzbuzuje u mnohých potřebu jim pokožku klobouků oloupat. Část houbařů klouzky právě pro tuto pracnost nemá příliš v oblibě a berou je zpravidla v počtu pouhých několika kousků jen do směsi s ostatními houbami. Na otázku, zda klouzky loupat či neloupat nejeden houbař odpoví, že vlastně neví, ale že je loupá. Že jeho táta a táta jeho táty je taky loupali. Ovšem „Klouzek je proto klouzkem, aby v hubě klouzal“, říkával můj děda. Něco na tom jistě bude. Klouzky proto neloupu. Pouze za vlhka jejich šlemovitý povrch oškrábnu nožem a pak plodnice ukládám do košíku, odděleně od ostatních hub, podobně, jako třeba pýchavky. Za sucha tenhle úkon odpadá. Viskozita klouzků je skryta i uvnitř celé plodnice, a tedy nikoli a jen na onom slizem pokrytém klobouku. Klouzky zřejmě u všech houbařů stejnou měrou neobstojí rovnocenně při veškerých kuchyňských úpravách. Nejspíš je mnozí ani nesuší. To ostatně neplatí jen u nich. Chutnají ovšem dobře v podobě polévek a omáček, v orientálních jídlech v kombinaci se zeleninou a například v bešamelu, gratinované se sýrem.

Nechte se pozvat na jednoduchý a chutný pokrm podle letitého receptu z jižních Čech.

Podruchelská „Klouzanda“

Suroviny: Klouzky, odvar z bobkového listu, kuliček nového koření a černého pepře, hladká mouka, zakysaná či sladká smetana, máslo, nasekaný čerstvý kopr a pár kapek octa, brambory.

Postup: Plátečky kuchyňsky opracovaných klouzků vařte čtvrthodinku v osolené vodě. Do sklenky vychladlého odvaru z koření vmíchejte mouku, vlijte k houbám a dobře po dalších deset minut provařte. Přidejte dohladka vyšlehanou zakysanou smetanu či podle chuti použijte smetanu sladkou, (nebo kombinaci obou), zamíchejte a po chvilce zmírněte plamen. Podle gusta pak přidejte kopr a nakonec po dochucení ještě na prst silný plátek syrového másla pro zjemnění. Hotovou, řádně klouzavou omáčkou přelijte v hlubokém talíři přes horké brambory na loupačku. Někdo má také rád „Klouzandu“ nepatrně zakápnutou octem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Varování před "cukrovinkami" s muscimolem

ČMS důrazně varuje před požíváním různých komerčně dostupných cukrovinek, které obsahují různé extrakty z hub a které bývají označeny jako "magic", "psychedelic", "legal" a podobně. Více informací nejdete ve výše odkazovaném článku.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Leccinum versipelle
křemenáč březový

Lactarius deliciosus
ryzec pravý

Amanita muscaria
muchomůrka červená

Leccinum scabrum
kozák březový

Suillus cavipes
klouzek (hřib) dutonohý

Armillaria ostoyae
václavka smrková

Suillus viscidus
klouzek slizký

Cordyceps militaris
housenice červená

Boletus edulis
hřib smrkový

Cortinarius trivialis
pavučinec osikový

Hygrophorus hypothejus
šťavnatka pomrazka

Crucibulum laeve
pohárovka obecná

Mucronella bresadolae
ostenatka Bresadolova

Imleria badia
hřib hnědý

Ramaria apiculata
kuřátka nazelenalá

Sistotrema confluens
rozděrka splývavá

Cordyceps militaris
housenice červená

Pterula multifida
štětinaček bělavý

Mycena olivaceomarginata
helmovka hnědobřitá

Russula luteotacta
holubinka citlivá

Russula ochroleuca
holubinka hlínožlutá

Radulomyces molaris
struhák blanitý

Skeletocutis amorpha
kostrovka beztvará

Exidia truncata
černorosol uťatý

Schizophyllum amplum
mušlovka plstnatá

Pleurotus ostreatus
hlíva ústřičná

Merismodes confusa

Serpula himantioides
dřevomorka lesní

Helvella crispa
chřapáč kadeřavý

Pleurotus ostreatus
hlíva ústřičná

Isaria farinosa

Ramariopsis minutula
kuřinec drobný

Ramariopsis crocea
kuřinec šafránový

Rugosomyces carneus
čirůvka masová

Camarophyllopsis schulzeri
voskovečka Schulzerova

Schizopora flavipora
pórnovitka drobnopórá

Odontia fibrosa
vatička vláknitá

Ramaria flavescens
kuřátka žlutavá

Ramaria flavescens
kuřátka žlutavá

Parasola plicatilis
hnojník řasnatý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .