Hamrovský hubník – 15. ročník.
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.12.2012
Jablonec nad Nisou, Jesenný, Plavy, Praha, Smržovka, Úpice, Velké Hamry…
Ze všech uvedených lokalit přišli, nebo přijeli v sobotu osmého prosince 2012 do Velkých Hamrů mistři v pečení tradičního štědrovečerního jídla Jizerských hor a Krkonoš – hubníku.
Klání v pečení hubníků pořádali členové ČMS Velké Hamry již po patnácté – takže šlo o malé jubileum. V posledních několika ročnících se soutěží v kategoriích „slaný“ a „sladký“ hubník. Jak název napovídá – tato v troubě pečená dobrota obsahuje především houby, dále vajíčka, pokrájené housky, mléko a další ingredience se liší právě dle dané kategorie. Do slaného hubníku patří cibule, česnek, majoránka, popř. kmín a další koření, do sladkého třeba zbytky vánoček, sušené švestky, perník, badyán a vše další, co takový „zaručený“ recept obsahuje. Neméně důležitou součástí je postup při zpracování surovin a pečení.
I letošní ročník proběhl ve dvou kategoriích. Před tříčlennou ochutnávací porotou, hodnotící důležité atributy předložených vzorků, se postupně objevilo sedmnáct hubníků slaných a pět sladkých.
V kategorii slaných hubníků se o první místo podělily Hana Vařeková s Marcelou Pavlíčkovou z Vel. Hamrů , následovali je osmiletá Barča Koťátková z Jablonce n. Nisou a Dan Bartovič z Vel. Hamrů.
Barča si všechny přípravné práce na hubníku dělala sama, s pečením jí samozřejmě pomohla maminka Martina, která navíc vyhrála v kategorii sladký hubník. Za ní se umístili Hana Vařeková z Vel. Hamrů a Aleš Vít z Prahy.
Poděkování patří všem zúčastněným organizátorům, hamrovským hasičům a vedení města, ale i country skupině „Koháti “, která se postarala o závěr akce a pěkný večer.
Za MK Velké Hamry
Petr Hampl
foto: A. Vít