Co s hnojníky na zahradě?
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 10.8.2012
Z dotazu:
...(čtvrtek 9. 8.) posílám obrázek, jestli se můžete prosím podívat, co to je za houby. Vyrostly na zahradě u lesa v Košířích - kolem jsou koloděje, špičky, pýchavky, žampiony, holubinky. Tyhle houby vyrostly těsně u domu, vypadají na povrchu jako bedla, voní jako bedla, ale ten tvar?
Lupeny růžové, na koncích až černé a hodně mokré. Včera jsme tu skupinu hub našli a roste pořád do výšky, klobouky se nerozvíjejí. Největší z nich má v tomhle zavřeném stavu kolem 17 cm (tedy budoucí poloměr klobouku). Nikdy jsem nic takového neviděla. Až to povyroste, mohu donést...
Z odpovědi:
...na zahradě Vám roste hnojník obecný – Coprinus comatus. Patří mezi dobré jedlé houby. Má to však jeden háček, mj. i proto nebudete moci tuto houbu donést do naší houbařské poradny, až povyroste. Hnojník obecný je chutný a v kuchyni dobře upotřebitelný, ovšem pouze pokud jsou jeho plodnice zcela mladé, čerstvě vyrostlé a bílé. V dospělosti houba v lupenech pod kloboukem nejprve zrůžoví, pak zfialoví a posléze zčerná. Vlivem vlastnosti hnojníků způsobující jejich samorozklad, se celá houba postupně roztéká na černou hmotu.
Pokud jde o kuchyňské zpracování hnojníku obecného. Mladé houby opláchněte, pokrájejte na kolečka, dejte dusit a připravte s vejcem jako mozeček, případně na paprice se smetanou, případně jako perkelt apod. Způsobů kuchyňské úpravy téhle málo známé houby je podle aktuálních nápadů mnohem víc. Okřídlené obavy z nepříjemných otrav a zažívacích potíží po požití hnojníku v kombinaci s alkoholem se v tomto případě nemusíte obávat. To platí v případě konzumace hnojníku inkoustového – Coprinus atramentarius (a zástupců z jeho okruhu), což aktuálně není Váš případ...
AV