K nálezu pýchavky obrovské...
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.8.2012
Z dotazu:
... (úterý 7. 8.) na zahradě mi vyrostla houba a domnívám se, že je to pýchavka. Můžete mi toto prosím potvrdit pouze z přiložené fotky? A případně, kdy je nejvhodnější její sběr. Roste už asi 14 dní, MB...
Red. pozn.:
K ujištění tazatele naší e-houbařskou poradnou, že opravdu jde o jedlou pýchavku obrovskou alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea, a také pro informaci vám ostatním, zájemcům o využití jedlých hub v kuchyni informaci, ještě doplňuji:
Pýchavka obrovská vyrůstá na pastvinách, zahradách a často i v podrostu na okrajích světlých hájů, a to někdy dokonce v hojnějším počtu plodnic. Nikoli však všude, kde by se její růst dal očekávat. O to větší pak bývá radost z jejího nálezu.
Houbaři mají za to, že nález pýchavky o kapitální velikosti je tím nejlepším, co je může potkat. Je sice možné, že ta vyroste za příznivé teploty a dostatku vlhka během krátké doby, někdy až v nečekaně objemnou a přesto zcela zdravou a na řezu bílou plodnici. To však je spíše šťastná výjimka. Častěji se při změně počasí její růst i zcela zastaví. Houba pak zestárne, aniž dále nabývá na objemu, její teřich přezrává, mění barvu, měkne a houba bývá provrtána cestičkami od larev drátovců tak, že je k nepotřebě. Na pýchavky obrovské se tedy vydejte raději ihned, jakmile se objeví první zprávy o jejich růstu.
Chuťově nejlepší a labužníky ceněné jsou především vatovce menšího až středního vzrůstu (řekněme od velikosti tenisového míčku po míč fotbalový). Několikadenní uskladnění v chladničce tyto houby sice snesou, ale jejich příjemná vůně se rychle vytrácí a dužnina vysycháním nabývá polystyrenové konzistence. Není nad čerstvé pýchavky a jejich rychlou spotřebu.
Asi nejznámější úpravou vatovce jsou řízky, smažené v trojobalu či v těstíčku. Už méně známou je příprava na způsob mozečku a učiněným kulinářským skvostem je čerstvý, jemný pýchavkový krém s osmaženou houskou.
AV