Dvakrát z růžovek od Dalibora Marounka...
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.8.2012
muchomůrka růžovka – Amanita rubescens, jak ji každý známe…
růžovky alias masáky v ideální velikosti pro kuchyňské použití…
knedlíky z růžovek
polévkové knedlíčky z růžovek
Ještě o minulém víkendu rostly muchomůrky růžovky alias masáky téměř všude, což se ale kvapem změnilo. Nic to nemění na tom, že si můžete poznamenat dva recepty z těchto skvělých hub, které mají všestranné kulinářské využití. Recepty zhotovil, textem postupu přípravy opatřil a nafotil pro vás pravidelný přispěvatel našich stránek, přítel Dalibor Marounek.
Knedlíky z růžovek
Suroviny:
50 dkg muchomůrky růžovky, 4 rohlíky, mléko, strouhanka, 2 vejce, petrželka, pepř, sůl, kmín, olej
Postup:
Oloupané růžovky rozsekáme na drobné kousky, posolíme, okmínujeme a podusíme je ve vlastní šťávě doměkka. Rohlíky namočíme do mléka, necháme je rozmočit, vymačkáním zbavíme přebytečného mléka, promícháme s podušenými růžovkami, přidáme vejce, zahustíme strouhankou, osolíme, opepříme, přidáme posekanou petrželku a vypracuje tužší těsto, které dochutíme. Tvoříme koule o velikosti 5-6 cm. Knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme cca 10 minut, resp. až vyplavou na povrch. Na předehřátém talíři knedlíky přelijeme osmaženou cibulkou a podáváme se zelím.
Polévkové knedlíčky z růžovek
Suroviny:
30 dkg růžovek, 1 paštika Majka, 1 vejce, strouhanka,l žíce másla, česnek, sůl, pepř, muškátový květ, olej.
Postup:
Kuchyňsky opracované růžovky rozsekáme na jemno a na oleji podusíme do měkka podušené houby štouchačkou na brambory rozjemníme na kaši a necháme vychladnout. Promícháme je s paštikou, přidáme vejce, lžíci syrového másla, strouhanku,,ochutíme česnekem, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a důkladně propracujeme.,Tvoříme knedlíčky, které zavaříme do vroucího vývaru nebo použijeme do čiré houbové polévky.,Knedlíčky se osvědčily v kuřecím i uzeném vývaru nebo v houbové polévce s pokrájenými holubinkami a zeleninou. Lze vyrobit i větší množství této zavářky do zásoby a uchovat až 3 měsíce v mrazáku.