Hlíva plicní se zadělávanou šalotkou
Aleš Vít, 10.6.2012
![základní suroviny základní suroviny](https://www.myko.cz/files/aktuality/000640/_01_P1190412.jpg)
základní suroviny
![téměř až na škvarečky opečené houby téměř až na škvarečky opečené houby](https://www.myko.cz/files/aktuality/000640/_02_P1190462.jpg)
téměř až na škvarečky opečené houby
![zadělávané šalotky zadělávané šalotky](https://www.myko.cz/files/aktuality/000640/_03_P1190497.jpg)
zadělávané šalotky
![dobrou chuť dobrou chuť](https://www.myko.cz/files/aktuality/000640/_04_P1190508.jpg)
dobrou chuť
Hlíva plicní má obdobné kuchyňské využití, ale obdobím svého výskytu je opakem hlívy ústřičné. Roste na dřevě nejrůznějších listnáčů, po celou hlavní houbařskou sezónu, často i v době teplejšího letního počasí s minimem srážek.
Suroviny: miska hub, miska šalotek, škvařené sádlo, zeleninový vývar, přírodní cukr, kvasný ocet, hladká mouka, sůl, drcený kmín, voda.
Postup: houby nakrájejte na sousta a na oleji je opékejte. Během opékání osolte a otáčejte, sousta opečte dokřupava, okmínujte, promíchejte a odstavte.
Oloupané šalotky dejte do vařícího zeleninového bujónu, přidejte cukr, zakápněte octem, přilijte záklechtku z vody a mouky, míchejte a provařte do zahoustnutí. Podávejte společně s houbami.
Rada: Namísto hladké mouky použijte jedlý škrob. Pro zjemnění chuti vmíchejte (po stažení z ohně) do šalotek plátek syrového másla.
Fotorecept: AV