Z vašich dotazů...
Aleš Vít, 18.5.2012
mimo májovky už rostou i první hřibovité druhy
sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus
Z dotazu...
...v příloze zasílám foto a hlásím nález 16 cm kozáka /byl zcela
zdravý/ a tašky májovek z lokality Praha 4 - Kamýk. Velmi prosím o odpověď, co je to za tu žlutou houbu na pařezu. Lokalita tatáž. Nález je ze dne 13. 5. 2012.
Děkuji Erna Kholova, Praha 4 – Modřany
Z odpovědi...
...gratuluji k houbařskému úlovku. Rozrůstají se první hřibovité druhy, k nim patří i Váš kozák březový – Leccinum scabrum. U hojné čirůvky májovky, - Calocybe gymbosa, resp. pro její úspěšné využití v kuchyni, rozhoduje v těchto dnech především četnost a míra napadení plodnic larvami hmyzu.
Houba na druhém snímku je mladý sírovec žlutooranžový. Je rovněž jedlý a více o něm a jeden z návodů na jeho přípravu je ve zdejších aktualitách, jen o několik příspěvků zpět... AV
Dovětek s receptem...
...děkuji za odpověď obratem. Můj sírovec je již naložen v mléce a bude na smetaně a karí. Odkaz jsem prostudovala a stránky mne velmi zaujaly.
Jako poděkování uvádím recept:
Phallus impudicus – hadovka smrdutá /50 gr čerstvé nebo 5 gr sušené houby - jen ta malá vejce/ naložte nakrájené na kousíčky do 200g vodky. Nechte stát ve skle 2 týdny v lednici, nefiltrovat. Užití: 1 čajová lžička, 2x denně. Indikace: vysoký krevní tlak, prevence a léčba chřipek, viróz, herpetických
onemocnění, AIDS aj. Podle ruského zdroje. Už jsem to zkoušela, uškodit to nemůže. Tak jako tak smažím plátky z "vajec" ve francouzském těstíčku... Zdravím, Erna Kholova