Z vašich dotazů...
Aleš Vít, 14.5.2012
mladý sírovec a jeho pozorný hostitel
foto: Jaromír Slanina
sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus
foto: Jaromír Slanina
příprava sírovce ve smetanovém karí
foto: A. Vít
Z dotazu...
... na kmeni švestky jsem našel plodnici houby,
o které se domnívám, že se jedná o "sírovec
žlutooranžový". Nafotil jsem ji a zasílám fotografie do Vaší myko poradny s prosbou o posouzení pravosti této houbičky. Děkuji Vám za laskavost.
Jaromír Slanina
Lobendava okres Děčín.
Z odpovědi...
...gratuluji k nálezu krásné mladé a šťavnaté plodnice jedlého druhu sírovec žlutooranžový, někdy též zvaného chorošovec sírový – Laetiporus sulphureus. Doporučím Vám jeden z možných postupů na jeho přípravu. Takto mladou houbu (starší je pro tuhost již nevhodná) nakrájejte na menší sousta, obdělejte na oleji s cibulkou, až trochu zčervená (jako račí masíčko), pak přidejte lžičku prolisovaného česneku, osolte, přilijte smetanu, zalechtanou se lžičkou hl. mouky a lžičkou-lžící kari (to podle osobního gusta), a vše míchejte a provařte do zahoustnutí. K tomu nejlépe dušenou rýži. Vše podle receptu "krevety a la indien". Tuhle úpravu znám z doby, kdy jsem před drahným časem pracoval v dnes již neexistující, tehdy vyhlášené Vaňhově rybí restauraci na Václavském náměstí. Před léty jsem tenhle recept s obměnou vyzkoušel ve spojení se sírovcem a dnes už mezi houbaři žije jeho podoba vlastním životem. A.V.
Z reakce na odpověď...
...děkuji za informace. Seznamuji se s dalším druhem jedlé houby. Sírovec vážil přesně 1 kg. Jedná se skutečně a mladou šťavnatou plodnici. Teď jsem naložil matesy a zítra vyzkouším recept podle vzoru "krevety a la indien". Ještě jednou děkuji a také se těším na další spolupráci v nastávající houbařské sezoně... J.S.