ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Samostatné zobrazení článku číslo 516

článek  Dalibor Marounek - Slizáky s marinovanými dršťkami

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.2.2012

U nás vcelku hojnější slizák mazlavý je mezi zkušenými znalci oblíbeným druhem, ale mnohými dalšími houbaři je v kuchyni opomíjený. Někoho odradí jeho název, jiného jeho vzhled, neboť při pohledu shora připomíná hřibovitou hubu, ale pod kloboukem má lupeny. A konečně, pro někoho je podezřelá i jeho fialová barva po uvaření. Slizáku lepkavému zase dávám přednost před klouzky, bývá méně červivý, nemusí se loupat a neabsorbuje tolik vody. Pro potřeby uvedeného receptu u mě ale přece jen vítězí z obou slizáků ten druhý. V pokrmu vyniká jak svou chutí, tak i barevně.

Suroviny:

0,5kg hovězích dršťek (lze nahradit vepřovými žaludky), 0,5kg slizáků naložených v sladkokyselém nálevu, 1 lusk čerstvé papriky, 1 cibule, 1 pórek, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce ústřicové omáčky, 0,2 l bílého vína, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř.

Postup:

Opracované a povařené dršťky nakrájíme na nudličky a dáme vařit do marinády z 0.2 l vína s přidáním sójové a ústřicové omáčky, přilijeme 1dcl vody a přidáme česnek sůl a pepř. Povaříme pět minut, odstavíme a necháme do druhého dne marinovat (alespoň 12 hodin). Houby scedíme z láku, promícháme s dršťkami, přidáme podušenou a pokrájenou papriku s pórkem a cibulí, podle chuti ještě opepříme nebo přidáme najemno pokrájený kousek feferonky. Podáváme vychlazené.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Lactarius glaucescens
ryzec zelenající

Coprinopsis tuberosa
hnojník hlíznatý

Gymnopus peronatus
penízovka hřebílkatá

Delicatula integrella
žebernatka maličká

Geastrum rufescens
hvězdovka červenavá

Russula betularum
holubinka březová

Russula puellaris
holubinka dívčí

Phallus impudicus
hadovka smrdutá

Russula atrorubens
holubinka tmavočervená

Melanoleuca verrucipes
tmavobělka bradavčitá

Geastrum fimbriatum
hvězdovka brvitá

Lactarius lignyotus
ryzec černohlávek

Lactarius volemus
ryzec syrovinka

Trametes gibbosa
outkovka hrbatá

Scutellinia crinita
kosmatka jelení

Phallus impudicus
hadovka smrdutá

Kuehneola uredinis
žlutá rzivost ostružiníku

Polyporus tuberaster
choroš štětičkový

Hypomyces lateritius
nedohub cihlový

Steccherinum ochraceum
ostnateček okrový

Inonotus hispidus
rezavec štětinatý

Agrocybe elatella
polnička bažinná

Aeruginoscyphus sericeus

Cyanoboletus pulverulentus
hřib modračka

Melampsora salicis-albae
rez vrbová

Russula sororia
holubinka sesterská

Butyriboletus appendiculatus
hřib přívěskatý

Butyriboletus fuscoroseus
hřib růžovník

Helvella atra
chřapáč tmavý

Helvella lacunosa
chřapáč jamkatý

Lactarius camphoratus
ryzec kafrový

Russula luteotacta
holubinka citlivá

Russula roseicolor
holubinka narůžovělá

Russula heterophylla
holubinka bukovka

Russula carpini
holubinka habrová

Erysiphe alphitoides
padlí dubové

Schizopora radula
pórnovitka obecná

Gymnopilus penetrans
plaménka nevonná

Gloeophyllum odoratum
trámovka vonná

Cladonia furcata
dutohlávka rozsochatá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .