Dalibor Marounek - Tatarák ze syrovinek
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.7.2011
Ryzec syrovinka - autorské foto
Tatarák ze syrovinek - autorské foto
Houbařské experimentování v kuchyni přináší nejedno milé překvapení.
Stejně tak tomu je i v případě syrovinek, které právě na některých místech vyrazily naplno.
Nasbíral jsem jich včera celý koš a už v lese jsem přemýšlel o nějakém tom gurmánském zážitku.
Klasiky v podobě opečených syrovinek „na tálku“ jsem si za léta už docela užil.
Napadl mě „tatarák“, a tak hned po příchodu z lesa jsem začal tvořit, abych se teď s vámi podělil o následující recept.
Suroviny:
0,5 kg ryzců syrovinek, 1 cibule, 1 vejce (žloutek), po lžíci sojové a worcesterské omáčky, trochu kečupu, sůl, mletý černý pepř, najemno pokrájená pažitka, sekaná zelená petrželka. Trochu tuku a chléb na topinky, česnek.
Postup:
Mladé, zcela zdravé, šťavnaté a dobře očištěné ryzce (v syrovém stavu) pokrájíme a rozemeleme na masovém strojku. Meleme na tácu, aby neuniklo vytékající mléko. K umletému přidáme kečup, zakápneme sojovou a worcesterskou omáčkou, osolíme a okořeníme špetkou pepře. Na talíři vytvoříme ze směsi bochánek, v něm uděláme jamku a do ní dáme vaječný žloutek. Přidáme jemně krájenou cibuli, posypeme pažitkou a přizdobíme petrželkou.
Tuto vybranou záležitost podáváme s křupavými česnekovanými topinkami.