Sírovec a chřest…
Aleš Vít, 5.5.2011
Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový
v konzumní velikosti Foto: A. Vít
Salát ze sírovce s chřestem
Foto: D. Marounek
Ano, sezóna obojího uvedeného je tady. Mladý a šťavnatý sírovec žlutooranžový je vítaným obohacením kuchyně každého kulinářsky zdatnějšího houbaře. O zajímavé spojení sírovce a chřestu se s námi podělil a fotorecept poslal člen ČMS a přispěvatel našich stránek Dalibor Marounek.
Salát ze sírovce s chřestem
Suroviny:
300 g sírovce, 300 g bílého chřestu, 1 kostka špenátových nudlí, 1 červená paprika, bujónová kostka.
Zálivka:
6 lžic oleje, 2 lžičky citronové šťávy, 2 stroužky česneku, kari, mletý černý pepř, sůl
Postup:
Mladý sírovec povaříme v bujónu, až sklouzne z vidličky jako ovar, scedíme a odstavíme. Chřest oloupeme a povaříme v osolené vodě. Sírovec pokrájíme na kostičky a chřest na špalíčky. Povaříme kostku špenátových nudlí, nudle pokrájíme na kousky, přidáme nakrájenou papriku. Přilijeme zálivku, vše dobře vymícháme a dáme vychladit. Salát s pečivem vhodně doplníme bílým suchým vínem.