Z výstavy v Dolním Újezdě
Markéta Vlčková, 9.11.2023
návštěvníci si prohlížejí exponáty
foto: Josef Černý
upomínkové předměty s houbařskou tématikou
foto: Klára Zerzánová
vystavované houby
foto: Klára Zerzánová
korálovec bukový
foto: Klára Zerzánová
lesklokorka lesklá
foto: Klára Zerzánová
Ve dnech 30.9. – 1.10. uspořádal náš mykologický klub již tradiční houbařskou výstavu v budově chovatelů U Jirečků v Dolním Újezdě. Té předcházely jako vždy týdny a týdny plánování a příprav a zároveň drobná nervozita z toho, jestli se nám podaří nasbírat dostatečné množství hub jak do kuchyně, tak na samotnou výstavu. Tyto obavy se ale naštěstí i díky pomoci „přespolních“ houbařů nenaplnily a my jsme mohli prezentovat více než 230 rozmanitých exponátů pro téměř 400 návštěvníků. O výklad a odpovědi na otázky ze světa hub se opět postarali naši odborníci – především pánové Jiří Kohák, Josef Černý a Rudolf Brychta.
Na výstavu nám manželé Kohákovi z nedalekého Nedošína opět ochotně zapůjčili předměty s houbařskou tematikou ze své soukromé sbírky a k prodeji jsme mohli návštěvníkům nabídnout jak doplňky stravy z vlastnoručně nasbíraných hub, tak i 2 publikace napsané členy našeho klubu v letošním roce. První brožurku s názvem „Houby z naší lékárničky“ vytvořil pan Jiří Kohák a druhou s názvem „Houby Litomyšlska“ sepsal a vlastními ilustracemi doplnil pan Josef Černý. Oběma pánům patří za jejich díla velká pochvala a díky, protože jsou ochotní se tímto způsobem podělit o své vědomosti i s námi ostatními (pozn. to nadšeně říkám jménem nás houbařů-laiků). Sluší se podotknout, že obě knížky byly o víkendu také řádně pokřtěny a role kmotra se zhostil starosta naší obce Miloš Vrabec.
Další novinkou na naší výstavě byl dětský koutek s omalovánkami a houbařské kvízy pro děti i dospělé. Zájemci si mohli na místě ověřit, jestli např. rozeznají muchomůrku šedivku od muchomůrky tygrované, který hřib je jedovatý a jak vypadá liška obecná. Děti byly za svou práci odměněny lízátkem a dospělí poplácáním po rameni. Věříme, že se toto zpestření výstavy líbilo a rádi vymyslíme podobnou zábavu i na rok příští.
No a ze zkušenosti již víme, že pořádná houbařská výstava se neobejde bez otevřené kuchyně s možností posedět u voňavého gulášku nebo dršťkové polévky z kotrče. Naše menu je tradiční, stejně jako uznání, které za něj sklízí šéfkuchař a předseda našeho klubu v jedné osobě – pan Václav Tobiášek.
Po skončení výstavy – a letošní rok v tomto ohledu nebyl jiný – se obvykle dostaví pocit potlačované únavy, ale zároveň i radosti z dobře odvedené práce. Ačkoliv v článku výše již několik jmen padlo, celou akci zajišťuje mnoho dalších členů MK a kromě nich i nečlenů, kteří jsou prostě rádi, že mohou přispět. Proto bych chtěla touto cestou jim všem a dalším našim podporovatelům velice poděkovat.
Klára Zerzánová
Mykologický klub Dolní Újezd