Pozvánka na čtvrtou podzimní přednášku ČMS 2023
Markéta Vlčková, 19.10.2023
houbové řízky s bramborovými plackami
foto: Oldřich Jindřich
houbové řízky s bramborovými plackami a malým salátem
foto: Oldřich Jindřich
využití houbového prachu jako koření a zdroje vlákniny
foto: Oldřich Jindřich
Vážení příznivci hub,
Zveme vás na přednášku "O houbách v kuchyni" , která se bude konat dne 24.10.2023 na obvyklém místě (více k organizaci naleznete zde). Přednáška nebude dostupná on-line. Přednášejícím je zkušený mykolog a zároveň vynikající kuchař Oldřich Jindřich. A co nám Olda dopředu prozradil?
Anotace k přednášce: Houbaření je mým celoživotním koníčkem a protože jsem mykofil a mykožrout, snažil jsem se jedlé houby zpracovávat i jinak, než jen na klasická jídla z české houbové kuchyně. I když jsou výborná a často je doma vaříme. Na babiččiny omáčky, kyselačky, naložené ryzce a smaženice vzpomínám rád. Přednáška je o tom, jak dobře tato jídla uvařit, ale i inspirací pro netradiční zpracování hub v kuchyni. Houby se hodí, jako pochutina, téměř do všech jídel. Vařením jsem se živil celý život a i houby měly v mé profesi své zastoupení. V několika atlasech hub jsme s kolegou Vítem prezentovali několik stovek houbových receptů. Jestli mohu poradit, přijděte najedení, po mých přednáškách mají posluchači hlad (poznámka redakce: bohužel to nepomáhá, ty recepty jsou tak lákavé, že hlad, nebo minimálně chuť, dostanete stejně).
Těšíme se na vás,
Markéta Vlčková