Z komorní vycházky ČMS na "Milíčovské rybníky"
Markéta Vlčková, 14.3.2022
hráz rybníku Vrah
foto: Lubomír Opat
není nás moc, ale jsme nadšenci
foto: Lubomír Opat
zkoumáme kládu...
foto: Filip Zíka
...intenzivně
foto: Filip Zíka
prsnatka korová
foto: Petr Souček
kornice jasanová
foto: Lubomír Opat
askomycet k dourčení
foto: Květa Součková
Čas plyne a jsou tomu již téměř dva týdny od okamžiku, kdy se nám přihlásilo meteorologické jaro. Česká mykologická společnost samozřejmě nespí, a i přes poměrně nepříznivé mykologické podmínky (sucho, mráz, vítr) zorganizovala vycházku do PP Milíčovský les a rybníky, což je jedna ze sledovaných lokalit v rámci výzkumu sledování mykobioty na území našeho hlavního města.
Vycházka proběhla i přes počáteční skepsi a pesimismus dosti úspěšně. Účastníkům vycházky, mezi kterými převažovali členové výboru ČMS, se povedlo nalézt a určit přesně 50 druhů hub (viz seznam), na což měli vliv jako obvykle zejména znalec dřevokazných hub Pavel Hruška a znalec vřeckovýtrusných hub (askomycetů) Petr Souček. Ze zajímavějších nálezů lze vypíchnout např. hlívu hnízdovitou (ČS – NT), či další většině praktickým houbařům a návštěvníkům lesa skryté druhy jako rážovka houbomilná, kornice jasanová, prsnatka korová, číšovec nahloučený či bradavkatka trnková. Někteří členové výpravy měli o i zdánlivě nepříliš atraktivní houby takový zájem, že byli pro jejich bližší studium udělat prakticky cokoliv. Ukázal nám to Petr Souček, jehož bystré oko zaznamenalo na uschlém jasanu plodnice již zmíněné kornice jasanové. Rozhodl se tuto soušku detailněji prozkoumat i za cenu zvýšené fyzické aktivity, ale i když je to kus chlapa, tak se mu to nepovedlo.
Kloboukatých hub jsme v souladu s očekáváním příliš nenalezli, kromě výše zmíněné hlívy hnízdovité se objevilo pouze několik starých trsů penízovky sametonohé a „zombie“ plodnice loňské (či snad předloňské) šupinovky kostrbaté. Rovněž pátrání po klasické houbě raného jara – ohnivci rakouském skončilo neúspěchem.
To nás však nerozhodilo a vycházku jsme ukončili jako obvykle v restauraci Šenkýrna Pražanka, kde jsme při dobrém jídle a pití zhodnotili nálezy i perspektivu dalšího růstu hub. Přejeme Vám poklidně prožité jaro, o další vycházce budeme s předstihem informovat na našem webu. Za ČMS,
Filip Zíka