Pozvánka na šestou podzimní přednášku ČMS
Markéta Vlčková, 18.11.2021
Vladimír Sojka
tempeh povrch
foto: Vladimír Sojka
detail koji
foto: Vladimír Sojka
miso červené hrubé
foto: Vladimír Sojka
zveme vás na přdenášku Vladimíra Sojky s názvem: "Jedlé plísně v kuchyni a chuť umami", která se uskuteční dne 23.11.2021
Anotace k přednášce:
Vláďa Sojka, nadšený fotohoubař a spoluautor blogu Zkvašeno.cz, se už bezmála deset let zabývá tím, co všechno lze v domácnosti zkvasit tak, abychom zacházeli se základními a běžně dostupnými surovinami a získali z nich na talíř nekonečnou paletu chutí a vůní. Jedním z fascinujících oborů fermentace je používání domestikovaných plísní, které si člověk ochočil a šlechtěním upravil tak, aby je mohl používat každý den k přípravě pestrých pokrmů. Od spory Aspergillus oryzae až do lahvičky se sójovou omáčkou se podíváme s Vláďou v této kulinářsky zaměřené přednášce.
Organizační informace:
Přednášky se konají vždy v úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí). Vstupné je dobrovolné, nicméně doporučené vstupné, které nám pomáhá pokrýt náklady na pronájem učebny činí 40 kč per capita. Pro naše členy, kteří se nemohu zúčastnit prezenčních přednášek, pořizujeme záznam z prezentací (za předpokladu, že s tím přednášející souhlasí), který bude dostupný on-line na našem YouTube kanále. Záznamy se pokusíme uveřejnit co nejdříve po přednášce. Živý přenos v reálném čase se nám bohužel z technických důvodů zajistit nepodaří. Vlastní přednášce předchází určování a demonstrace donesených aktuálně rostoucích druhů hub.
Pravidla pro donášení hub k určení/demonstraci:
Návštěvníci mohou na přednášku donášet houby k určení jak pro vlastní potřebu, tak i pro demonstraci. Pokud budete chtít donést houby, prosíme přijďte s předstihem (nejlépe již v 17:15), abychom do zahájení přednášky stihli vše určit a připravit. Houby donesené po zahájení demonstrace v 17:45 již určeny nebudou (zejména proto, že diskuze nad určováním by rušila pořízení zvukového záznamu z přednášky). K demonstraci i k určení prosíme donášet pouze celé (neokrájené ale jemně očištěné) plodnice, které nejsou ani příliš mladé ani příliš staré nebo sekundárně změněné. Plodnice, které nesplňují výše uvedené kvalitativní vlastnosti, nemusí být přesně určeny ani nemusí být použity pro demonstraci.
Epidemiologická pravidla:
Z hlediska epidemiologické situace vás laskavě žádáme o součinnost. Přejeme si, aby naše akce byly maximálně bezpečné a také pokud možno bezkonfliktní. Aktuální situace je taková, že bychom měli mít v průběhu akce všichni, kromě přednášejícího, ochranu dýchacích cest (s účinností ekvivalentní FFP2) a od 1.11.2021 probíhá na místě i kontrola "COVID pasů", které prosím mějte připravené. Od pondělí 22.11.2021 se již zřejmě nebude možné prokázat negativním testem, bude vyžadován doklad o očkování či prodělané nemoci.
Doplňkové služby:
Na přednáškách je možno se přihlásit ke členství v ČMS, zaplatit členské příspěvky, zakoupit či objednat Mykologický sborník, případně zakoupit upomínkové předměty (trička, kalendáříky, odznáčky atd).
Za ČMS,
Markéta Vlčková