Kapr s houbami a zeleninou
Aleš Vít, 10.12.2010
Období Vánoc a smaženého kapra s bramborovým salátem se kvapem blíží.
K probuzení chuťových pohárků a důvodem k přeladění na rybí strunu, i případnou generálkou, budiž všem houbařům následující návod na jinou zajímavou úpravu kapra.
Aurotem receptu je člen ČMS a přispěvatel našeho spolkového Časopisu českých houbařů-Mykologického sborníku, Dalibor Marounek z Roudnice nad Labem.
Suroviny:
1 naporcovaný kapr, 20dkg zmrazených, nebo 3 dkg sušených hub, sáček oliv ve slaném nálevu, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 cibule, kostka masoxu, hladká mouka, mletá sladká paprika, mletý černý pepř, sůl, olej, sušená celerová nať.
Postup:
Porce kapra osolíme, obalíme v hladké mouce s paprikou, opečeme na oleji a dáme stranou.
Připravíme přeliv; na oleji opečeme kroužky pokrájené cibule, přidáme
zmrazené nebo předem namočené houby a dusíme, vložíme scezené pokrájené olivy
a konzervu pokrájených loupaných rajčat bez nálevu. Ochutíme trochou vývaru z masoxu a
opepříme. Do hotového vložíme porce opečeného kapra.
Podáváme s americkými brambory a sypeme sušenou natí celeru.