Růst hub na začátku února (2020)
Aleš Vít, 23.2.2020
ohnivec rakouský – Sarcoscypha austriaca
Český kras
foto: Petr Souček
šedopórka osmahlá – Bjerkandera adusta
Chebsko
foto: Miloš Krčil
šedopórka zakouřená – Bjerkandera fumosa
Chebsko
foto: Miloš Krčil
číšovka šišková – Piceomphale bulgarioides
Podorlicko
foto: Pavel Petelík
pevník plstnatý – Stereum subtomentosum
Semilsko
foto: Natálie Stránská
pevník chlupatý – Stereum hirsutum
Kladensko
foto: Martin Petrák
ohnivec rakouský – Sarcoscypha austriaca
Plzeňsko
foto: Zdeněk Hájek
troudnatec pásovaný – Fomitopsis pinicola
Plchov
foto: Petr Hampl
hvězdovka límečková – Geastrum striatum
Praha-Kolovraty
foto: Petr Souček
klanolístka obecná – Schizophyllum commune
Praha
foto: Markéta Vlčková
torzo pýchavky obrovské (vatovce)
Ralsko
foto: Jiří Vondrouš
palečka zimní – Tulostoma brumale
Český kras
foto: Aleš Vít
ohnivec rakouský – Sarcoscypha austriaca
Chebsko
foto: Miloš Krčil
pařezník obecný – Panellus stipticus
Chebsko
foto: Miloš Krčil
jelenka pestrá – Elaphomyces muricatus
Podorlicko
foto: Pavel Petelík
geotropismus troudnatce kopytovitého
Komorce
foto: Petr Souček
choroš zimní (poloplástvový) – Polyporus brumalis
Kladensko
foto: Martin Petrák
urnička pohárová – Urnula craterium
Praha
foto: Petr Souček
ohnivec rakouský – Sarcoscypha austriaca
Ralsko
foto: Jiří Vondrouš
helmovka šiškomilná – Mycena strobilicola
Kladensko
foto: Martin Petrák
helmovka šiškomilná – Mycena strobilicola
Jalubí
foto: Milan Němčický
límcovka polokulovitá – Protostropharia semiglobata
Podorlicko
foto: Pavel Petelík
ucho Jidášovo – Auricularia auricula-judae
Ralsko
foto: Jiří Vondrouš
strmělka číškovitá – Pseudoclitocybe cyathiformis
Koněprusy
foto: Aleš Vít
kržatka zimní – Tubaria hiemalis
Chebsko
foto: Miloš Krčil
ohnivec rakouský žlutý – Sarcoscypha austriaca
Jalubí
foto: Milan Němčický
hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus
Komorce
foto: Petr Souček
ledové vlasy
Ralsko
foto: Jiří Vondrouš
penízovka sametonohá – Flammulina velutipes
Praha-Kolovraty
foto: Petr Souček
předzvěst blížícího se předjaří
foto: Jiří Vondrouš
líhovec moučný bílý – Hypsyzigus tessulatus
pěstební blok
foto: Aleš Vít
líhovec moučný alias Shimeji
pro kuchyni
foto: Aleš Vít
Shimeji garni
foto: Aleš Vít
Zima se letos stále projevuje spíše jen symbolicky. Doposud jí schází alespoň jeden výrazně mrazivý týden, který by spolehlivě vyhubil rozličnou choroboplodnou havěť. Zejména ale chybí sněhová peřina, která jindy bývá spolehlivou zásobárnou vody na pozdější období. Podle meteorologů to dosavadní trocha sem-tam shůry spadaného deště všechno sama nespasí. A pokud se příroda stran přísunu sněhu co nevidět nepolepší, vrátí se nám to ve zlém později, a trvající vláhový deficit se ještě prohloubí. Celkem vzato, ani pro houbaře tohle nepředstavuje právě radostné vyhlídky.
Aktuální absence mrazů stále ještě dovoluje růst alespoň některým z hub, které v jiných letech už mají touto dobou dávno po sezóně. Mimo typicky zimních druhů se ovšem objevují také již i první předjarní houby. Radost houbařům i myko fotografům tak ve druhé půli ledna přinášely, a i na začátku února přinášejí mnohé pěkné houby. Zajímavým fenoménem mírné zimy také bývají, sice zřídkavě se vyskytující, ale u mnohých návštěvníků lesa obdiv vzbuzující, tzv. ledové vlasy.
Více o ledových vlasech, viz https://www.myko.cz/clanek1511/
Plejáda rozmanitých dřevních hub je k vidění téměř všude kolem, stačí se jen pozorně dívat. Na loukách, pastvinách a okrajích lesů ojediněle přetrvávají odolnější druhy přestárlých čirůvek a strmělek, jakož i torza plodnic loňských pýchavek. V teplejších oblastech na vápenci vykukují z mechových porostů palečky zimní. Na vybraných místech, zhusta pod vedením VN, kde se v podloží najde dostatek rozkládající se dřevní hmoty z prořezu křovin, vyrůstají v tuto dobu krásně zbarvené ohnivce rakouské. Především tyhle skvosty bývají potěšením pro oko a častým cílem výprav milovníků časné mykoflóry. Není proto divu, že dominují i na vašich snímcích.
Rovněž vyznavači hub v kuchyni si mohou i během zimy přijít na své. Rostou penízovky sametonohé a hlíva ústřičná. Ovšem nezoufejte si ani vy, kdo nemáte doposud na tyto houby „svá“ zaručená místa. Stále se rozšiřující sortiment pěstovaných druhů hub nachází, po vzoru mnoha dalších zemí světa, své stále pevnější místo také na našem trhu. Některé z těchto hub jsou dokonalými kulinářskými skvosty, které vám po celý rok spolehlivě nahradí houby z volné přírody, pokud ty zrovna nerostou.
Přestože zima o sobě stále ještě může dát hlasitě vědět, houbaři už se pozvolna začínají probouzet, aby se včas připravili na blížící se předjaří…