Martin Valent – Moje zkušenost s hřibem žlučníkem.
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 15.10.2015
Minulý pátek jsem si na Country radiu s chutí poslechl pana Víta v pořadu Dnes vás budím já. Moderátor se mimo jiné ptal na hřib žlučník. V Houbařské kuchařce od p. Smotlachy lze nalézt recept "Hřib žlučník na slanině s vejci (podle manželů J. a K. Křížových)"; neřeší se v něm léčivé účinky "hořčáků", pouze jejich poživatelnost.
Dovolím si zmínit se o své vlastní zkušenosti:
Recept jsem vyzkoušel s přesnými dávkami surovin a postupem přípravy asi před 4 lety. Neznám složení chemické látky, která způsobuje hořkost hřibu žlučníku, ale je možné, že je rozpustná v tucích podobně jako kapsaicin, zodpovědný za pálivost chilli papriček - základem receptu je totiž hmotnostní poměr hořčáků a slaniny 1:1. Vzniklý pokrm se sice pozřít dal, hořkost skutečně prakticky vymizela, ale houbovou chutí zrovna neoplýval a v ústech mi po něm několik hodin zůstal slabý nahořklý "ocásek".
Závěr - příště Tylopilus felleus nechám v lese a (nenajdu-li jiné houby), připravím si pouze míchaná vejce na slanině a cibulce.
S pozdravem
M. V.