Z došlé pošty - Aktuálně o růstu hub a něco navíc...
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 26.6.2015
Již řadu let pořádáme koncem června fotbalovo - kulinářskou akci v Českém Krumlově. Využívám toho k návštěvě svých oblíbených Voděradských bučin (kam se jinak příliš často nedostanu) a samozřejmě okolí Českého Krumlova.
Ve Voděradských bučinách je napršeno, ale terestrické houby jsem neviděl vůbec žádné. Na padlých bucích se zde loni touto dobou dala hlíva plicní "sklízet" po desítkách kilogramů, letos jsem po delším hledání nakonec nalezl alespoň jeden úrodný kmen.
V okolí Českého Krumlova už rovněž nepanuje sucho, navíc o víkendu dost pršelo, je však poměrně chladno. Bohužel místo bukového lesa, který kde dříve rostly hřiby dubové a řada dalších hub, jsem nalezl jen vykácenou holinu. V lokalitách s převahou jehličnanů ve větším množství rostou jen lišky obecné.
Moje soté z lišek přítomní zájemci z pánve doslova vylízali.
Připravte si je následovně:
Lišky orestujte na oleji s pokrájeným česnekem, zalijte sklenkou sladkého bílého vína, povařte, osolte, okořeňte trochou provensálských bylinek, dochuťte máslem a balsamikovým krémem, na závěr přidejte smetanu ke šlehání, nechejte zredukovat a podávejte s čerstvým pečivem, nebo jako omáčku ke grilovanému masu či rybě.
Pokud jde o růst hub, celkově jsem nabyl dojmu, že houby začínají vyrůstat zatím místně, podle konkrétních podmínek, ale přinejmenším v jižních Čechách je "zaděláno" na slušnou sezónu.
S pozdravem
Martin Valent