Houby na začátku června...
Aleš Vít, 7.6.2015
hřib kovář – Boletus luridiformis, jedlý, tržní druh
foto: Jiří Laštůvka
hřib borový – Boletus pinophilus, jedlý, tržní druh (jen z dovozu), ČS
foto: Milan Němčický
kozák březový – Leccinum scabrum, jedlý, tržní druh
foto: Tomáš Pavelka
křemenáč březový – Leccinum versipelle, jedlý, tržní druh
foto: Lubomír Opat
hřib plavý – Hemileccinum impolitum
holubinka mandlová – Russula vesca, jedlá, tržní druh
holubinka namodralá – Russula cyanescens, jedlá, tržní druh
foto: Petr Mikuš
pečárka hajní alias lesomilná – Agaricus sylvicola, jedlá
muchomůrka (katmanka) pošvatá – Amanita vaginata, jedlá
foto: František Ptáček
ucho Jidášovo – Auricularia auricula-judae, jedlé, (jako pěstované je tržním druhem)
foto: Jiří Laštůvka
křehutka výkalová - Psathyrella tenuicula
foto: Petr Mikuš
opeňka měnlivá – Kuehneromyces mutabilis, jedlá, (jako pěstovaná je tržním druhem)
sírovec žlutooranžový – Laetiporus sulphureus, jedlý
foto: Milan Němčický
choroš šupinatý – Polyporus squamosus, pohledem odspodu, jedlý, tržní druh
čapulka bahenní – Mitrula paludosa
foto: Petr Mikuš
opeňka pro další použití
opeňková omáčka z kuchyně našich předků
Nejeden zkušenější houbařský hlas se kloní k názoru, že to letos na jaře s houbami jaksi není ono. Jak rychle některé houby vyrostly, tak i skončily. Kačenek českých a smržů, pokud se vůbec objevily, bylo sotva tak do klobouku. Jiné to nebylo ani v případě májovek a podtrnek. V některých případech byly májovky zasaženy virózou a při kuchyňské úpravě nevzhledně tmavly.
I další jarní houby vyrůstaly spíše ve spojitosti s deštíky, kterých i tak bylo zatím během dosavadního jara jen poskrovnu. Voda už po delší čas chybí a je to znát čím dál více na kondici mycelia.
Obdobné je to prozatím i s růstem prvních hřibovitých druhů, které pro většinu obyvatel tradičně dělají houbaření houbařením. Jako každoročně se i letos místně přihodily časné nálezy modráků, někde jich byly i skupinky. Jinde to sporadicky byl borovák, kozák, křemenáč, případně nejedlý hřib plavý, kterému parno až tolik nevadí. S oblíbenými dubáky je to ale zatím prach bída.
Mezi stále přibývajícími druhy, které předznamenávají postup houbařské sezóny k letním houbám, aktuálně patří některé rané holubinky, pečárky a z muchomůrek bezprstenné pošvatky alias katmanky.
Drobnější houby rychle usychají a mizí houbařům z očí, i když např. ucho Jidášovo jen do okamžiku příštího vytrvalejšího deště, kdy se opět napije a regeneruje do své původní podoby.
Úsměvnou raritou je snímek, který by se dal s trochou nadhledu přímo servírovat. Jde o drobnou křehutku, která se v mnoha malých plodničkách objevila na kančích kobližkách, pocukrovaných zrníčky pylu.
Něco hub pro kuchyni se téměř vždy najde, a to i v době nepříznivé pro růst hub.
Platí to především pro tzv. dřevní druhy, mezi nimiž jsou mnohé jedlé a chutné houby. Jejich podhoubí si v dřevní hmotě dokáže opatřit vodu i v době sucha. Houbaři si tak přijdou na své, pokud na pařezech listnáčů, ukrytých před slunečním úpalem objeví trsy chutných openěk. K dalším, nyní rostoucím, jedlým dřevním houbám patří sírovec žlutooranžový a choroš šupinatý. Houbaři kulináři dobře vědí, že si na nich pochutnají jen tehdy, pokud použijí jejich zcela mladé, měkké a šťavnaté plodnice.
Výrazně lepší podmínky k růstu mají houby, vyrůstající z rostlinného materiálu, ponořeného pod vodní hladinou. Je jich hned několik druhů a rostou ve stojatých vodách i v proudící vodě čistých potoků. V tůních a zaplavených lesních kanálech např. hojně rostou čapulky bahenní.
A něco na závěr. Při prvním odvysílaném příspěvku o nálezu košíku hřibů propuká každoročně mediální halas. Ten nabádá houbaře k návštěvám lesa, s vidinou hojného výskytu hub pro všechny. Tohle je zatím ještě předčasné. Začínajícím i pokročilejším houbařům je při současném počasí zřejmé, že i přes několik případných podařených nálezů si všichni na plné košíky houbařského potěšení přinejmenším ještě pár dní počkáme.
Ze snímků, zaslaných do redakce během posledního období, jsme jich pro vás vybrali alespoň několik. Podělte se i vy o vlastní houbařské zážitky a snímky hub. Těšíme se na ně na adrese: