Martin Valent - Houbařovy podzimní nudle
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.12.2014
liška nálevkovitá a stroček trubkovitý; v kuchyni jim to ladí...
nudle a houby chutnají v mnoha podobách
(variace na italské těstoviny aglio olio)
Ingredience na 2 porce:
- vaječné tagliatelle 180 g
- lišky nálevkovité a stročky trubkovité 200 g
- olivový olej extra panenský 3 polévkové lžíce
- česnek 3 stroužky (velké)
- feferonka 1 lusk
- sůl
- pažitka (zelená petrželka)
Postup:
- Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme česnek nakrájený na plátky, feferonku na drobné kousky (pálivost pokrmu lze dále upravit ponecháním nebo odstraněním jadérek, případně můžeme feferonku jen orestovat a poté ji vyndat), orestujeme (česnek nesmí zhnědnout, byl by hořký) a přidáme očištěné houby (větší překrojíme, menší můžeme ponechat vcelku).
- Houby osolíme, přikryjeme poklicí a podusíme (stačí cca 8 minut).
- Souběžně uvaříme těstoviny podle návodu.
- Těstoviny slijeme (trochu vody z nich můžeme přidat k houbám), promícháme se směsí na pánvi a servírujeme s nakrájenou pažitkou či zelenou petrželkou.
Tipy:
- místo nudlí lze použít i jiné těstoviny; domácí nudle jsou samozřejmě lepší než kupované, poněkud však zvyšují pracnost přípravy pokrmu
- olivový olej je v receptu vzhledem k tomu, že jde o variaci na italské jídlo
- Italové kombinací těstoviny (bílá) – feferonka (červená) – petrželka (zelená) vytvářejí vlastenecky vybarvený pokrm v barvách své vlajky; se stročky a bez zeleně ovšem získáme vlajku císařského Německa