Z podzimního lesa…
Aleš Vít, 10.11.2014
pohoda podzimního lesa…
kozák šedozelený alias pestrý – Leccinum variicolor, jedlý druh
houžovec hlemýžďovitý – Lentinellus cochleatus, aromatický jedlý druh
liška nálevkovitá – Craterellus tubaeformis, jedlý druh
hřib sametový – Xerocomellus pruinatus, jedlý tržní druh
podzimní směs hub...
nepoživatelné peckovice kaliny obecné – Viburnum opulus
střípky barevné mozaiky každoročního podzimu
...chutné lišky nálevkovité pro houbařovu kuchyni
Příjemně strávené odpoledne druhé listopadové soboty v lese pod Příchovicemi v Jizerských horách podtrhlo slunečné a teplé počasí.
Houby tu stále ještě rostou. Téměř již chybí letní hřibovité druhy i další letní houby jako většina muchomůrek a holubinek.
Spíše náhodně se ještě dá najít zdravý opozdilec z rodiny kozáků či křemenáčů.
Z jedlých druhů se tu nyní najde bedla vysoká i červenající, strmělka mlženka a penízovka kuželovitá.
Čirůvka fialová, jako by se letos zdráhala ukázat.
Takřka všudypřítomným průvodcem zdejších podhorských lesů je nejedlá holubinka hlínožlutá.
Z nebezpečných druhů sice roztroušeně, zato však plošně, roste čechratka podvinutá.
Pro nyní spíše již jen ojedinělé houbaře může být zajímavou kratochvílí zapátrat podle intenzívní anýzové vůně, a pak u pařízku, obrostlém mechem objevit, výskytem vcelku nehojný houžovec hlemýžďovitý.
V malých i větších skupinkách tu nyní výskytem dominuje liška nálevkovitá. Jsou jich tu celá hejna, téměř k nevysbírání. A navíc zcela zdravých a svěžích plodniček. Ten, kdo tyhle lišky zná, ocení rychlost, s jakou přibývají do košíku, stejně jako jejich snadné čistění a kuchyňské opracování, včetně jejich všestranného kulinářského použití.
Na své si tu stále ještě přijde i ten, kdo dává přednost hřibovitým houbám. Někdy až dovedně ukryté v listovém opadu tu rostou otužilé hřiby sametové, které je možné sbírat až do příchodu prvních významnějších mrazíků.
Kromě radosti z utěšeně zaplněného košíku připraví návštěvníkům lesa nejednu pěknou podívanou i pestrobarevná okolní příroda vrcholícího podzimu.
Po návratu domů se dostaví radost i pro ty, kteří se rádi věnují houbařskému kulinaření.