Houbová kuchařka Tondy Hemerky
Aleš Vít, 27.9.2014
Antonín Hemerka, autor Houbového jídelníčku z Choceňska, vydaného v roce 1995, není už nějaký čas mezi námi. Byl praktickým a zaníceným houbařem, znalcem hub, nadán uměním jejich všestranného kuchyňského využití. Nadto byl obdařen citem pro grafické zpodobňování hub a mnohými perokresbami zpestřil textovou část uvedené publikace. Po úspěchu zmíněného titulu, který si rychle našel své místo v knihovničkách kulinářsky zaměřených houbařů, se rozhodl ve své práci pokračovat. Krátce před odchodem do houbařského nebe věnoval Antonín Hemerka dokončený rukopis darem svému příteli dr. Faltysovi, s přáním, aby se postaral o smysluplné spojení obou prací a jejich vydání v nové podobě. Toho se ujal úzký editorský tým a v roce 2014 svou práci dokončil. Houbová kuchařka Tondy Hemerky je uceleným autorským odkazem s množstvím osobitě sepsaných popisů hub i receptů, přibližujících cenné praktické informace k jejich rozpoznání při sběru a zpracování jedlých hub v domácích podmínkách. Dílko našeho společného přítele je určeno široké houbařské veřejnosti a jistě potěší nejen současníky, ale i další generace houbařů.
Vydavatelem zmíněné kuchařky je Mykologický klub Pardubice, kde je také možné ji objednat.
Publikaci doporučujeme všem našim členům, odbočkám, houbařské veřejnosti a zejména zájemcům, kteří se věnují využití jedlých hub v kuchyni.