Ze šestnáctého ročníku soutěže o nejlepší hubník.
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.12.2013
jeden ze soutěžních vzorků slaného hubníku
hodnotící komise končí svou práci zpravidla sytá
příprava cen
úspěch potěší v každém věku
Bylo to dvanáctého prosince 1998, za účasti osmnácti borců, kdy se u nás poprvé soutěžilo v pečení této jizerskohorské a krkonošské krajové dobroty (Anče, Kuba i hajnej o ní vědí své).
Historicky prvním vítězem se tehdy stal pan Luděk Král z Velkých Hamrů s receptem, pocházejícím z nedalekých Sklenařic. Onehdy se ještě soutěžilo pouze v kategorii slaný hubník. Postupem let přibyla i druhá kategorie, sladký hubník.
V sobotu 14. prosince 2013 komise degustovala a vyhodnotila celkem 26 soutěžních vzorků; 19 slaných a 7 sladkých hubníků.
Kritéria hodnocení zůstávají tradičně stejná – bodují se:
Mozaika na řezu – vypečená kůrka – vůně, a to nejdůležitější, chuť.
Nejmladší soutěžící byla třeťačka Barča Koťátková z Jablonce nad Nisou – hubník připravovala sama, pouze na průběh pečení dohlédla maminka. Její nadějné umístění uprostřed soutěžního pole budiž pro ni povzbuzením do dalších ročníků tohoto klání.
V kategorii slaný hubník zvítězila letos s 53 body ze 75 možných Ivana Sladovníková z Velkých Hamrů. V kategorii sladký hubník zvítězila se shodným počtem bodů Iveta Mynářová z Pěnčína. Přehled umístění soutěžících najdete ZDE.
Celé soutěži vládla dobrá nálada a po vyhlášení vítězů vyhrávala zcela zaplněnému sálu domu hasičů k tanci i k uhašení žízně country skupina Koháti. Byl to vydařený večer.
Dík pořadatelů soutěže za tradiční podporu soutěže patří MěÚ Velké Hamry, místním hasičům i všem sponzorům, kteří přispěli do soutěže zajímavými cenami.
Za MK Velké Hamry
Petr Hampl