Na houbách 17. listopadu...
Aleš Vít, 18.11.2013
kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, jedlý, tržní druh
liška ametystová – Cantharellus amethysteus, jedlá
strmělka (líha) srostlá – Clitocybe connata, jedovatá
lysohlávka tajemná var. česká – Psilocybe serbica, var. bohemica, jedovatá, halucinogenní
strmělka číškovitá – Pseudoclitocybe cyathiformis, nejedlá
pařezník pozdní – Sarcomyxa serotina, jedlý
ucháč čepcovitý – Gyromytra infula, nejedlý
třepenitka maková – Hypholoma capnoides, jedlá
Houbařit se dá i má po celý rok, svátek, nesvátek.
V tomhle ohledu ani včerejšek nebyl výjimkou.
Panovalo sice mlhavé a chladné počasí, ale nemrzlo.
Alespoň tedy v okolí Šternberka, odkud je tento příspěvek.
K vidění tam je stále až překvapivě hojný počet aktuálně rostoucích hub.
Vyskytují se sice vesměs už jen pozdní a otužilejší houby, ale ani o milá překvapení nebyla tentokrát nouze. Patří k nim určitě jak mohutný kotrč kadeřavý, tak i pěkná skupinka plodnic lišky ametystové. Kromě již končící strmělky mlženky tu roste hojně strmělka (dříve líha) srostlá. Ta ještě donedávna patřila k jedlým a dokonce tržním houbám. Na rozdíl od současnosti, kdy naopak již náleží mezi jedovaté druhy. Nenápadné a zpola ukryté v uvadajícím porostu bylin je tu možné potkat ty naše hezké, lysohlávky české. S pojmenováním zástupů z okruhu této houby je to v nejnovější mykologické literatuře poněkud obšírnější. V daném případě ale nejspíš není třeba si dopodrobna zatěžovat hlavu detailní znalostí všech uváděných pojmů, které představuje Psilocybe serbica - l. tajemná a její variety, arcana – l. tajemná obecná, moravica - l. tajemná moravská a již zmíněná, bohemica - l. tajemná česká. V zatravněných příkopech po okrajích cesty podél potoka roste strmělka číškovitá. Z dřevních hub se sporadicky objevuje pařezník pozdní. Překvapivě zde roste metr nad zemí z kmene jasanu několik, ovšem již přestárlých, plodnic ucháče čepcovitého. Jehličnaté pařezy místy obrůstá rosolozub huspenitý a jinde zase třepenitka maková. Ještě je možné najít jedovatou, ovšem jedlé opeňce měnlivé poněkud podobnou, čepičatku jehličnanovou.
Pro vyznavače pozdně podzimní houbařské kuchyně je tedy stále ještě něco k nalezení, ale je třeba pečlivě volit a sbírat s obezřetností jen mladé a čerstvě vyrůstající, chladnomilné, druhy. Ovšem i ty již zanedlouho vystřídají zimní druhy jedlých hub.