Z úterní pražské přednášky...
Aleš Vít, 8.11.2013
Hlavním tématem byla prezentace využití hub v kuchyni, zaměřená na jedlé ryzce.
Úvod přednášky byl tradičně věnován základní houbařské osvětě, tedy určování a poznávání hub, které přinesli návštěvníci akce.
Houby stále rostou. Jejich skladba se mění, hřibovitých jedlých druhů valem ubývá, a pokud se ještě objevují, pro kuchyni se hodí už jen některé z nich. Např. hřib sametový, připomínající letní hřib žlutomasý alias babku. Na rozdíl právě od zmíněné babky je hřib sametový odolný druh, rostoucí v opadaném listí až do zámrazu. Patří, na rozdíl od hřibu žlutomasého, mezi kodexové druhy.
Naplno nyní rostou odolnější, pozdně podzimní houby. Patří k nim v těchto dnech především jedlé čirůvky fialová a dvoubarvá a strmělka mlženka.