Na houbách u sv. Juliány
Aleš Vít, 15.10.2013

strmělka mlženka - Clitocybe nebularis, jedlá, tržní druh

mlženky nyní rostou hojně ...

demo foto z přípravy mlženek na způsob zavináčů
Teplá a prosluněná, uplynulá neděle přímo lákala k návštěvě přírody.
V lesích roste na mnoha místech stále ještě dostatek hub.
Otužilejší druhy postupně střídají již končící, letní houby. V případě jedlých druhů jde o neméně chutné houby.
Tohle všechno platí i pro příměstské lesy našeho hlavního města. V současnosti zde v hojném množství vyrůstají čirůvka fialová, bedla červenající a především všudypřítomná strmělka mlženka.
Je to její specifická vůně, která, co do jejího kuchyňského využití, rozděluje houbaře na dva tábory. Ať je to v tomto ohledu jakkoli, z mlženek připravené zavináče, to je vybraná kulinářská lahůdka.
Počasí houbařům zatím přeje.
Nepromarněte příležitost vyjít se provětrat do terénu a prověřit přitom vaše znalosti podzimních hub.