Strana 78 / 82, články 771 - 780 / 817
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >
- 6.1.2012 Poradna / Z vašich dotazů Z houbařských dotazů...
- 31.12.2011 Houby / Fotoreceptárium Silvestrovský hřib alias Boletus silvestrus
- 31.12.2011 Aktuality Z došlé pošty...
- 29.12.2011 Aktuality Z došlé pošty...
- 28.12.2011 Aktuality Z došlé pošty...
- 27.12.2011 Aktuality Z došlé pošty...
- 23.12.2011 Aktuality Z došlé pošty...
- 5.12.2011 Knihovna / Knihy Nová publikace o houbách - Sbíráme čirůvky
- 22.11.2011 Aktuality Publikace pro sběratele…
- 11.11.2011 Myko akce Přednášky brněnské pobočky ČVSM 2012
Z houbařských dotazů...
Poradna / Z vašich dotazů
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 6.1.2012
Bělochoroš pýchavkovitý - Oligoporus ptychogaster
foto: Ivo Novák
Dotazy na určení hub docházejí do pražské Ústřední poradny celoročně.
Ani letošní rok není v tomhle směru výjimkou.
Naše elektronická poradna už má v prvních dnech za sebou hned několik vyřízených dotazů k aktuálně rostoucím houbám.
Na dotaz od pana Nováka z Roztok, doručený klasickou poštou, odpovídáme dnes, tedy na Tři krále.
Současně s tím se o odpověď dělíme prostřednictvím našich stránek i s vámi, ostatními zájemci.
Na snímku z konce loňského září je pěkný bělochoroš pýchavkovitý - Oligoporus ptychogaster
Svátek K+M+B je mj., a to nejen pro všechny houbaře zravidla také již první příležitostí k zaregistrování nesmělého časového posunu od zimního slunovratu k jarní rovnodennosti.
Prodlužující se dny na úkor zkracujících se nocí s sebou, teď už stále zřetelnějí, ponesou očekávání pozvolna se blížícího nástupu houbařského předjaří.
Silvestrovský hřib alias Boletus silvestrus
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 31.12.2011
Suroviny:
15 dkg podušených hub, 15 dkg nivy, 10 dkg eidamu, 2 lžíce měkkého tvarohu, 1 lžíce másla, mletý černý pepř, sůl, špetka mletého čili.
Postup:
Houby podusíme a necháme vychladnout, pak jemně nasekáme. Sýry nastrouháme a smícháme s tvarohem a máslem. Vmícháme nasekané houby, osolíme, opepříme a necháme v lednici 1-2 hodiny ztuhnout. Pak vytvarujeme do podoby houby, klobouk poprášíme čili. Hřib usadíme na talíř do nazdobeného okolí. Podáváme jako pomazánku s plátky veky a zapíjíme kvalitními nápoji.
Dalibor Marounek
Z došlé pošty...
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 31.12.2011
Z došlé pošty...
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.12.2011
Z došlé pošty...
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 28.12.2011
Z došlé pošty...
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 27.12.2011
Z došlé pošty...
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 23.12.2011
Nová publikace o houbách - Sbíráme čirůvky
Knihovna / Knihy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 5.12.2011
Kniha je určena nejen praktickým houbařům, kteří si chtějí pochutnat na čerstvých houbách i v době, kdy hřiby dosud ještě nezačaly růst anebo už dávno růst přestaly, ale také vážnějším zájemcům o tuto skupinu hub.
Seznámí je s našimi vynikajícími jedlými a také s některými léčivými druhy čirůvek, které lze najít kromě hlavní houbařské sezóny na jaře anebo pozdě na podzim, někdy dokonce i během mírné zimy.
Kniha zahrnuje foto atlas s barevnými fotografiemi 65 druhů čirůvek a stručné informace k rozlišení některých dalších, vzácnějších druhů.
Součástí knihy je také kuchařka s mnoha recepty a radami, jak z nasbíraných čirůvek připravit výtečné lahůdky a kulinářské speciality.
Kniha vyjde tiskem patrně v druhé polovině prosince roku 2011.
Publikace pro sběratele…
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 22.11.2011
Dobrý den,
zdědili jsme unikátní publikaci,
knihu Český houbař od prof. Macků,
vydanou nakladatelem a knihkupcem
Prombergerem v Olomouci v roce 1924.
Je v dobrém stavu, jak ostatně vyplývá z přiložených snímků.
Jsme už v důchodovém věku a nechceme, aby taková publikace skončila někde ve sběrně, v tom lepším případě.
Nabízíme ji proto, (po dohodě) za přiměřenou cenu, některému sběrateli odborné literatury z kruhu vaší společnosti.
Prosíme o předání informace možným zájemcům.
S pozdravem
Španvirtovi
Pozn.
Kontakt na prodávající doptejte na e-adrese:
Přednášky brněnské pobočky ČVSM 2012
Myko akce
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 11.11.2011
Strana 78 / 82, články 771 - 780 / 817
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >