Strana 75 / 82, články 741 - 750 / 817
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >
- 28.5.2012 Zájmová uskupení / Zprávy Z květnových nálezů HS v Žatci…
- 22.5.2012 Houby / Růst hub Zpráva z Hlinecka
- 21.5.2012 Houby / Růst hub Podtrnky v polické zahradě
- 19.5.2012 Houby / Růst hub Dubáček z Adršpachu...
- 14.5.2012 Aktuality Ztráty a nálezy…
- 12.5.2012 Houby / Růst hub Naďa Rošková – několik myko postřehů…
- 11.5.2012 Myko akce Jarní výstava hub v Čečelicích
- 7.5.2012 Houby / Růst hub Jan Klvač - k aktuálnímu růstu hub...
- 4.5.2012 Houby / Fotoreceptárium Martin Valent - dobrota z májovek...
- 30.4.2012 Houby / Fotoreceptárium Dalibor Marounek: Jarní salát z májovek
Z květnových nálezů HS v Žatci…
Zájmová uskupení / Zprávy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 28.5.2012
křemenáč březový - Leccinum versipelle
foto: Pavel Dombaj
kozák březový - Leccinum scabrum a křemenáč březový – L. versipelle
foto: Pavel Dombaj
Předseda Houbařského spolku v Žatci, ing. Pavel Dombaj, se dělí se čtenáři našich stránek, vybírá ze svých letošních květnových nálezů, posílá snímky a mj. píše:
...svého prvního křemenáče březového jsem letos nalezl 12. května 2012 v lokalitě Vroutek. Cca 20 m od něj jsem nalezl ještě kozáka březového. Přikládám oba snímky. Pro srovnání, v roce 2002 jsem svého prvního křemenáče nalezl již 6. května…
Současně zvu všechny zájemce na přednášku o houbách v kuchyni, která se koná v rámci schůzky našeho houbařského spolku ve čtvrtek, 31. května 2012, od 17 hodin, v žatecké restauraci Chaloupka. Více o našich aktivitách najdete na: http://houbarskyspolek.wz.cz/.
Zdravím všechny a těším se na viděnou v Žatci.
Pavel Dombaj
HS Žatec
Zpráva z Hlinecka
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 22.5.2012
hřib borový – Boletus pinophilus
hřib dubový – Boletus reticulatus
čirůvka májovka, žlutá forma - Calocybe gambosa var. flavida
kořenovec žlutavý – Rhizopogon luteolus
chřapáč (kališník) obecný – Helvella acetabulum
Výběr z aktuálně rostoucích hub nám do redakce poslal člen MK ČMS v Hlinsku, Jiří Laštůvka alias Kudláček. A to tak, jak je na svých vydařených snímcích zaznamenal o uplynulém víkendu.
Podobné zprávy a snímky uvítáme i z dalších míst republiky, ano, právě od vás, kteří se věnujete, ať už trvale, či jen nahodile, fotografování hub.
Přítel Laštůvka mj. píše:
...posílám pár fotografií pro čtenáře spolkových stránek. Začíná být katastrofické sucho, ale borovákům asi sucho nevadí muhehe.
Na spáleništích se objevují křehutky opýřené, v mokřadu tu roste ve stovkách čapulka bahení - Mitrula paludosa a vodničeka potoční - Cudoniella clavus. Připojuji ještě, kromě několika dalších druhů, i dubáky a žluté májovky. Jestli nezaprší, bude brzy i tady po houbách...
Zdravím všechny,
Jirka Laštůvka
Podtrnky v polické zahradě
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 21.5.2012
závojenka podtrnka - Entoloma clypeatum
demo foto: Pavla Pavlová
...první zdejší registrovaný letošní nález závojenky podtrnky už je na výstavce před polickou lékárnou. Nalezla paní, pravidelná kolemjdoucí, na své zahradě v Polici nad Metují pod blumou a donesla k určení a vystavení...
Všechny zdravím, Naďa Rošková
Dubáček z Adršpachu...
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 19.5.2012
hřib dubový - Boletus reticulatus
Trvalá výstavka hub před lékárnou v Polici nad Metují zaznamenala první letošní hřib dubový, nalezený ve středu 16. 5. v Adršpachu...
Naďa Rošková
Ztráty a nálezy…
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 14.5.2012
Vážení přátelé,
na letošní finále 38. ročníku soutěže nakládaných hub (13. 3.) jsem si s sebou do Žatce přivezla k bližší konzultaci fotoalbum se snímky hlenek. Od příjezdu zpět domů snímky postrádám. Nejspíš jsem album zanechala v žateckém hotelu Černý orel, kde ho někdo z přítomných mohl najít, rád by ho vrátil, ovšem neví komu. V takovém případě prosím nálezce, aby mi napsal na adresu , případně zavolal do ústředí ČMS.
Děkuji, Marie Sobotková, MK Praha
Naďa Rošková – několik myko postřehů…
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.5.2012
rosolovka listovitá – Tremella foliacea
foto: Pavla Pavlová
ucháč obecný - Gyromitra esculenta
foto: Milan Dvořák
hnojník - Coprinus sp.
foto: Milan Dvořák
Na úvod dovolte malou redakční poznámku.
V prostoru před výlohou lékárny v Polici nad Metují je k vidění stálá výstavka hub. O tuto zajímavost po celou houbařskou sezónu náležitě a už po léta pečuje mykologicky osvícený personál lékárny. Místní houbaři a zájemci z blízkého i vzdálenějšího okolí výstavku s oblibou navštěvují a přinášejí houby na určení. Nezřídka sem docházejí snímky hub i dotazy houbařů také elektronickou poštou. Uvedené místo je ideálním prostředím pro houbařskou osvětu. Tamní přispěvatelkou, v roli regionální korespondentky pro naše stránky, je paní Jana Rošková, která píše:
Zdravím všechny a posílám něco mykologických postřehů posledních dnů z Police nad Metují.
-rosolovku listovitou, nalezla u Rychnova n. Kněžnou, v údolí Javornického potoka na olši a snímek zaslala Pavla Pavlová
-ucháč obecný a hnojník, text a foto je od Milana Dvořáka z Bukovice u Police nad Metují, z jehož sdělení vybírám:
...“tak jsem se letos přece dočkal. Toulám se po lesích, po parcích a nic. Alespoň jsem si tedy přinesl kámen na skalku, a když jsem ho tam dal, málem jsem přimáčkl ucháče. Nějaké z nich jsem dal na výstavku do lékárny. Doufám, že se nepletu, když řeknu ucháč obecný. Zase tolik jsem jich ještě neviděl.Prošel jsem I některá další nadějná místa, ale z nich mám jen foto úlovky. Torzo smrže jedlého - Morchella vulgaris, byl už přestárlý, tak jsem ho na výstavku nebral. A hnojníky*, ty by teprve nevydržely. Ucháče na skalce se zvětšují, koncem týdne je zase dodám."
*Hnojníky na snímku nejvíce připomínají C. narcoticus (druh s omamnou vůní při rozetření plodnice); vysoce pravděpodobně budou ze subsekce Narcotici či Nivei (pokud ne, tak ze subsekce Alachuani či Lanatuli) - určení by potvrdil mikroskopický obraz, vč. typu buněk véla, detail véla by určení makro rovněž výrazně napomohl zařazením do jedné ze dvou skupin subsekcí. (Pozn. red.).
Osobně jsem v posledních dnech sbírala v hojnějším počtu májovky, na zahradě v chatové osadě Vrané nad Vltavou - Škochovice.
Zdraví Naďa Rošková
Police nad Metují
Jarní výstava hub v Čečelicích
Myko akce
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 11.5.2012
Zveme vás do Čečelic u Byšic a Všetat.
Bohouš Hlaváček
a
Jana Čermáková
Jan Klvač - k aktuálnímu růstu hub...
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.5.2012
z lokality čirůvky májovky – Calocybe gambosa
blatouch bahenní – Caltha palustris
choroš šupinatý - Polyporus squamosus
V uplynulém 18. týdnu (30. 4. – 6. 5.) a zejména od jeho druhé poloviny se naplno rozrůstají čirůvky májovky. O tom svědčí nejen hlášení houbařů z vícerých míst republiky, ale i dotazy v naší e-poradně, a také donášky vzorků, zaznamenané Ústřední houbařskou poradnou v Karmelitské 14, v Praze 1.
O snímky z houbaření během uplynulého víkendu a několika informacemi se námi a se čtenáři zdejších stránek podělil náš přispěvatel Jan Klvač. Kromě bohatého nálezu májovek v Praze 5, a břehy potoka lemujících blatouchů, zaznamenal na odumírajícím dřevě listnáčů také choroš šupinatý.
Stejně jako v případě čirůvky májovky jde o jedlý, tržní, alias kodexový druh.Jen, na rozdíl od májovky, není tento choroš určen k přímému prodeji, resp. k uvádění do oběhu. Sbírají se pouze jeho mladé plodnice a je určen k výkupu za účelem dalšího průmyslového zpracování.
Zkušení houbaři z jeho čerstvě vyrostlých a ještě měkkých a šťavnatých plodnic připravují některé chutné speciality, jako např. mleté řízky z choroše šupinatého.
Zapsal: A.V.
Foto: J. Klvač
Martin Valent - dobrota z májovek...
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.5.2012
májovky ve svěží a chutné úpravě
foto: M. Valent
Aktuálně k nám začínají docházet informace o hojnějším výskytu čirůvky májovky – Calocybe gambosa. Inspirován růstem těchto oblíbených hub a ve spojení s jejich kuchyňským využitím, nám do redakce napsal Martin Valent, aby se podělil s ostatními čtenáři našich stránek o svou oblíbenou úpravu májovek. Vědom si toho, že snímek pořídil spíše jen pro ilustraci, věří, že takto upravené májovky vám zachutnají.
Z došlé pošty:
...dovoluji si poslat hlášení o výskytu hub - letos první (alespoň pokud jde o mne) čirůvky májovky 1. května v Praze - Divoké Šárce. Původně jsem plánoval smetanovou omáčku podle kuchařky pana Smotlachy, ale nahlížeje na webové stránky ČMS, objevil jsem zde recept na salát z májovek s mungo klíčky.
Vzpomněl na svůj vlastní salát, který dnes večer vytvořím. Recept je v příloze a bude-li se hodit k vyzkoušení i dalším zájemcům (mně osobně tento salát velmi chutná), budu potěšen.
S pozdravem, Martin Valent
Ingredience (cca 4 porce):
čirůvka májovka 0,5 kg, cibule žlutá 1 ks, cibule červená 1 ks, vejce natvrdo 3 ks, tvrdý sýr (gouda, čedar, ementál…) 0,3 kg, majonéza 3 polévkové lžíce, zakysaná smetana 3 polévkové lžíce, sůl, pepř (čerstvě mletý), kmín (drcený), sádlo (nebo jiný tuk dle libosti), pažitka čerstvá
Postup přípravy:
Houby očistit, nakrájet, obě cibule oloupat, nakrájet na malé kousky.
Na tuku nechat zesklovatět polovinu z každé cibule, přidat houby, sůl, kmín, pepř, podusit do změknutí, nechat vychladnout.
Vejce a sýr nakrájet na kostičky, smíchat s houbami, zbylou cibulí, majonézou a zakysanou smetanou, podle chuti přisolit a opepřit.
Ozdobit nakrájenou pažitkou, podávat s pečivem (nejlépe domácím chlebem).
Dalibor Marounek: Jarní salát z májovek
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 30.4.2012
jarní salát z májovek
Suroviny:
300g čirůvek májovek, 100g eidamu, 100g naklíčeného munga, 1 svazek ředkviček, 1 červená kapie, olivový olej, 1 bujónová kostka, citronová šťáva, sůl, mletý černý pepř.
Postup:
houby očistíme a doměkka uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme je, propláchneme. Ředkvičky pokrájíme na kolečka, kapii na kostičky a sýr na slabé proužky. Přidáme mungo klíčky a vše promícháme.
Zálivka:
nastrouháme bujónovou kostku, kterou promícháme z 5 lžícemi olivového oleje a 1 lžící citronové šťávy, důkladně promícháme. Zalijeme ostatní suroviny, opepříme a dle potřeby osolíme. Vychlazené podáváme jako sólo pokrm, případně s pečivem.
Strana 75 / 82, články 741 - 750 / 817
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >