Strana 73 / 82, články 721 - 730 / 817
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >
- 8.8.2012 Poradna / Z vašich dotazů K nálezu pýchavky obrovské...
- 7.8.2012 Aktuality MYKO INZERCE
- 6.8.2012 Myko akce Celostátní výstava hub v Lomnici nad Popelkou a další podzimní výstavy
- 6.8.2012 Myko akce Výstava hub 2012 v Hlinsku
- 6.8.2012 Knihovna / Knihy Knižní novinka pro děti: Radomír Socha – Zhoubné houby
- 1.8.2012 Houby / Fotoreceptárium Dvakrát z růžovek od Dalibora Marounka...
- 1.8.2012 Myko akce / Zprávy z akcí Poděkování od Liščat
- 30.7.2012 Houby / Růst hub Muchomůrka jízlivá v Polici nad Metují
- 30.7.2012 Myko akce / Zprávy z akcí Z vycházky s MK Pardubice...
- 29.7.2012 Houby / Růst hub Na houbovou schovávanou...
K nálezu pýchavky obrovské...
Poradna / Z vašich dotazů
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.8.2012
Z dotazu:
... (úterý 7. 8.) na zahradě mi vyrostla houba a domnívám se, že je to pýchavka. Můžete mi toto prosím potvrdit pouze z přiložené fotky? A případně, kdy je nejvhodnější její sběr. Roste už asi 14 dní, MB...
Red. pozn.:
K ujištění tazatele naší e-houbařskou poradnou, že opravdu jde o jedlou pýchavku obrovskou alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea, a také pro informaci vám ostatním, zájemcům o využití jedlých hub v kuchyni informaci, ještě doplňuji:
Pýchavka obrovská vyrůstá na pastvinách, zahradách a často i v podrostu na okrajích světlých hájů, a to někdy dokonce v hojnějším počtu plodnic. Nikoli však všude, kde by se její růst dal očekávat. O to větší pak bývá radost z jejího nálezu.
Houbaři mají za to, že nález pýchavky o kapitální velikosti je tím nejlepším, co je může potkat. Je sice možné, že ta vyroste za příznivé teploty a dostatku vlhka během krátké doby, někdy až v nečekaně objemnou a přesto zcela zdravou a na řezu bílou plodnici. To však je spíše šťastná výjimka. Častěji se při změně počasí její růst i zcela zastaví. Houba pak zestárne, aniž dále nabývá na objemu, její teřich přezrává, mění barvu, měkne a houba bývá provrtána cestičkami od larev drátovců tak, že je k nepotřebě. Na pýchavky obrovské se tedy vydejte raději ihned, jakmile se objeví první zprávy o jejich růstu.
Chuťově nejlepší a labužníky ceněné jsou především vatovce menšího až středního vzrůstu (řekněme od velikosti tenisového míčku po míč fotbalový). Několikadenní uskladnění v chladničce tyto houby sice snesou, ale jejich příjemná vůně se rychle vytrácí a dužnina vysycháním nabývá polystyrenové konzistence. Není nad čerstvé pýchavky a jejich rychlou spotřebu.
Asi nejznámější úpravou vatovce jsou řízky, smažené v trojobalu či v těstíčku. Už méně známou je příprava na způsob mozečku a učiněným kulinářským skvostem je čerstvý, jemný pýchavkový krém s osmaženou houskou.
AV
MYKO INZERCE
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.8.2012
Celostátní výstava hub v Lomnici nad Popelkou a další podzimní výstavy
Myko akce
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 6.8.2012
Letní dovolené na zotavenou a hlavní školní prázdniny jsou v plném proudu, ale hlavní houbařská sezóna, a tím i období podzimních houbařských výstav se pozvolna, ale jistě přibližuje.
Svědčí o tom skutečnost, že z některých míst k nám již docházejí informace o jejich přípravě.
Letošní celostátní výstava hub se bude konat v Lomnici nad Popelkou.
Jako každoročně, najdete i letos na našich stránkách potřebné informace také o všech dalších výstavách hub, konaných napříč republikou.
Přejeme všem houbařům i pořadatelům houbařských výstav, aby se letošní podzimní houbařská sezóna vydařila.
AV
Výstava hub 2012 v Hlinsku
Myko akce
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 6.8.2012
Knižní novinka pro děti: Radomír Socha – Zhoubné houby
Knihovna / Knihy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 6.8.2012
Knížka hravou formou přibližuje známé i neznámé, jedlé i velmi nebezpečné houby. Její čtenáři se tak už nebudou muset hub bát, poznají totiž dobře, že jen některé z nich jsou ty zhoubné. Souborem krátkých a na sobě nezávislých povídek provázejí dva předškoláci, Jonáš a Adélka, trávící prázdniny u dědečka – velkého znalce hub, jenž se z lesa či louky nikdy nevrátí s prázdnou. Stává se jejich laskavým učitelem, učí je poznávat jednotlivé druhy hub a také pochopit základy ohleduplného chování v přírodě. Kniha může pomoci rodičům díky srozumitelným příběhům a krásným obrázkům Evy Chupíkové otevřít dětem předškolního a školního věku svět houbařství. Každý příběh na konci obsahuje otázky k procvičení porozumění textu a rozvíjení tématu.
Uvedená publikace právě vyšla ve vydavatelství Portál, ISBN: 978-80-262-0147-2
Radomír Socha pracuje v Biologickém centru AV ČR, je členem České mykologické společnosti a o houbách publikoval již několik odborných titulů.
Uveřejněno se svolením autora.
AV
Dvakrát z růžovek od Dalibora Marounka...
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.8.2012
muchomůrka růžovka – Amanita rubescens, jak ji každý známe…
růžovky alias masáky v ideální velikosti pro kuchyňské použití…
knedlíky z růžovek
polévkové knedlíčky z růžovek
Ještě o minulém víkendu rostly muchomůrky růžovky alias masáky téměř všude, což se ale kvapem změnilo. Nic to nemění na tom, že si můžete poznamenat dva recepty z těchto skvělých hub, které mají všestranné kulinářské využití. Recepty zhotovil, textem postupu přípravy opatřil a nafotil pro vás pravidelný přispěvatel našich stránek, přítel Dalibor Marounek.
Knedlíky z růžovek
Suroviny:
50 dkg muchomůrky růžovky, 4 rohlíky, mléko, strouhanka, 2 vejce, petrželka, pepř, sůl, kmín, olej
Postup:
Oloupané růžovky rozsekáme na drobné kousky, posolíme, okmínujeme a podusíme je ve vlastní šťávě doměkka. Rohlíky namočíme do mléka, necháme je rozmočit, vymačkáním zbavíme přebytečného mléka, promícháme s podušenými růžovkami, přidáme vejce, zahustíme strouhankou, osolíme, opepříme, přidáme posekanou petrželku a vypracuje tužší těsto, které dochutíme. Tvoříme koule o velikosti 5-6 cm. Knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme cca 10 minut, resp. až vyplavou na povrch. Na předehřátém talíři knedlíky přelijeme osmaženou cibulkou a podáváme se zelím.
Polévkové knedlíčky z růžovek
Suroviny:
30 dkg růžovek, 1 paštika Majka, 1 vejce, strouhanka,l žíce másla, česnek, sůl, pepř, muškátový květ, olej.
Postup:
Kuchyňsky opracované růžovky rozsekáme na jemno a na oleji podusíme do měkka podušené houby štouchačkou na brambory rozjemníme na kaši a necháme vychladnout. Promícháme je s paštikou, přidáme vejce, lžíci syrového másla, strouhanku,,ochutíme česnekem, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a důkladně propracujeme.,Tvoříme knedlíčky, které zavaříme do vroucího vývaru nebo použijeme do čiré houbové polévky.,Knedlíčky se osvědčily v kuřecím i uzeném vývaru nebo v houbové polévce s pokrájenými holubinkami a zeleninou. Lze vyrobit i větší množství této zavářky do zásoby a uchovat až 3 měsíce v mrazáku.
Poděkování od Liščat
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.8.2012
Náš turistický oddíl mládeže Liščata, registrovaný pod Asociací TOM pořádá každoročně letní tábor, kde se účastníci seznamují s krásami přírody a prohlubují si své znalosti o ní. Letos se tábor uskutečnil poblíž Jesenného. Připravit program pro více než 30 dětí ve věku od 6 do 15 let dá zabrat a potvrdí to každý ze šesti vedoucích, kteří o chod tábora organizačne pečují.
Jednou ze zajímavých akcí bylo právě před týdnem poznávání hub rostoucích ve volné přírodě. Zajímavou a poutavou osvětu i pomoc při vyhodnocení soutěže ze znalostí o houbách zajistili po dohodě zástupci České mykologické společnosti, kteří si nedaleko našeho tábora právě užívali svou dovolenou.
Výsledky houbařského klání pro tentokrát nejsou tak důležité, jako fakt, že akce se po všech stránkách vydařila a u mnoha dětí vzbudila živý zájem o houby a houbaření.
Za oddíl Liščata Velké Hamry,
text a foto:
Jíiří Martínek, vedoucí tábora
Muchomůrka jízlivá v Polici nad Metují
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 30.7.2012
V současné době za vydatné spolupráce široké veřejnosti, spřízněných duší místních i ze vzdálenějšího okolí, a také ze zájmu pravě zde pobývajících turistů, jsou na naší průběžné sezónní výstavce k vidění: Různé holubinky /s jejichž určením na tom stále nejsme právě nejlépe, a proto je u nich povětšinou jmenovka holubinka sp./ Z hřibovitých druhů hub je to hřib dubový, měli jsme jich ráno přede dveřmi lékárny v sáčku hned několik krásných kousků. U nás je běžný spíše hřib smrkový, tedy se nejspíš někdo domníval, že tento hřib není jedlý a donesl raději celý svůj úlovek k vystaveni. Déle hřib smrkový, h. kovář, h. koloděj a nejdlý a houbaře matoucí hřib kříšť. Obzvlášť s tímto druhem si tu nyní docela užíváme, neboť leckdo je pevně přesvědčen, že je to jedlý hřib a zážitky okolo našich dobře míněných rad stran jeho sběru a konzumace by vydaly na dlouhé vyprávění... Z dalších hřibovitých tu máme hořký hřib žlučník, kdy turisté často jásají nad plným košíkem nádherných praváků, přičemž realita je pak jejich velkým zklamáním. Výčet doplňují i křemenáče a kozáky březové a pro všechny svým vzhledem zajímavý šiškovec černý.
Za samostatnou zmínku stojí suchohřib žlutomasý /BABKA/. V jeho případě je aktuálně opravdu rozvířená hladina stran jeho jedlosti či jedovatosti. Snažíme se vše uvádět na pravou míru na základě sdělení na www.myko.cz a odkazujeme právě tam...
Výstavku doplňují jedovatá pečárka zápašná, ta je velice zajímavým poučením pro všechny zájemce o houby a houbařeni, dále pečárka císařská. Neznámý nálezce nám tu v pondělí ráno zanechal její obrovskou plodnici a turisté se s ní v průběhu dne i fotili. Shodou okolností se právě ona, ještě s dalšími pěknými exempláři, stala obětí noční bitky přiopilých mladiků. To nám poněkud pokazilo náladu, zvláště v nynějším teplém počasí, kdy s nemalým úsilím udržujeme výstavku a její exponáty v kondici. Výstavku dále doplňují voskovka kuželovitá, ryzec černohlávek, špička obecná, penízovky širokolupenná,hřebílkatá a splývavá, dále pestřec obecný, prášivka černavá, trstnatec lupenitý, kuřátka přímá, krásnorůžek lepkavý, hnědák Schweinitzův, muchomůrka plavá (oranžová), m. pošvatá, m. šedivka, m. růžovka a muchomůrka královská...
Teď ale to hlavní, co mne vyburcovalo k tomu dát o nás opět vědět. Varování pro všechny houbaře.
Muchomůrka jízlivá.!!! Tu donesl jeden z houbařů ze smrčiny pod Pasy u Broumova... Je na výstavce - za výlohou lékárny. Usušíme ji a příležitostně předáme její exsikát, jak nám radí přítel V. Matejka, do Muzea v Hradci Králové.
Za kolektiv lékárny v Polici nad Metují,
s pozdravem Naďa Rošková
Foto: Pavla Pavlová
Z vycházky s MK Pardubice...
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 30.7.2012
Dovolená, to je mj. čas, kdy se lid houbařský rozjíždí po vlastech Českých a užívá si chvíle pohody v lesích a při houbaření. To platí i pro členy redakce našich stránek. Mj. tedy i z tohoto důvodu se k vám v těchto dnech zprávy o dění mezi našimi houbaři a v odbočnách dostávají možná s trochou opoždění. Je tomu tak i v případě uvedené houbařské akce. Snímek, který k nám došel, i když bez podrobnějšího komentáře, vypovídá jasně o průběhu a dobré náladě všech účastníků.
AV
Na houbovou schovávanou...
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.7.2012
Dobrý den všem houbařům,
i houby si umí hrát na schovku...
Událo se včera při večerní procházce v lesích nad jezírkem v Adršpachu.
Zdraví kolektiv lékárny v Polici nad Metují, Jirka, Naďa, Pavla.
Strana 73 / 82, články 721 - 730 / 817
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >