Strana 63 / 82, články 621 - 630 / 817
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >
- 4.3.2013 Zájmová uskupení / Zprávy Z MK ČMS Helké Hamry...
- 4.3.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Z Fracolhotského kyseláče 2013
- 15.2.2013 Myko akce Obnovený MK NIVNICE vás srdečně zve...
- 12.2.2013 Myko akce FRANCOLHOTSKÝ KYSELÁČ
- 12.2.2013 Zájmová uskupení / Zprávy Činnost MK Velké Hamry v roce 2013
- 12.2.2013 Houby / Růst hub Ohnivce atd. ...
- 29.1.2013 Zájmová uskupení / Zprávy Činnost MK Náchod v roce 2013
- 29.1.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Z koštu sviňůrek v Ratíškovicích…
- 20.1.2013 Houby / Růst hub Na kost zmrzlé penízovky...
- 18.1.2013 Houby / Růst hub Na poslední chvíli...
Z MK ČMS Helké Hamry...
Zájmová uskupení / Zprávy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.3.2013
Hamrovští houbaři se už těší na jaro.
V jarním duchu se nese i obsah březnové houbařské nástěnky na náměstí ve Velkých Hamrech.
Přestože se v Jizerských horách na mnoha místech stále pilně lyžuje, sluníčno o sobě dává v posledních dnech citelněji znát.
Je to signál kvapem se blížícího jara. Zanedlouho se s posledním tajícím sněhem na smrkových šiškách objeví první penízovky.
Už aby to bylo, což přejeme nejen sobě, nýbrž i vám všem napříč houbařskou republikou.
Zdraví všichni
z MK ČMS
Velké Hamry
Z Fracolhotského kyseláče 2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.3.2013
staronová vítězka kyseláče 2013
vítězové koštu o nejlepší slivovici
defilé nefalšované dobroty
v Půlčinských ledopádech
V osmém ročníku soutěže o nejlépe naložené houby se uplynulou sobotu sešlo 36 vzorků.
Nejvíce chutnal ten, který přivezla z Lipníku na Bečvou Yvona Janotová, která soutěž vyhrála už po třetí v řadě.
Druhý skončil Jindřich Šeliga a třetí Milan Ptáček , oba z Francovy Lhoty.
V boji o nejlepší slivovici zvítězil Karel Matůš , na druhém místě se umístil Josef Kocourek a na třetím Vojtěch Kabrhel - všichni osvědčení místní borci.
Průběh soutěže vhodně doplnila zajímavá přednáška Jirky Polčáka na téma léčivé houby.
Dominantou okolní přírody byly Půlčinské ledopády.
O pohodu z vydařené akce se dělíme s ostatními houbaři.
Za spolek hřibařů
Francovy Lhoty
Luděk Hřib
Obnovený MK NIVNICE vás srdečně zve...
Myko akce
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 15.2.2013
FRANCOLHOTSKÝ KYSELÁČ
Myko akce
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.2.2013
zde ke
stažení
Činnost MK Velké Hamry v roce 2013
Zájmová uskupení / Zprávy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.2.2013
Ohnivce atd. ...
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.2.2013
Tak nám v Ratíškovicích začaly kvést ohnivce-ty rakouské. Abychom to zglobalizovali i trochu zamotali, přeposíláme obrázek z francouzského atlasu, kde je ohnivec označován jako delikatesa, stejně jako smrže. Možná to bude chtít vyzkoušet.
Zdravím všechny a přeju i estetické požitky z hub.
Vašek Koplík
Pozn. red.:
Jak se nám podařilo obratem zjistit, jde o kulinářský magazín (viz. PDF), mj. se třiceti vyhlášenými recepty. V případě ohnivců se tamní redakci nepochybně vloudila chyba hodnocení jejich kulinářských kvalit v podobě tří vidliček. Udělujeme jim onen pověstný palec dolů.
Za příspěvek děkujeme Vaškovi Koplíkovi i přátelům z MK Ratíškovice.
Činnost MK Náchod v roce 2013
Zájmová uskupení / Zprávy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.1.2013
Naše pravidelná setkání v náchodském MK se konají každé první pondělí v měsíci.
příloha ve formátu PDF
Z koštu sviňůrek v Ratíškovicích…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.1.2013
z průběhu ochutnávky aneb tady jde o body
defilé soutěžních vzorků
radost z ocenění
Třináctý byl Měsíc československo sovětského přátelství, dvanáct známe apoštolů, jedenáct je fotbalistů, deset je Božích přikázání, devět stojí kuželek, osm je tónů do stupnice, sedm je dní v týdnu, za šest dní stvořil Bůh tento svět, pět je hrdinů knihy Karla Poláčka, čtyři jsou roční období, tři Božské osoby, dva jsou do páru - ale jenom jeden na celé zeměkouli je košt sviňůrek naložených v octě, který bývá v Ratíškovicích.
Těmito slovy začal už XIX. ročník Slováckého koštu sviňůrek naložených v octě, který byl 11. ledna 2013 v prostorách kavárny restaurace Sport. Letošní rok je význačný tím, že v roce 1978, čili před třiceti pěti lety, byla v Ratíškovicích první výstava hub.
V úvodu koštu byl připomenut průběh uplynulé houbařské sezony, která se dlouho podobala té před osmdesáti lety, v roce 1932. Pan kronikář Jan Mikl tehdy napsal: "Pro velká sucha nerostly ani v létě ani na podzim žádné hřiby, čímž chudina připravena byla o značný vedlejší příjem." Závěr té právě uplynulé sezóny se ale nakonec přece jenom vydařil a projevilo se to i na druzích hub, které byly k degustování dodány. A shodou okolností reprezentovaly jehličnatou část Dúbravy, která bývá na podzim štědrá jak množstvím nabízených plodnic, tak počtem druhů hub.
V kategorii zbytku světa zvítězil, nejvíc chutnal, ryzec borový Markéty Antošové a druhý byl opět ryzec borový v podání Michala Příkaského ml. Ve hřibovitých zazářil klouzek obecný Markétiny babičky Žofie Koplíkové a kategorie "sviňůrek se stala jasnou záležitostí Františka Polišenského. Ten získal nejen medaili za první místo, ale i zbylé dva stupínky na stupních vítězů.
Mykorhizní symbioza je pojmenování pro soužití hub a rostlin, to jsou i kořeny stromů ve kterém si houba a rostlina vzájemně předávají některé látky. A tak se vkrádá myšlenka, že se chuť pryskyřice možná přenáší do plodnic ryzců, klouzků a čirůvek a proto tyto houby jsou tak kořenné a tím tolik chutnají. Oponenti mohou namítnout, že hřib hnědý (suchohřib, panšťák atd.) se někde nazývá "slaďák"a tak výrazný v chuti není.
Pořadatelé, mykologický kroužek v Ratíškovicích, tímto děkují kolektivu restaurace Sport za ochotu a vstřícnost při pořádání tohoto podujetí, Dík náleží i pekařství Petra Příkaského a Ladiku Tomanovi za sponzorování, všem obětavcům za dodané vzorky od Slovenska až za Vysočinu, a stejně tak i paní Žofii Koplíkové za odtajnění vítězného receptu.
Vítězný nálev.
Svaříme tyto ingredience: 1/4l octa, 1/3l vody, 2dkg soli, 5dkg cukru, 7 cukerinů (umělé sladidlo), 1 bobkový list (vavřín), 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1 hřebíček,1a 1/2kávové lžičky hořčičného semínka a ½ kávové lžičky kuliček koriandru.
Úspěšnou sezónu 2013 a chutně naložené houby vám všem přeje Václav Koplík, prezident mykologického kroužku.
Foto: Laďa Špeta
Na kost zmrzlé penízovky...
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.1.2013
Zima řádně udeřila a vypadá to, že v příštích dnech se jen tak snadno nehodlá vzdát své vlády.
Jak vypadají mrazem v růstu pozastavené penízovky sametonohé svědčí snímek z dnešního dne, o který se s vámi dělí Petr Hampl z MK Velké Hamry.
Na poslední chvíli...
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 18.1.2013
přítel Syřiště v plném soustředění
obrem ve své třídě
kapička v šarlatu
větev samé ucho
houba dvou barev
Bylo to tzv. o chlup, kdy ještě před současným přívalem sněhu stačili přátelé z MK Slavkovský les navštívit místa s růstem zimních hub.
Pavel Syřiště nalezl v Mariánských Lázních obří penízovku sametonohou - Flammulina velutipes, společně pak stihli zkontrolovat ohnivec šarlatový - Sarsoscypha coccinea na lokalitě poblíž Chebu. Vlhké, ale nikoli ještě mrazivé počasí přálo hojnému výskytu ucha Jidášova - Auricularia auricula-judae.
Nejzajímavější byl nález albinotické penízovky sametonohé (var. lactea) přímo v Chebu. Její lokalitu sledují přátelé z MK Slavkovský les již třetím rokem. Začíná růst v listopadu s následným výskytem během celé zimy. Jistě nikoli jen pro ně je zajímavým úkazem růst této penízovky odbarvené do běla, pospolu s běžnou penízovkou sametonohou s klobouky medové barvy.
Text a foto:
Jiří Pošmura
Strana 63 / 82, články 621 - 630 / 817
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >