Strana 62 / 82, články 611 - 620 / 817
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >
- 3.4.2013 Myko akce Pozvánka na besedu O houbách...
- 2.4.2013 Aktuality Setkání stráže přírody
- 2.4.2013 Zájmová uskupení / Zprávy Houbařské promítání v MK Velké Hamry
- 2.4.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Ratíškovické otevírání lesa 2013…
- 21.3.2013 Myko akce Pozvánka na přednášku do Hradce Králové
- 21.3.2013 Myko akce / Zprávy z akcí V Nivnici se připravují na novou houbařskou sezónu
- 20.3.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Z ochutnávky v Pardubicích.
- 20.3.2013 Knihovna / Knihy Nová kniha Poznáváme jarní houby
- 20.3.2013 Houby / Růst hub Z došlé pošty - Houby během loňského rybaření v Norsku
- 9.3.2013 Zájmová uskupení / Zprávy MK Hradec Králové předkládá...
Pozvánka na besedu O houbách...
Myko akce
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 3.4.2013
Klub přátel BLATENSKA
zve na besedu
viz. KE STAŽENÍ V PDF
Setkání stráže přírody
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 2.4.2013
Hezký den,
v příloze zasílám pozvánku na setkání stráže přírody Českého krasu. Bohužel se stalo, že termín našeho setkání se kryje s termínem setkání asociace strážců v Poodří. Vzhledem k tomu, že náš termín jsme měli stanovený o hodně dříve nechtěli jsme nic měnit. Ponecháváme vše podle původní dohody z našeho prosincového setkání.
S pozdravem a na Vaší účast se těší
JOSEF MOTTL
Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Správa CHKO Český kras
267 18 Karlštejn 85
Telefon: 311681713
Mobil: 731 131 857
E-mail:
POZVÁNKA ke stažení v PDF
Houbařské promítání v MK Velké Hamry
Zájmová uskupení / Zprávy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 2.4.2013
ke stažení v PDF
Ratíškovické otevírání lesa 2013…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 2.4.2013
Došly na mňa mrazové.
Urputně přetrvávající paní Zima se, přestože astronomové už hlásili jaro, přejídala i ratíškovickým houbařům. A tak trochu ze zoufalství se 22. března vydali odemykat Důbravu, aby snad vyhnali mráz a sníh a přivábili jarní povětří.
V Rúdníčku u skupiny ohnivců otočili klíčem, připili sobě i lesu na zdraví, slíbili jemu i přírodě, že se k nim budou po celou sezonu chovat šetrně a uctivě a zazpívali tradiční "Dúbravěnko zelená."
Při procházce si sdělili nejnovější informace-i o tom, že se o nich ví také v mykologické veřejnosti. To díky novému Atlasu jarních hub, na kterém spolupracovali Ladislav Špeta a Roman Maňák. Jejich fotografie hub zdobí, nebo se podílí na prezentaci kroužku v této publikaci. Roman zpracovává i další nález, který z opatrnosti tají, ale měl by mít premiéru na výstavě hub, kdy si ratíškovičtí připomenou, že výstavy hub už budou mít pětatřicetiletou tradici.
Debata byla také o zatím nenaplněném snu, nebo přání, najít a potěšit se šťavnatkou březnovou, která se ve stejnou dobu snad objevila na Podluží a podle indicií by měla růst i u vacenovických sousedů Na Hantálech.
Ohnivec rakouský se také probíral a to díky Daně Voříškové. Ta autorovi článku věnovala francouzský atlas hub, ve kterém jsou u této houby tři příbory, čili delikatesa. Názor pražského ústředí mykologů je, že se tam prostě vloudila chyba. A tak na případnou konzumaci se bude muset najít dobrovolník, jehož názor také nemusí být směrodatný, protože každému chutná něco jiného.
Ve zdraví prožitou a úspěšnou sezonu přeje všem
Vašek Koplík, prezident mykologického kroužku
foto: Petr Turek
Pozvánka na přednášku do Hradce Králové
Myko akce
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 21.3.2013
Milí mykologové,
v příloze posílám pozvánku na přednášku Honzy Wiplera,
která se bude konat 15. dubna 2013.
Zdraví Věra Samková,
Muzeum východních Čech
v Hradci Králové
ke stažení
ve formátu PDF
V Nivnici se připravují na novou houbařskou sezónu
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 21.3.2013
V sobotu 9. 3. uspořádal obnovený nivnický mykologický kroužek velkolepou mykologickou akci, které se zúčastnilo neuvěřitelných 130 návštěvníků.
Program houbařského odpoledne sestával hned ze tří částí.
V té první, nejpodstatnější, si návštěvníci vyslechli přednášku s promítáním fotografií vzácných hřibovitých hub v ČR, kterou přednesl a svými nádhernými snímky doložil renomovaný přerovský mykolog Jiří Polčák. Až by nad těmi „praváky“- hřiby dubovými, smrkovými i borovými – člověk zaplesal. Ale dověděli jsme se i o hřibech vzácných: královském, bronzovém, medotrpkém, horském či růžovníku, se kterým jsme se mohli seznámit na naší výstavě v říjnu.
No a hřib satan, žlučník, kříšť - ty zase reprezentují hřiby jedovaté či nejedlé.
Přednáška poučná, zajímavá, oku lahodící. Už se těšíme na příští rok na další, jak máme panem Polčákem přislíbeno.
Druhá část byla náročná na chuťové pohárky; degustovaly se totiž houby ve sladkokyselém nálevu. Soutěže se s 37 vzorky zúčastnili houbaři nejen z Nivnice, ale i třeba Holíče, Lukova, Přerova, Slavkova a dokonce Týna nad Vltavou. Srdečně děkujeme všem, kteří přinesli vzorek, i těm, kteří ochutnávali.
A poslední část byla ve znamení přátelského posezení, dobrého pití a jídla z hub.
Návštěvníci si mohli vybrat z tohoto houbového menu:
Guláš václavkový
Guláš zvěřinovo-houbový
Topinka s houbovou směsí
Nivnický kuba
Houbová tlačenka
Těstovinový salát s houbami
Štrúdl s houbovou plňkou
Houbová bábovka
Za přípravu těchto specialit patří vřelé díky ženskému osazenstvu mykologického kroužku. Bylo to moc dobré J
O tom, že se houbové odpoledne setkalo s příznivým ohlasem, svědčí i zápisy v návštěvní knize.
„Přednáška byla na jedničku! Ochutnávky výborné, moc se nám to líbí.“
„Super akce, moc se povedla! Těšíme se na další.“
„Vzdělávací akce spojená s lukulskými hody nám příjemně vyplnila sobotní odpoledne s přáteli z Nivnice, Strání a Vřesovic. Děkujeme pořadatelům!“
A samotný přednášející Jiří Polčák napsal:
„Přejeme mykologickému kroužku hodně dalších zdařilých akcí. Bylo nám tady moc hezky a rádi zase přijedeme. Tato akce je v rámci České republiky na opravdu vysoké úrovni.“
K tomu není co dodat, jenom si přát, aby letošní houbařská sezóna byla aspoň tak dobrá, jako ta loňská.
Autor: Vlasta Ondrová
Z ochutnávky v Pardubicích.
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.3.2013
z průběhu ochutnávky
z vyhlášení vítězky v kategorii č. 2, Marie Sobotkové
Uplynulou sobotu se v krásném historickém centru Pardubic, v kavárně Evropa a v Evropském spolkovém domě, uskutečnilo 39. celostátní finále ochutnávky hub ve sladkokyselých nálevech.
Tato akce se každoročně koná v době před zahájením houbařské sezóny a je příležitostí k setkání přátel z celé republiky. I tentokrát byla soutěž hojně obsazena zajímavými vzorky, které předtím prošly ochutnávkami v předkolech jednotlivých mykologických klubů a kroužků.
Porota soutěže měla nelehký úkol, vybrat mezi delegovanými, více než sedmdesáti vzorky v obou kategoriích, ty nejlepší. Ochutnávka byla rytířským soubojem znalců tohoto způsobu úpravy hub. S přehledem a rutinou soutěž tradičně moderoval zkušený Olda Jindřich z Hořovic.
Veškerá organizace soutěže byla ve znamení bezchybné práce členů teprve nedávno založeného mykologického klubu v Pardubicích. O to více je třeba ocenit i smeknout klobouk před tím, že soutěž proběhla zcela hladce a ke spokojenosti přítomných.
Poděkování tedy patří nejen všem soutěžícím, členům ČMS a příznivcům hub a houbaření, kteří se o víkendu do Pardubic vydali, ale plně i všem, kteří se na uspořádání soutěže přímo či sponzorsky podíleli.
Atmosféru akce i pořadatelské pocity vystihují slova Terezy Tejklové z MK Pardubice po skončení soutěže.
„ Když u nás doma poprvé padl návrh uspořádat 39. ročník celostátních ochutnávek, byla z toho tichá domácnost. Z pořádání akce jsem měla strach, vždyť náš pardubický mykologický klub má pouhopouhých sedm členů. Laťka byla díky minulým ročníkům nasazena hodně vysoko, ale snad se mnou budete souhlasit, když řeknu, že jsme to nakonec úspěšně zvládli. Ještě jednou bych chtěla poděkovat Vám všem účastníkům za to, že jste se dostavili v hojném počtu, za to, že mnoho z vás přišlo nabídnout pomocnou ruku a hlavně za psychickou podporou a laskavá slova, kterými nikdo z Vás nešetřil“.
AV
ke stažení v PDF:
Nová kniha Poznáváme jarní houby
Knihovna / Knihy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.3.2013
V nakladatelství Grada vychází nová kniha Michala Mikšíka s názvem „Poznáváme jarní houby“.
Svým zaměřením je tato publikace unikátní jak z pohledu českého tak i evropského.
Kniha je rozdělena na dvě části.
V úvodních kapitolách jsou čtenáři seznámeni s ekologií jarních hub.
Dále jsou stručně představeny vybrané skupiny hub, které můžeme v tomto období nalézt.
Hlavní částí knihy je atlas hub, který obsahuje popisy více než 80-ti druhů hub, rostoucích v jarním období.
Uvedené druhy jsou ve většině vyobrazeny velkoformátovými barevnými fotografiemi českých i zahraničních autorů.
Díky formátu knihy je tak možné na fotografiích vidět důležité znaky pro jejich rozpoznání.
V popisu u každého druhu jsou stručně zmíněny i mikroskopické znaky, u jedlých druhů jejich použitelnost v kuchyni a není opomenuta ani možnost jejich záměny s podobnými druhy.
Slovenští čtenáři jistě ocení rejstřík slovenských jmen hub, které jsou zahrnuty v atlasové části knihy.
Kniha má rozsah 208 stran a k dostání bude v internetových a kamenných knihkupectvích za cenu od cca 360 Kč.
Pro návštěvníky pražských přednášek České mykologické společnosti bude kniha k dispozici přímo v rámci jednotlivých přednášek se slevou a vč. autorského podpisu.
Z došlé pošty - Houby během loňského rybaření v Norsku
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.3.2013
Tím správným povzbuzením do nové houbařské sezóny by mohl být i následující milý příspěvek.
Do naší e-redakce ho poslal Petr Jirásek z Prahy 4 a jde v něm o jeho vzpomínku z loňské srpnové výpravy s přáteli do Norska.
Původně měl být celý čas pobytu výhradně jen o rybách a rybaření u města Kamoyavar Norkapp.
Příležitost však nedala zapomenout, že téměř v každém obyvateli české kotliny se skrývá houbař.
Zkrátka, mimo zmíněné rybaření, tentokrát v okolí města Alta, byly na každém kroku k vidění samé houby. A ne ledajaké. Plno krásných kozáků a křemenáčů, které tam nikdo z tamních obyvatel nesbírá.
Od okamžiku objevení prvních jedlých a u nás ceněných hub se pak po celou dobu pobytu stal úspěšnou náhradou houbařského košíku jeden s kbelíčků, určených původně pouze na odnos ulovených ryb.
Hojnost ryb i hub během dalšího pobytu bezezbytku vyčerpala veškerou kulinářskou invenci přítomných.
Za jeden z úspěchů si účastníci zájezdu považují, že chuti a vůni připravovaných hub po několika dnech neodolal ani zprvu krajně nedůvěřivý pan domácí, u něhož bydleli.
AV
MK Hradec Králové předkládá...
Zájmová uskupení / Zprávy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 9.3.2013
Bližší informace jsou
v příloze ke stažení
ve formátu PDF-ZDE:
Strana 62 / 82, články 611 - 620 / 817
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >