ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 55 / 55, články 541 - 548 / 548

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   > 

článek  Morchella esculenta – smrž obecný

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 24.5.2010

Morchella esculenta – smrž obecný

Morchella esculenta – smrž obecný

Smrž obecný je vyhledávaným kulinářským klenotem

Smrž obecný je vyhledávaným kulinářským klenotem

Morchella esculenta – smrž obecný

Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 9. 5. 2010 v jednom ze sadů na pražském Klíčově.

Nepravidelně kulovitý a hluboce jamkatý klobouk tohoto smrže mívá okrovou, hnědavou až medovou barvu. K bělavému, občas kyjovitému a místy vmáčklému třeni přirůstá svou dolní částí. Na řezu je dutý a za syrova křehký. Jeho vzrostlejší plodnice připomínají podobou robustnější smrž tlustonohý.

Je to nepříliš hojná houba, rostoucí v prosvětlených hájích, sadech, zahradách a parcích.

Obvyklá doba výskytu: IV. - V.

Jedlý

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Smrž obecný

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 23.5.2010

Smrže s makaróny

Smrže s makaróny

Smrže s makaróny

Suroviny: Houby, olivy v oleji, rajčata, sůl, těstoviny.

Postup: Smrže pokrájené příčně na kolečka opékejte na oleji, přidejte k nim spařená a oloupaná koktejlová rajská jablíčka, v oleji naložené a vypeckované olivy, osolte a opatrně krátce promíchejte na ostrém plameni. Podávejte na horkých makarónech.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Verpa bohemica – kačenka česká

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 13.5.2010

Ptychoverpa bohemica – kačenka česká

Ptychoverpa bohemica – kačenka česká

Kačenka česká je v kuchyni ceněnou houbou

Kačenka česká je v kuchyni ceněnou houbou

Verpa bohemica – kačenka česká

Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 8. 4. 2010 u Všeradic.

Podélně žebernatý klobouk kačenek bývá zbarven od žlutohnědé po hnědou. Vynáší ho ze země vyrůstající, pod zvoncovitým kloboukem zprvu ukrytý bělavý třeň, který je k jeho vnitřní části přirostlý pouze svou horní částí. Kačenka bez následků snáší i mírné ranní přímrazky. Větrno a slunečno jejímu růstu naopak neprospívá.

Je to houba místy hojná, zejména v některých letech, s výskytem mj. pod jasany, osikami, v keřových porostech z čeledi růžokvětých i kolem jednotlivě po lese vtroušených stromů planých třešní a višní.

Jde o symbol jarní mykoflóry s obvyklou dobou výskytu: III.-V.

Jedlá

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Kačenka česká

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 12.5.2010

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Suroviny: Houby, vyuzený špek (slanina), sůl, drcený kmín, kvalitní tvrdý sýr, jemně pokrájená zelená petrželka na přízdobu.

Postup: Celé, či překrojené houby, na slanině a zprvu přiklopené poduste a pak vysmahněte až do tuku. Houby na pánvi oddělte na jednotlivá sousta, osolte a okmínujte, posypejte je strouhaným sýrem a znovu přiklopené zapečte (už jen krátce) do jeho roztavení.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Destice chřapáčová

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 6.5.2010

Destice dle zahradníka

Destice dle zahradníka

Destice dle zahradníka

Suroviny: Houby, karotka, pórek, zeleninový bujón, máslo, sůl

Postup: Opracované houby spolu s karotkou povařte v zeleninovém bujónu. Vyjměte a odstavte. Přeškvařte máslo. Do horkého vývaru na moment vložte koláčky mladého pórku, pak houby, karotku a pórek upravte na talíř, dle potřeby osolte a podávejte přelité čerstvě přeškvařeným máslem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Discina perlata - destice chřapáčová

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 6.5.2010

Discina perlata - destice chřapáčová

Discina perlata - destice chřapáčová

Destice chřapáčová je houba dobře využitelná v kuchyni

Destice chřapáčová je houba dobře využitelná v kuchyni

Discina perlata - destice chřapáčová

Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 15. 4. 2010 poblíž Koněprus.

Tvoří miskovité, někdy až velikosti dlaně dorůstající, zprohýbané, v mládí hladké a stářím vrásčité, svrchu hnědé a na spodu matně bělavé plodnice s krátkým trychtýřovitým třeníkem, zapuštěným do substrátu.

Je vcelku hojná, zejména v teplejších oblastech s výskytem na starých pařezech či tlejících padlých kmenech jehličnanů.

Jde o typicky jarní houbu s obvyklou dobou výskytu: IV.-V.

Jedlá.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Handkea utriformis - pýchavka dlabaná

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 27.4.2010

Handkea utriformis - pýchavka dlabaná

Handkea utriformis - pýchavka dlabaná

Pýchavky jsou potěšením v houbařově kuchyni

Pýchavky jsou potěšením v houbařově kuchyni

Pýchavku dlabanou jsem na víkendové upozornění jednoho z chatařů dnes nalezl a sbíral v Praze v okolí Radotína. Patří mezi houby břichatkovité (Gasterales).

Plodnice, vesměs ve velikosti zaťaté pěsti, rostly ve více exemplářích na hojně užívané pastvině. Obvykle se začíná vyskytovat později, přibližně od června. Jde o houbu snadno poznatelnou a dobře využitelnou v kuchyni.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Pýchavka dlabaná

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 26.4.2010

Pýchavky jsou jedlé houby

Pýchavky jsou jedlé houby

Názor houbařů na to, zda je vhodné pýchavky také sušit, nebývá vždy jednotný. Pokud je houba kompaktní, tvrdá a na řezu bílé či smetanové, nanejvýš krémové barvy, čiňte tak bez obav. Jak její celé suché plátky, tak v podobě houbové drti či jemně semletého prachu je pýchavka vhodnou surovinu k přípravě mnoha chutných jídel.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 55 / 55, články 541 - 548 / 548

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Schizopora flavipora
pórnovitka drobnopórá

Postia tephroleuca
bělochoroš našedlý

Pholiotina rugosa
sametovka vrásčitá

Lactarius rufus
ryzec ryšavý

Gloiothele lactescens
voskovec mléčící

Phellinus contiguus
ohňovec dotýkavý

Russula lutea
holubinka žlutá

Lepiota oreadiformis
bedla špičkovitá

Cordyceps militaris
housenice červená

Lactarius pallidus
ryzec bledý

Lactarius salmonicolor
ryzec lososový

Ossicaulis lignatilis
strmělka dřevní

Russula sardonia
holubinka jízlivá

Cylindrobasidium evolvens
kornatec rozvitý

Dacrymyces stillatus
kropilka rosolovitá

Dacrymyces stillatus
kropilka rosolovitá

Dacrymyces capitatus
kropilka stopkatá

Agrocybe stepposa
polnička stepní

Clavulinopsis helvola
kyjovečka hnědavá

Tricholoma basirubens
čirůvka růžovotřenná

Psathyrella panaeoloides
křehutka kropenatcová

Panaeolus antillarum
kropenatec teutonský

Hygrocybe mucronella
voskovka hořká

Stereum subtomentosum
pevník plstnatý

Simocybe sumptuosa
kržatka honosná

Hygrophorus cossus
šťavnatka drvopleňová

Ramaria albidoflava
kuřátka běložlutá

Hygrophorus russula
šťavnatka holubinková

Amanita phalloides
muchomůrka zelená

Entoloma prunuloides
závojenka mechovkovitá

Panaeolus acuminatus
kropenatec zahrocený

Pleurotus ostreatus
hlíva ústřičná

Pleurotus pulmonarius
hlíva plicní

Infundibulicybe geotropa
strmělka veliká

Lactarius subumbonatus
ryzec ploštičný

Chroogomphus rutilus
slizák lepkavý

Hygrophorus agathosmus
šťavnatka vonná

Hygrophorus lucorum
šťavnatka modřínová

Amanita submembranacea
muchomůrka šedopochvá

Hygrophorus lucorum
šťavnatka modřínová

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .