Strana 55 / 55, články 541 - 548 / 548
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 24.5.2010 Houby / Poznávejme houby Morchella esculenta – smrž obecný
- 23.5.2010 Houby / Fotoreceptárium Smrž obecný
- 13.5.2010 Houby / Poznávejme houby Verpa bohemica – kačenka česká
- 12.5.2010 Houby / Fotoreceptárium Kačenka česká
- 6.5.2010 Houby / Fotoreceptárium Destice chřapáčová
- 6.5.2010 Houby / Poznávejme houby Discina perlata - destice chřapáčová
- 27.4.2010 Houby / Poznávejme houby Handkea utriformis - pýchavka dlabaná
- 26.4.2010 Houby / Fotoreceptárium Pýchavka dlabaná
Morchella esculenta – smrž obecný
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 24.5.2010
Morchella esculenta – smrž obecný
Smrž obecný je vyhledávaným kulinářským klenotem
Morchella esculenta – smrž obecný
Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).
Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 9. 5. 2010 v jednom ze sadů na pražském Klíčově.
Nepravidelně kulovitý a hluboce jamkatý klobouk tohoto smrže mívá okrovou, hnědavou až medovou barvu. K bělavému, občas kyjovitému a místy vmáčklému třeni přirůstá svou dolní částí. Na řezu je dutý a za syrova křehký. Jeho vzrostlejší plodnice připomínají podobou robustnější smrž tlustonohý.
Je to nepříliš hojná houba, rostoucí v prosvětlených hájích, sadech, zahradách a parcích.
Obvyklá doba výskytu: IV. - V.
Jedlý
Smrž obecný
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 23.5.2010
Smrže s makaróny
Smrže s makaróny
Suroviny: Houby, olivy v oleji, rajčata, sůl, těstoviny.
Postup: Smrže pokrájené příčně na kolečka opékejte na oleji, přidejte k nim spařená a oloupaná koktejlová rajská jablíčka, v oleji naložené a vypeckované olivy, osolte a opatrně krátce promíchejte na ostrém plameni. Podávejte na horkých makarónech.
Verpa bohemica – kačenka česká
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 13.5.2010
Ptychoverpa bohemica – kačenka česká
Kačenka česká je v kuchyni ceněnou houbou
Verpa bohemica – kačenka česká
Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).
Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 8. 4. 2010 u Všeradic.
Podélně žebernatý klobouk kačenek bývá zbarven od žlutohnědé po hnědou. Vynáší ho ze země vyrůstající, pod zvoncovitým kloboukem zprvu ukrytý bělavý třeň, který je k jeho vnitřní části přirostlý pouze svou horní částí. Kačenka bez následků snáší i mírné ranní přímrazky. Větrno a slunečno jejímu růstu naopak neprospívá.
Je to houba místy hojná, zejména v některých letech, s výskytem mj. pod jasany, osikami, v keřových porostech z čeledi růžokvětých i kolem jednotlivě po lese vtroušených stromů planých třešní a višní.
Jde o symbol jarní mykoflóry s obvyklou dobou výskytu: III.-V.
Jedlá
Kačenka česká
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 12.5.2010
Kačenky na slanině zapečené se sýrem
Kačenky na slanině zapečené se sýrem
Suroviny: Houby, vyuzený špek (slanina), sůl, drcený kmín, kvalitní tvrdý sýr, jemně pokrájená zelená petrželka na přízdobu.
Postup: Celé, či překrojené houby, na slanině a zprvu přiklopené poduste a pak vysmahněte až do tuku. Houby na pánvi oddělte na jednotlivá sousta, osolte a okmínujte, posypejte je strouhaným sýrem a znovu přiklopené zapečte (už jen krátce) do jeho roztavení.
Destice chřapáčová
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 6.5.2010
Destice dle zahradníka
Destice dle zahradníka
Suroviny: Houby, karotka, pórek, zeleninový bujón, máslo, sůl
Postup: Opracované houby spolu s karotkou povařte v zeleninovém bujónu. Vyjměte a odstavte. Přeškvařte máslo. Do horkého vývaru na moment vložte koláčky mladého pórku, pak houby, karotku a pórek upravte na talíř, dle potřeby osolte a podávejte přelité čerstvě přeškvařeným máslem.
Discina perlata - destice chřapáčová
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 6.5.2010
Discina perlata - destice chřapáčová
Destice chřapáčová je houba dobře využitelná v kuchyni
Discina perlata - destice chřapáčová
Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).
Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 15. 4. 2010 poblíž Koněprus.
Tvoří miskovité, někdy až velikosti dlaně dorůstající, zprohýbané, v mládí hladké a stářím vrásčité, svrchu hnědé a na spodu matně bělavé plodnice s krátkým trychtýřovitým třeníkem, zapuštěným do substrátu.
Je vcelku hojná, zejména v teplejších oblastech s výskytem na starých pařezech či tlejících padlých kmenech jehličnanů.
Jde o typicky jarní houbu s obvyklou dobou výskytu: IV.-V.
Jedlá.
Handkea utriformis - pýchavka dlabaná
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 27.4.2010
Handkea utriformis - pýchavka dlabaná
Pýchavky jsou potěšením v houbařově kuchyni
Pýchavku dlabanou jsem na víkendové upozornění jednoho z chatařů dnes nalezl a sbíral v Praze v okolí Radotína. Patří mezi houby břichatkovité (Gasterales).
Plodnice, vesměs ve velikosti zaťaté pěsti, rostly ve více exemplářích na hojně užívané pastvině. Obvykle se začíná vyskytovat později, přibližně od června. Jde o houbu snadno poznatelnou a dobře využitelnou v kuchyni.
Pýchavka dlabaná
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 26.4.2010
Pýchavky jsou jedlé houby
Názor houbařů na to, zda je vhodné pýchavky také sušit, nebývá vždy jednotný. Pokud je houba kompaktní, tvrdá a na řezu bílé či smetanové, nanejvýš krémové barvy, čiňte tak bez obav. Jak její celé suché plátky, tak v podobě houbové drti či jemně semletého prachu je pýchavka vhodnou surovinu k přípravě mnoha chutných jídel.
Strana 55 / 55, články 541 - 548 / 548
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >