ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 54 / 56, články 531 - 540 / 551

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   > 

článek  Klouzek sličný (modřínový)

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 13.7.2010

Základní suroviny

Základní suroviny

Podruchelská

Podruchelská

Poznámka na úvod:

Klouzky sličné ( modřínové), když přijde jejich čas, vyrůstají zpravidla v požehnaném množství. Pokud je tou dobou deštivo, leskne se jim na kloboucích silná vrstva slizu, která vzbuzuje u mnohých potřebu jim pokožku klobouků oloupat. Část houbařů klouzky právě pro tuto pracnost nemá příliš v oblibě a berou je zpravidla v počtu pouhých několika kousků jen do směsi s ostatními houbami. Na otázku, zda klouzky loupat či neloupat nejeden houbař odpoví, že vlastně neví, ale že je loupá. Že jeho táta a táta jeho táty je taky loupali. Ovšem „Klouzek je proto klouzkem, aby v hubě klouzal“, říkával můj děda. Něco na tom jistě bude. Klouzky proto neloupu. Pouze za vlhka jejich šlemovitý povrch oškrábnu nožem a pak plodnice ukládám do košíku, odděleně od ostatních hub, podobně, jako třeba pýchavky. Za sucha tenhle úkon odpadá. Viskozita klouzků je skryta i uvnitř celé plodnice, a tedy nikoli a jen na onom slizem pokrytém klobouku. Klouzky zřejmě u všech houbařů stejnou měrou neobstojí rovnocenně při veškerých kuchyňských úpravách. Nejspíš je mnozí ani nesuší. To ostatně neplatí jen u nich. Chutnají ovšem dobře v podobě polévek a omáček, v orientálních jídlech v kombinaci se zeleninou a například v bešamelu, gratinované se sýrem.

Nechte se pozvat na jednoduchý a chutný pokrm podle letitého receptu z jižních Čech.

Podruchelská „Klouzanda“

Suroviny: Klouzky, odvar z bobkového listu, kuliček nového koření a černého pepře, hladká mouka, zakysaná či sladká smetana, máslo, nasekaný čerstvý kopr a pár kapek octa, brambory.

Postup: Plátečky kuchyňsky opracovaných klouzků vařte čtvrthodinku v osolené vodě. Do sklenky vychladlého odvaru z koření vmíchejte mouku, vlijte k houbám a dobře po dalších deset minut provařte. Přidejte dohladka vyšlehanou zakysanou smetanu či podle chuti použijte smetanu sladkou, (nebo kombinaci obou), zamíchejte a po chvilce zmírněte plamen. Podle gusta pak přidejte kopr a nakonec po dochucení ještě na prst silný plátek syrového másla pro zjemnění. Hotovou, řádně klouzavou omáčkou přelijte v hlubokém talíři přes horké brambory na loupačku. Někdo má také rád „Klouzandu“ nepatrně zakápnutou octem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Setí hub se svatým Prokopem

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 7.7.2010

Čilý ruch během foto-řazení účastníků

Čilý ruch během foto-řazení účastníků

Leccinum nigrescens, ve zdejších lesích je to hojný druh

Leccinum nigrescens, ve zdejších lesích je to hojný druh

Dokřupava opečené vepřové kůžičky, tradiční svačinka v terénu

Dokřupava opečené vepřové kůžičky, tradiční svačinka v terénu

I přes panující sucho se našlo dostatek zajímavých druhů hub

I přes panující sucho se našlo dostatek zajímavých druhů hub

Strázeň od hladu (a žízně), to v Chocni neplatí!

Strázeň od hladu (a žízně), to v Chocni neplatí!

V uplynulých svátečních dnech, 5. a 6. července, uspořádali členové choceňského MK ČMS tradiční „Setí hub se sv. Prokopem“.

Bylo to pečlivě zorganizované setkání přátel z rozmanitého českého mykologického a houbařského prostředí.

Na nejrůznější odborná, ale i koncepční témata o další činnosti se tu z mnoha pohledů diskutovalo jak při vycházce zámeckým parkem a do lesů v okolí, tak především během následující společenské části akce.

Setkání prověřilo všechna již existující a založilo i mnohá nová přátelství.

Obdiv a poděkování patří všem choceňským přátelům v roli pozorných hostitelů.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  O směsi hub ve vašem košíku

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 30.6.2010

Směs letních druhů hub

Směs letních druhů hub

Směs podzimních druhů hub

Směs podzimních druhů hub

O směsi hub ve vašem košíku

V kuchyni lze použít rozličné směsi hub v mnoha zajímavých chuťových podobách, jejich složení nejspíš ale vždy bude záležet na tom, v jakou roční dobu právě houbaříme, a které druhy v onen čas skončí v našem košíku. Jak mnoho se od sebe liší směsi hub například podle jednotlivých ročních období (mimo jiné aspekty skladby směsi hub), to vám jistě řekne každý zkušený houbař.

Je také mnoho těch, kteří dávají přednost jen několika málo druhům jedlých hub, například jen „pravákům“ či liškám, které jsou v kuchyni univerzálně použitelné téměř ve všech úpravách. Dost možná, že je tomu tak jen z nedokonalé znalosti jiných druhů, a to je pak jistě správná prevence před otravou jedovatými houbami.

Konečně, v rubrice „Fotoreceptárium“ zdejších stránek je pokrmů za použití jen jednoho druhu houby uvedeno hned několik.

Jsou ovšem také houby, které se hodí samy o sobě pro použití v kuchyni pouze v některých specifických úpravách, a které naopak, v jiných úpravách nesplní, či dokonce zklamou veškerá očekávání.

Pokrmy z vyvážené směsi hub bývají kuchyňsky ceněny mnohdy více, než je tomu u četných jídel se zastoupením pouze jediného druhu houby. Nebojte se, proto, poznávat nové druhy jedlých hub napříč houbařskou sezónou, rozšiřujte si odborné znalosti, staňte se uznávanými houbaři a obohacujte své kulinářské zkušenosti o nové poznatky.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Houbový „buřtguláš“

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 29.6.2010

Základní suroviny

Základní suroviny

Houbový buřtguláš

Houbový buřtguláš

Houbový „buřtguláš“

Poznámka na úvod:

Pod pojmem „buřtguláš“ se má zpravidla na mysli nejširší spektrum lidové kulinářské tvořivosti na toto téma. Buřty v něm často bývají zastoupeny nejrůznějšími točenými salámy a kabanosy, párky, pravými i nepravými špekáčky, a nezřídka i dalšími uzeninami. Podobné je to se směsí hub, kdy, jak již bylo řečeno, její složení závisí od toho, jaké jedlé houby tou dobou právě rostou. A právě směs hub, jako jedna ze základních surovin i u mnoha dalších kuchyňských postupů, se rovněž báječně hodí do houbového „buřtguláše“.

Suroviny: Směs hub, uzenina, brambory, slanina, cibule, česnek, hl. mouka, sůl, kmín, mletý černý pepř, mletá červená sladká paprika, čili papričky, drhnutá majoránka

Postup: Na slanině obdělejte cibuli, přidejte lisovaný česnek, pokrájenou uzeninu, papriku, kmín, pepř, čili, osolte, zesilte plamen a chvíli odmíchávejte ode dna. Přidejte pokrájené brambory, houby, podlijte, promíchejte a přiklopené čtvrthodinku zvolna vařte. Přidejte majoránku a záklechtku vody se lžičkou mouky, pozvolna míchejte a povařte ještě deset minut.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  V terénu s MK ČMS Velké Hamry

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 28.6.2010

1.	Účastníci vydařené akce

1. Účastníci vydařené akce

2.	Časně letní druhy hub jizerskohorských lesů

2. Časně letní druhy hub jizerskohorských lesů

V sobotu 26. 6. 2010 se uskutečnila vycházka do jizerskohorských lesů v okolí Velkých Hamrů. Účast „Hamrováků“ podpořili svou návštěvou i členové odboček z Lomnice nad Popelkou a Trutnova. Přes nastupující sucho bylo nalezeno a určeno na 30 druhů právě rostoucích hub. Na ohni opékané špekáčky a orosené sklenice piva na chatě mysliveckého spolku v Bohdalovicích už jen utvrdily dobrou pohodu i tradičně přátelské vztahy mezi milovníky hub a přírody napříč Českou mykologickou společností .

Text a foto: Petr Hampl, Aleš Vít

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Výstavka hub na Dyleni

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 15.6.2010

To pravé potěšení...

To pravé potěšení...

Instalace výstavky

Instalace výstavky

Věž na Dyleni

Věž na Dyleni

5.6.2010  v rámci Dne dětí pořádaného podnikem Lesy České republiky na Dyleni, uspořádal náš Mykologický klub Slavkovský les při CHKO Mariánské lázně výstavku hub.

Vystavovat houby na vrcholu nejvyšší hory Českého lesa, to bylo určitě unikátní a navíc poprvé.

Tato akce měla mimořádný úspěch, za celý den ji navštívilo mnoho účastníků, kteří nevěřili, že je možné v červnu nalézt tolik hub.

Bylo vystavováno celkem 86 druhů.

Členové našeho spolku již 3 dny předem navštívili lokality kolem Chebu, aby zajistili dostatek exponátů.

Pro naši výstavu sbírali i přátelé našeho spolku, za což jim děkujeme.

Účastníci s nadšením komentovali výstavku hub, zejména hřibovité, ale i další druhy hub.

Vystavena byla i pýchavka obrovská, která se vyskytuje v tomto období spíše jen výjimečně.

V rámci výstavy byla i propagace České mykologické společnosti, kdy v letáčku byla vysvětlena její činnost a záměry do budoucna.

Nechyběly ani recepty na houbové speciality, o které byl veliký zájem, a byly do posledního rozebrány.

Od podniku Lesy České republiky nám bylo tlumočeno poděkování s tím, že i příští rok by uvítali výstavu hub zopakovat.

Tuto akci vyhodnotil Jiří Pošmura, předseda MK Slavkovský les.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Tradiční červnová vycházka s hořovickými houbaři

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 14.6.2010

Sláva nazdar výletu!

Sláva nazdar výletu!

Všem známé panorama

Všem známé panorama

V sobotu 12. 6. 2010 uspořádali členové z MK Hořovice každoroční vycházku po trase

Srbsko - Malá Amerika - Karlštejn.

Počasí přálo, nálada účastníků byla skvělá, a tak nebyla nouze o mnoho skvělých zážitků.

Na skutečnost, že hub mohlo být tentokrát během výletu k vidění i více, se pak dočista rychle zapomnělo v jedné z útulných karlštejnských hospůdek.

Foto: Oldřich Jindřich, MK Hořovice

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 13.6.2010

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový

Sírovec žlutooranžový má v kuchyni specifické použití

Sírovec žlutooranžový má v kuchyni specifické použití

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový

Patří mezi houby stopkovýtrusé (Homobasidiomycetes), nelupenaté (Aphyllophorales).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 11. 5. 2005 poblíž Karlštejna.

Signálně žlutooranžové zabarvení, zprvu bakulovitého a později konzolovitého, bokem na kmenech listnatých stromů přirostlého klobouku tohoto parazitického druhu houby, je v terénu komukoli už zdáli patrné. Mladý sírovec je měkký, aromatický, šťavnatý, a právě jen tehdy bývá v kuchyni ve specifických úpravách zajímavě použitelný.

Obvyklá dobou výskytu: V. - XI.

Jedlý

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Sírovec žlutooranžový

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 12.6.2010

Sírovec ve smetanovém karí

Sírovec ve smetanovém karí

Sírovec ve smetanovém karí

Suroviny: Právě vyrostlý sírovec, cibule, česnek, olivový olej, zeleninový bujón, smetana na vaření, hladká mouka, karí, sůl.

Postup: Najemno pokrájenou cibuli osmahněte s prolisovaným česnekem na oleji, přidejte na plátečky pokrájený sírovec, opékejte, přilijte bujón, přivěďte k varu a pozvolným tahem redukujte do zčervenání. Zalijte ve smetaně zalechtanou hladkou moukou a karí (to v množství podle osobní zkušenosti), míchejte, podle potřeby ještě osolte a pozvolna provařte do zahoustnutí.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 2.6.2010

Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

Závojenka podtrnka má pestré kuchyňské využití

Závojenka podtrnka má pestré kuchyňské využití

Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

Patří mezi houby stopkovýtrusé (Homobasidiomycetes), lupenaté (Agaricales).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 20. 5. 2010 v zanedbaném ovocném sadu v pražské Hostivaři.

Barva hygrofánního klobouku u podtrnek se v závislosti na počasí mění od sytě šedohnědé za vlhka, až po (vysycháním) krémově našedlou. Pod posléze od výtrusného prachu růžovými lupeny svítí pod kloboukem bílý, vláknitý a často pokřivený třeň.

Za vlhkého jara je to hojná houba, jednotlivě i ve skupinkách rostoucí ponejvíce v sadech, zahradách a parcích, často v okolí ovocných stromů a keřů.

Obvyklá dobou výskytu: IV. - V.

Jedlá

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 54 / 56, články 531 - 540 / 551

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Varování před "cukrovinkami" s muscimolem

ČMS důrazně varuje před požíváním různých komerčně dostupných cukrovinek, které obsahují různé extrakty z hub a které bývají označeny jako "magic", "psychedelic", "legal" a podobně. Více informací nejdete ve výše odkazovaném článku.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Helvella crispa
chřapáč kadeřavý

Pleurotus ostreatus
hlíva ústřičná

Isaria farinosa

Ramariopsis minutula
kuřinec drobný

Ramariopsis crocea
kuřinec šafránový

Rugosomyces carneus
čirůvka masová

Camarophyllopsis schulzeri
voskovečka Schulzerova

Schizopora flavipora
pórnovitka drobnopórá

Odontia fibrosa
vatička vláknitá

Ramaria flavescens
kuřátka žlutavá

Ramaria flavescens
kuřátka žlutavá

Parasola plicatilis
hnojník řasnatý

Hypomyces lateritius
nedohub cihlový

Agrocybe vervacti
polnička úhorová

Cantharellus cibarius
liška obecná

Porphyrellus porphyrosporus
hřib nachovýtrusý

Amanita spadicea
muchomůrka datlová

Russula vinosa
holubinka tečkovaná

Hohenbuehelia tremula
hlívička Rickenova

Steccherinum ochraceum
ostnateček okrový

Melanoleuca verrucipes
tmavobělka bradavčitá

Phallus impudicus
hadovka smrdutá

Tremella mesenterica
rosolovka mozkovitá

Calyptella capula
číšoveček kápovitý

Peziza arvernensis
řasnatka lesní

Dacrymyces stillatus
kropilka rosolovitá

Mycena olivaceomarginata
helmovka hnědobřitá

Arrhenia spathulata
mecháček lopatkovitý

Melastiza cornubiensis
mistička oranžová

Mycena leptocephala
helmovka ojíněná

Mycena megaspora
helmovka velkovýtrusá

Clavariadelphus ligula
kyj jazýčkovitý

Schizopora flavipora
pórnovitka drobnopórá

Postia tephroleuca
bělochoroš našedlý

Pholiotina rugosa
sametovka vrásčitá

Lactarius rufus
ryzec ryšavý

Gloiothele lactescens
voskovec mléčící

Phellinus contiguus
ohňovec dotýkavý

Russula lutea
holubinka žlutá

Lepiota oreadiformis
bedla špičkovitá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .