Strana 53 / 55, články 521 - 530 / 549
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 15.9.2010 Myko akce / Zprávy z akcí Ze dne životního prostředí v Praze 11, v pondělí 13.9.2010
- 15.9.2010 Myko akce / Zprávy z akcí Z mykologické procházky pro veřejnost, dne 11.9.2010.
- 13.9.2010 Myko akce Výstava hub 13.-15.9.2010 v Ostravě Porubě
- 5.9.2010 Myko akce / Zprávy z akcí Z výstavy hub v Praze 28.-29.8.2010
- 10.8.2010 Myko akce / Zprávy z akcí Z vycházky s MK Hradec Králové 10.8.2010
- 2.8.2010 Myko akce / Zprávy z akcí Z 2. houbařské vycházky MK ČMS Velké Hamry, 31.7.2010
- 20.7.2010 Myko akce LETNÍ HOUBAŘSKÝ VÍKEND NA BROUMOVSKU 31.7.-1.8.2010
- 14.7.2010 Houby / Poznávejme houby Suillus grevillei – klouzek sličný
- 13.7.2010 Houby / Fotoreceptárium Klouzek sličný (modřínový)
- 7.7.2010 Myko akce / Zprávy z akcí Setí hub se svatým Prokopem
Ze dne životního prostředí v Praze 11, v pondělí 13.9.2010
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 15.9.2010
Počasí nakonec přálo hojné návštěvnosti akce
Zájem dětské části návštěvníků byl tou nejlemilejší odměnou
Akce se uskutečnila v pondělí 13. 9., na travnaté ploše u stanice metra Opatov. Byla spojena se stále oblíbenějšími farmářskými trhy. Prezentovaly se např. informace o výcviku a poslání vodicích psů pro nevidomé, zajímavý je projekt o blízkosti soužití lidí a rorýsů v prostředí vytvořeném člověkem a další projekty. Česká mykologická společnost tu byla zastoupena mykologickou mini výstavkou právě rostoucích hub a houbařskou poradnou pro veřejnost.
Za značného zájmu dospělých návštěvníků i dětí se tu debatovalo o jedlých a jedovatých houbách, o využití hub v kuchyni, ale v rámci osvěty také o potřebě ochrany zřídkavě rostoucích a vzácných druhů hub.
Z mykologické procházky pro veřejnost, dne 11.9.2010.
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 15.9.2010
Korálové útesy ve Slavkovském lese
Na akci přišlo 25 účastníků, sraz byl před Správou CHKO Slavkovský les, kde byla možnost shlédnout vernisáž fotek hub našich členů, tato výstava bude i součástí víkendové výstavy hub.
Mykologičtí přátelé se pak vydali do Lázní Kynžvart Slavkovským lesem, trasa byla dlouhá asi 10 km.
Nalezli se velmi zajímavé a vzácné houby, jako je, patyčka rosolovitá (Leotia lubrica), liška Friesova (Cantharellus friesii), houžovec bobří (Lentinellus castoreus), houžovec hlemýžďovitý (Lentinellus cochleatus), hlíva hnízdovitá (Phyllotopsis nidulans), kuřátka sličná (Ramaria formosa), stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides), slizečka porcelánová (Oudemansiella mucida), bedla ostrošupinná (Lepiota aspera), korálovec ježatý (Hericium erinaceus), korálovec bukový (Hericium clathroides), a také chřapáče, mísenky, ouška, řasnatky a jiné.
Účastníci měli mnoho dotazů, členové našeho klubu Vlastimil Tůma, Pavel Syřiště a Jiří Pošmura na ně ochotně odpovídali.
Našli se i smrtelně jedovaté houby, jako je muchomůrka zelená, jízlivá a tygrovaná, alias „Panterka“.
Byly vysvětleny hlavní poznávací znaky a možné záměny. Procházka byla časově náročná vzhledem k aktivitě účastníků, kteří stále přinášeli nové nálezy hub a chtěli vědět, „co to je“ a „jestli je to jedlé“.
Zastávka byla i na hřbitově v Mar. Lázních, kde jsme uctili památku přítele Tomáše Tvrdíka, vynikajícího odborníka na houby, kterého Jiří Pošmura osobně znal a vysvětlil přítomným jeho zásluhy v mykologii. Mykologický klub mj. čerpá z atlasu, který napsal, a který je k dispozici na našich internetových stránkách- http://mk-slavkovsky-les.tewet.info
Průzkum a mapování hub týden před výstavou byl účastníky velmi kladně hodnocen, jeden účastník by dokonce chtěl vstoupit do mykologického klubu. Počasí přálo, předseda MK Slavkovský les Jiří Pošmura všem poděkoval za zájem a skvělou náladu. Poté akci na nádraží Lázně Kynžvart ukončil.
S přátelským pozdravem Pošmura Jiří, předseda MK Slavkovský les.
Výstava hub 13.-15.9.2010 v Ostravě Porubě
Myko akce
Aleš Vít, 13.9.2010
Ostravští přírodovědci a ochránci přírody vás zvou...
Informace pro odbočky ČMS a další pořadatele podzimních výstav hub:
Letošní výstavy hub na mnoha místech republiky odstartovaly. Využijte i vy, podobně jako ostatní, příležitosti a zašlete nám plakátek s údaji o konání výstavy hub právě u vás.
Rádi vám pomůžeme s propagací (nejen této akce) na spolkových stránkách České mykologické společnosti.
Z výstavy hub v Praze 28.-29.8.2010
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 5.9.2010
Po oba dny byl o vystavované houby velký zájem
Maskot výstavy kouzlil ve tvářích tuzemských i zahraničních kolemjdoucích jeden úsměv za druhým
Během posledního srpnového víkendu, tedy na samém startu letošní hlavní podzimní houbařské sezóny, se uskutečnila pražská výstava hub. Loni se výstava z organizačních důvodů nekonala v hlavním městě, nýbrž jsme byli po dohodě návštěvou u přátel v MK Plzeň, kde jsme vystavovali společně s nimi.
Letos prvně jsme využili nabídky výstavních prostor ve foyeru a galerii VŠUP na náměstí Jana Palacha, v Praze 1.
Výstava proběhla za pozornosti médií a značného zájmu veřejnosti, tuzemských i zahraničních návštěvníků Prahy. Mimo jiné, také díky výhodné poloze výstavního místa v centru dění, na cestě mezi Staroměstským náměstím a Pražským Hradem a na průsečíku MHD. Zaslouženou pozornost kolemjdoucích budil jednoznačně také maskot výstavy, původem z MK Velké Hamry, v podobě lidového houbaře (houbařky), tady si vyberte, neboť názor je v této věci nejednotný, ač tedy houbařka převažuje.
Vystaveno bylo na 400 druhů hub, mezi nimi, díky letošní požehnané letní houbařské sezóně, i značné množství vzácnějších a v jiných letech výskytem zřídkavých druhů.
Je již zavedenou tradicí, že výstava byla podpořena nálezy hub, které ochotně a průběžně dovezli zástupci z mnoha mykologických odboček, jednotliví členové ČMS, ale také ostatní návštěvníci výstavy. Po oba dny byla v provozu houbařská poradna.
Vedení Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze patří dík organizátorů za propůjčení výstavních prostor, v nichž bychom si, pro nemalý zájem odborné i laické veřejnosti, výstavu hub rádi zopakovali i v příštích letech.
Výstavy hub na nejrůznějších místech republiky se již rozběhly naplno. Přejeme všem odbočkám i dalším pořadatelům v místech jejich konání plný úspěch i zájem mnoha spokojených návštěvníků.
Z vycházky s MK Hradec Králové 10.8.2010
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 10.8.2010
Účastníci vycházky hradecké odbočky ČMS - Foto: Věra Sanková
Netradičně, nikoli o víkendu, ale již v úterý, se uskutečnila vycházka hradeckých houbařů a hořovického hosta do lesů okolí Hradce Králové. Úspěšní byli sběrači hub i myko-fotografové.
Bylo to milé a přátelské setkání.
Oldřich Jindřich, MK Hořovice
Z 2. houbařské vycházky MK ČMS Velké Hamry, 31.7.2010
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 2.8.2010
Současná druhová skladba hub jizerskohorských lesů
Hnilák žlutavý (smrkový) – Monotropa hypopitys
Sparassis nemecii - kotrč Němcův, místní ojedinělost
Účastníci houbařské vycházky
Houbařské vycházky pořádá většina odboček ČMS po celé republice. Smyslem těchto akcí nebývá, jak by se snad mohlo leckomu jevit, vniknout v rojnici do hvozdů a nasbírat tam co nejvíce hřibů.
Motivem je poznávání mykoflóry s podtextem mnoha přátelských setkání. Účastníci vycházek dobře vědí, že mají nasbírat druhově co nejpestřejší sortiment hub, třeba i něco, co se houbám byť jen vzdáleně podobá. Podmínkou je pak účast alespoň jednoho pokročilejšího znalce hub či mykologa, který během, a pak i na závěr vycházky, v rámci demonstrace, nalezené houby spolehlivě určí a diskutuje o nich s účastníky.
Vycházky do jizerskohorských lesů se tentokrát zúčastnilo devět zájemců a přes poměrně suché počasí se podařilo nalézt a posléze určit 45 druhů hub i jednu zajímavou „nehoubu“.
Nejprve jsme zajeli do Plchova (zeměpisná oblast mezi Držkovem a Zásadou), kde jsme za hodinku konstatovali, že další hledání hub zde je ztrátou času. Sice rostou, ale daleko od sebe.
Následoval organizovaný přesun do lokality Bradlo (zeměpisná oblast mezi Bohdalovicemi a Zlatou Olešnicí), kde se podařilo úspěšně vylepšit statistiku nalezených druhů hub, která se nakonec ustálila na zmíněných 45-ti druzích, mnohdy v několika exemplářích. Převážně mladé plodnice naznačují pro nejbližší dny slibnou růstovou vlnu.
Tím 46-tým nálezem byl hnilák žlutavý (smrkový), který někteří houbaři považují za jakousi houbu-nehoubu, podivnou prašivku, přičemž je to vytrvalá nižší bylina bez listové zeleně, vyživující se organickými látkami, které získává z lesního humusu, nikoli tedy s využitím fotosyntézy. Bývá zajímavou ozdobou místních podhorských jehličnatých lesů.
Zajímavým nálezem byl kotrč Němcův, který ve zdejších lokalitách není běžný.
Zbývá připomenout i nálezy „běžných hub“, mezi nimi mj. četné hřibovité druhy, lišky, holubinky a růžovky. Kompletní seznam je k vidění ve vývěsce MK ČMS na náměstí ve Velkých Hamrech.
Určování hub, spojené s klasickou „vopejkačkou“ proběhlo u chaty mysliveckého sdružení „Bárov“, které našemu spolku poskytuje tradiční podporu.
Příští houbařská vycházka je plánována na sobotu, 28. srpna.
Už kvůli báječné dnešní pohodě se opět a rád zúčastním…
31. 7. 2010
MK ČMS Velké Hamry,
Petr Hampl, jednatel
Redakční pozn. ČMS:
Rádi uveřejníme příspěvky
o dění ve vaší odbočce i zajímavé
myko postřehy jednotlivců.
Podklady posílejte je na adresu:
LETNÍ HOUBAŘSKÝ VÍKEND NA BROUMOVSKU 31.7.-1.8.2010
Myko akce
Aleš Vít, 20.7.2010
Suillus grevillei – klouzek sličný
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 14.7.2010
Suillus grevillei – klouzek sličný
Radost z podmodřínů
Suillus grevillei – klouzek sličný
Patří mezi houby stopkovýtrusé (Homobasidiomycetes), hřibotvaré (Boletales).
Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 28. 7. 2004 v Podruhlí u jihočeských Bělčic.
Tuto všem dobře známou houbu bezpečně za vlhka prozradí značně slizký, citronově žlutý, někdy až zlatohnědý klobouk. Žluté rourky pod kloboukem omakem hnědnou. Zpravidla válcovitý, v horní části žlutěhnědavý třeň, je pod světlým prstenem posetý skořicově hnědými vločkami. Mnohde se mu říká klouzek modřínový, to ve spojení s jeho hojným výskytem právě pod těmito stromy. Podobně jako i další klouzky má také tento druh povícero lidových jmen, mezi mnohými třeba "smrkáč (od smrkati :-)), či např. loupák...
Obvyklá doba výskytu: VI. - XI.
Jedlý
Klouzek sličný (modřínový)
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 13.7.2010
Základní suroviny
Podruchelská
Poznámka na úvod:
Klouzky sličné ( modřínové), když přijde jejich čas, vyrůstají zpravidla v požehnaném množství. Pokud je tou dobou deštivo, leskne se jim na kloboucích silná vrstva slizu, která vzbuzuje u mnohých potřebu jim pokožku klobouků oloupat. Část houbařů klouzky právě pro tuto pracnost nemá příliš v oblibě a berou je zpravidla v počtu pouhých několika kousků jen do směsi s ostatními houbami. Na otázku, zda klouzky loupat či neloupat nejeden houbař odpoví, že vlastně neví, ale že je loupá. Že jeho táta a táta jeho táty je taky loupali. Ovšem „Klouzek je proto klouzkem, aby v hubě klouzal“, říkával můj děda. Něco na tom jistě bude. Klouzky proto neloupu. Pouze za vlhka jejich šlemovitý povrch oškrábnu nožem a pak plodnice ukládám do košíku, odděleně od ostatních hub, podobně, jako třeba pýchavky. Za sucha tenhle úkon odpadá. Viskozita klouzků je skryta i uvnitř celé plodnice, a tedy nikoli a jen na onom slizem pokrytém klobouku. Klouzky zřejmě u všech houbařů stejnou měrou neobstojí rovnocenně při veškerých kuchyňských úpravách. Nejspíš je mnozí ani nesuší. To ostatně neplatí jen u nich. Chutnají ovšem dobře v podobě polévek a omáček, v orientálních jídlech v kombinaci se zeleninou a například v bešamelu, gratinované se sýrem.
Nechte se pozvat na jednoduchý a chutný pokrm podle letitého receptu z jižních Čech.
Podruchelská „Klouzanda“
Suroviny: Klouzky, odvar z bobkového listu, kuliček nového koření a černého pepře, hladká mouka, zakysaná či sladká smetana, máslo, nasekaný čerstvý kopr a pár kapek octa, brambory.
Postup: Plátečky kuchyňsky opracovaných klouzků vařte čtvrthodinku v osolené vodě. Do sklenky vychladlého odvaru z koření vmíchejte mouku, vlijte k houbám a dobře po dalších deset minut provařte. Přidejte dohladka vyšlehanou zakysanou smetanu či podle chuti použijte smetanu sladkou, (nebo kombinaci obou), zamíchejte a po chvilce zmírněte plamen. Podle gusta pak přidejte kopr a nakonec po dochucení ještě na prst silný plátek syrového másla pro zjemnění. Hotovou, řádně klouzavou omáčkou přelijte v hlubokém talíři přes horké brambory na loupačku. Někdo má také rád „Klouzandu“ nepatrně zakápnutou octem.
Setí hub se svatým Prokopem
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 7.7.2010
Čilý ruch během foto-řazení účastníků
Leccinum nigrescens, ve zdejších lesích je to hojný druh
Dokřupava opečené vepřové kůžičky, tradiční svačinka v terénu
I přes panující sucho se našlo dostatek zajímavých druhů hub
Strázeň od hladu (a žízně), to v Chocni neplatí!
V uplynulých svátečních dnech, 5. a 6. července, uspořádali členové choceňského MK ČMS tradiční „Setí hub se sv. Prokopem“.
Bylo to pečlivě zorganizované setkání přátel z rozmanitého českého mykologického a houbařského prostředí.
Na nejrůznější odborná, ale i koncepční témata o další činnosti se tu z mnoha pohledů diskutovalo jak při vycházce zámeckým parkem a do lesů v okolí, tak především během následující společenské části akce.
Setkání prověřilo všechna již existující a založilo i mnohá nová přátelství.
Obdiv a poděkování patří všem choceňským přátelům v roli pozorných hostitelů.
Strana 53 / 55, články 521 - 530 / 549
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >