Strana 46 / 56, články 451 - 460 / 551
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >
- 8.4.2011 Houby / Růst hub Jaro je na postupu
- 5.4.2011 Houby Pozdrav z dovolené
- 5.4.2011 Houby / Fotoreceptárium Houbový aspik
- 26.3.2011 Myko akce / Zprávy z akcí OCHUTNÁVKY 2011
- 26.3.2011 Houby Jaro na startu
- 28.2.2011 Zájmová uskupení / Zprávy Nové stránky MK Brno
- 27.2.2011 Houby / Fotoreceptárium Něco pro labužníky od Dalibora Marounka
- 16.2.2011 Knihovna / Knihy Publikace o houbách na Mimoňsku
- 17.1.2011 Myko akce / Zprávy z akcí Mykologický klub v Úpici v roce 2011
- 16.1.2011 Myko akce / Zprávy z akcí Košt sviňůrek v Ratíškovicích
Jaro je na postupu
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 8.4.2011
Ze smržovitých hub v okolí Prahy vyrůstají v posledních dnech kromě kačenek českých také smrže vysoké.
Objevují se i první jedovaté houby.
Mimo ucháče obecné už rostou také závojenky (zvonovky) jarní .
Jistou překážkou hojnějšího růstu hub je aktuální větrno a sucho.
Pozdrav z dovolené
Houby
Aleš Vít, 5.4.2011
Pozdrav v podobě snímku houby, pořízený letos v březnu na exotické dovolené v Thajsku, zaslal do redakce ČMS náš příznivec, pan Pavel Nepraš z Mělníka.
Houbu nalezl a snímek pořídil na ostrově KO SAMUI. Jedná se nejspíše o některý ze zástupců stopkovýtrusých hub z rodu Coltricia - ďubkatec, (čeleď kožovkovité), který čítá vícero druhů.
V našich podmínkách se nejčastěji setkáme s druhem Coltricia perennis – ďubkatec pohárkovitý. Z dalších jsou to například C. montagnei – ď. Montagneův či C. cinnamomea – ď. skořicový.
Ďubkatec na snímku tedy může být jak některým z u nás se vyskytujích druhů, stejně tak jako, s ohledem na exoticky vzdálené místo jeho nálezu, odlišným druhem od těch našich.
Houbový aspik
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 5.4.2011
Houbový aspik
Z nespočtu nápaditých receptů houbařského kulináře Dalibora Marounka tentokrát vybíráme osvěžující
Houbový aspik
Suroviny: /na 6 porcí/
3 sklenice 0,3l směsi různých druhů zavařených hub v sladkokyselém kořeněném nálevu (v tomto receptu byly použity slizák lepkavý, václavky a ryzce smrkové), 2 sáčky želatiny, čtvrtka celeru, 2 mrkve, 4 na tvrdo uvařená vejce, 2 kostky masoxu, sůl, mletý černý pepř, ocet (případně lze použít část láku z hub).
Postup:
Želatinu rozpustíme ve studené vodě a krátce povaříme, ochutíme ji masoxem, vmícháme scezené houby, pokrájená vejce, přidáme nastrouhaný celer a mrkev. Osolíme, okořeníme pepřem, ochutíme octem, nebo lákem z hub. Směs vlijeme do formy a necháme ztuhnout. Pokrájené plátky aspiku tvoří pohlednou mozaiku. Houbový aspik podáváme obložený pokrájenou čerstvou zeleninou, nebo stejně jako tlačenku, tedy sypaný krájenou cibulkou, opepřený a zakápnutý octem.
OCHUTNÁVKY 2011
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 26.3.2011
Společné foto...
O uplynulém víkendu proběhl 37. ročník celostátního kola soutěže "O NEJCHUTNĚJŠÍ HOUBY VE SLADKOKYSELÉM NÁLEVU".
Pořadatelství se bezchybně zhostili přátelé z MK Slavkovský les. Soutěž obsadilo 16 odboček, další tři odbočky se účastnily v roli pozorovatelů. Na devadesát účastníků a zástupců sponzorů dodalo soutěži důstojný společenský rámec. Překrásné prostředí mariánskolázeňské Hotelové školy, osobní účast starosty města při zahájení, skvělá péče žáků školy o přítomné, společenský večer i možnost nedělní prohlídky našeho významhého lázeňského města, to vše, včetně samotné soutěže, přineslo všem přítomným hluboký zážitek z vydařené akce.
Z externích kolegů akci významně podpořili - organizačně zejména předseda MK Plzeň Sváťa Holec, a v tradiční roli moderátora soutěže - předseda MK Hořovice Oldřich Jindřich, kterým rovněž patří velké poděkování.
Výsledky a fotogalerii z průběhu soutěže si prohlédněte na stránkách MK Slavkovský les, zde, v sekci "odbočky"...
Jaro na startu
Houby
Aleš Vít, 26.3.2011
Jaterník trojlaločný, j. podléška - Hepatica nobilis
Bažanka vytrvalá - Mercurialis perennis
Kačenka česká - Ptychoverpa bohemica
Ohnivec černý - Plectania melastoma
Po oteplení v posledních několika dnech zaznamenává pozvolný nástup jara i příroda v okolí Prahy.
Letos, oproti jiným letům sice později, ale již naplno, vyrůstají v okolních hájích spolu s podléškami také bažanky.
Ty jsou zpravidla signálem pro výskyt jedněch z prvních jarních zástupců jedlých hub, kačenek českých, i když zatím převážně jen pod zplaněnými, po hájích porůznu vtroušenými třešňovými solitéry.
Jinou, na pohled roztomilou a malebnou houbičkou tohoto období je drobnější, spíše zřídkavější a snadno přehlédnutelný ohnivec černý, vyrůstající jednotlivě či po skupinkách ve světlejších lesích na rozkládajících se a v zemi ponořených větvičkách.
Nové stránky MK Brno
Zájmová uskupení / Zprávy
Aleš Vít, 28.2.2011
Potěšující zpráva k nám před zahájením letošní jarní houbařské sezóny dorazila z moravské metropole. Blahopřejeme a připojujeme se k přání provozovatelů nově vzniklých klubových stránek. Odkaz na ně naleznete zde v sekci ODBOČKY – BRNO…
Ahoj!!!!
Tak už máme naše stránky.
Všechny nadšence, co fotí a píší o houbách, prosíme o příspěvky.
Nenechávejte si to pro sebe, podělte se.
Za mykologický klub Brno,
Draha Sukupová ( apanachi)
Něco pro labužníky od Dalibora Marounka
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 27.2.2011
Salát z uzených lišek a listového špenátu
Rozpis na 4 porce:
0,3l uzených lišek naložených v oleji, hlávka listového špenátu, cherry rajčata, 20 dkg šunky, miska uvařených špaget, svazková cibulka, mladý kopr, olej z naložených uzených lišek, 3 stroužky česneku, sůl, pepř citrónová št'áva
Postup:
Špenát opláchněte a nakrájejte na malé kousky, uvařte špagety a překrojte je na délku 5cm, nakrájejte cherry rajčata, šunku, česnek a mladou cibulku, vše promíchejte s uzenými houbami. Přidejte pár lžic oleje z uzených hub, k tomu sůl, pepř a citronovou št'ávu. Důkladně promíchejte a dejte na hodinu vychladit. Posypejte najemno krájeným mladým koprem a podávejte.
Publikace o houbách na Mimoňsku
Knihovna / Knihy
Aleš Vít, 16.2.2011
Autor příspěvku: Michal Mikšík
Uvedenou publikaci vydalo město Mimoň.
Napsal ji člen České mykologické společnosti, mykolog Josef Slavíček, který ji uvedl slovy:
„Je to již 10 let, co jsem začal provádět pravidelný mykologický průzkum města Mimoně a okolních lesů, zejména oblastí, které patřily do Vojenského výcvikového prostoru Ralsko. Během každého roku bylo provedeno mnoho vycházek s fotoaparátem, a většina druhů byla fotograficky i herbářově zdokumentována Po 10 letech přišel čas publikovat výsledky tohoto průzkumu. Rozhodl jsem se je prezentovat populární formou, tak aby text byl srozumitelný běžnému houbaři a zároveň přinesl i cenné informace odborníkovi - mykologovi. Průzkum začíná zámeckým parkem a pokračuje přes Ralsko do lesů v bývalém vojenském prostoru, přes kopec Velká Buková na Slovany, a poté zpět do Mimoně, kde končí na Sídlišti pod Ralskem v soukromém bytě, kde byl v květináči učiněn nález jedné z nejvzácnějších hub České republiky bedly lilákové.“
Publikace má 56 stran formátu A5 a barevný obrazový doprovod.
Zájemci si ji mohou objednat za 45 Kč na adrese:
Knihovna Mimoň
telefon: 487 805 003
Mykologický klub v Úpici v roce 2011
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 17.1.2011
Košt sviňůrek v Ratíškovicích
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 16.1.2011
Již 17. ročník „koštu“ se uskutečnil v Ratíškovicích o minulém víkendu, přesněji 7. ledna 2011. Soutěžilo se ve třech kategoriích. Pro ty, kteří nevědí, „sviňůrky“ je krásný krajový výraz pro čirůvky. Ještě pro pořádek, samo sebou, že koštem je myšleno ochutnávání hub v nálevu.
Za pekelného soustředění porotců i soutěžících a následného všeobecného uspokojení ze skvěle vydařené akce přinesl ratíškovický „košt „ na samotném bitevním poli“ tyto výsledky:
Sviňůrky – soutěžilo 18 vzorků
- místo, Polišenský Fr., Ratíškovice, čirůvka havelka
- místo, Vybíral Fr., Ratíškovice, čirůvka zelánka
- místo, Polišenský Fr., Ratíškovice, čirůvka zelánka
Hřibovité – soutěžilo 42 vzorků
- místo, Antošová M., Ratíškovice, klouzek obecný
- místo, Bojanský J. Bratislava, hřib smrkový
- místo, Polišenský Fr., Ratíškovice, klouzek obecný
Zbytek světa – soutěžilo 30 vzorků
- místo, Janča Vlastimil, Kyjov, penízovka smrková
- místo, Příkaský M. senior, Ratíškovice, směs
- místo, Špéta L., Hodonín, václavka smrková
Všichni z vedení ČMS a Ústřední houbařské poradny gratulujeme za sebe i za ostatní české houbaře organizátorům, soutěžícím i vítězům koštu.
Všem přátelům z MK v Ratíškovicích přejeme vše nej… do nastávající houbařské sezóny.
Strana 46 / 56, články 451 - 460 / 551
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >