ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 45 / 54, články 441 - 450 / 540

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   > 

článek  Pozdrav z dovolené

sekce  Houby

autor článku  Aleš Vít, 5.4.2011

Coltricia sp. - ďubkatec - foto: Pavel Nepraš

Coltricia sp. - ďubkatec - foto: Pavel Nepraš

Pozdrav v podobě snímku houby, pořízený letos v březnu na exotické dovolené v Thajsku, zaslal do redakce ČMS náš příznivec, pan Pavel Nepraš z Mělníka.

Houbu nalezl a snímek pořídil na ostrově KO SAMUI. Jedná se nejspíše o některý ze zástupců stopkovýtrusých hub z rodu Coltricia - ďubkatec, (čeleď kožovkovité), který čítá vícero druhů.

V našich podmínkách se nejčastěji setkáme s druhem Coltricia perennis – ďubkatec pohárkovitý. Z dalších jsou to například C. montagnei – ď. Montagneův či C. cinnamomea – ď. skořicový.

Ďubkatec na snímku tedy může být jak některým z u nás se vyskytujích druhů, stejně tak jako, s ohledem na exoticky vzdálené místo jeho nálezu, odlišným druhem od těch našich.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Houbový aspik

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 5.4.2011

Houbový aspik

Houbový aspik

Z nespočtu nápaditých receptů houbařského kulináře Dalibora Marounka tentokrát vybíráme osvěžující

Houbový aspik

Suroviny: /na 6 porcí/

3 sklenice 0,3l směsi různých druhů zavařených hub v sladkokyselém kořeněném nálevu (v tomto receptu byly použity slizák lepkavý, václavky a ryzce smrkové), 2 sáčky želatiny, čtvrtka celeru, 2 mrkve, 4 na tvrdo uvařená vejce, 2 kostky masoxu, sůl, mletý černý pepř, ocet (případně lze použít část láku z hub).

Postup:

Želatinu rozpustíme ve studené vodě a krátce povaříme, ochutíme ji masoxem, vmícháme scezené houby, pokrájená vejce, přidáme nastrouhaný celer a mrkev. Osolíme, okořeníme pepřem, ochutíme octem, nebo lákem z hub. Směs vlijeme do formy a necháme ztuhnout. Pokrájené plátky aspiku tvoří pohlednou mozaiku. Houbový aspik podáváme obložený pokrájenou čerstvou zeleninou, nebo stejně jako tlačenku, tedy sypaný krájenou cibulkou, opepřený a zakápnutý octem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  OCHUTNÁVKY 2011

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 26.3.2011

Společné foto...

Společné foto...

O uplynulém víkendu proběhl 37. ročník celostátního kola soutěže "O NEJCHUTNĚJŠÍ HOUBY VE SLADKOKYSELÉM NÁLEVU".

Pořadatelství se bezchybně zhostili přátelé z MK Slavkovský les. Soutěž obsadilo 16 odboček, další tři odbočky se účastnily v roli pozorovatelů. Na devadesát účastníků a zástupců sponzorů dodalo soutěži důstojný společenský rámec. Překrásné prostředí mariánskolázeňské Hotelové školy, osobní účast starosty města při zahájení, skvělá péče žáků školy o přítomné, společenský večer i možnost nedělní prohlídky našeho významhého lázeňského města, to vše, včetně samotné soutěže, přineslo všem přítomným hluboký zážitek z vydařené akce.

Z externích kolegů akci významně podpořili - organizačně zejména předseda MK Plzeň Sváťa Holec, a v tradiční roli moderátora soutěže - předseda MK Hořovice Oldřich Jindřich, kterým rovněž patří velké poděkování.

Výsledky a fotogalerii z průběhu soutěže si prohlédněte na stránkách MK Slavkovský les, zde, v sekci "odbočky"...

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Jaro na startu

sekce  Houby

autor článku  Aleš Vít, 26.3.2011

Jaterník trojlaločný, j. podléška - Hepatica nobilis

Jaterník trojlaločný, j. podléška - Hepatica nobilis

Bažanka vytrvalá - Mercurialis perennis

Bažanka vytrvalá - Mercurialis perennis

Kačenka česká - Ptychoverpa bohemica

Kačenka česká - Ptychoverpa bohemica

Ohnivec černý - Plectania melastoma

Ohnivec černý - Plectania melastoma

Po oteplení v posledních několika dnech zaznamenává pozvolný nástup jara i příroda v okolí Prahy.

Letos, oproti jiným letům sice později, ale již naplno, vyrůstají v okolních hájích spolu s podléškami také bažanky.

Ty jsou zpravidla signálem pro výskyt jedněch z prvních jarních zástupců jedlých hub, kačenek českých, i když zatím převážně jen pod zplaněnými, po hájích porůznu vtroušenými třešňovými solitéry.

Jinou, na pohled roztomilou a malebnou houbičkou tohoto období je drobnější, spíše zřídkavější a snadno přehlédnutelný ohnivec černý, vyrůstající jednotlivě či po skupinkách ve světlejších lesích na rozkládajících se a v zemi ponořených větvičkách.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Nové stránky MK Brno

sekce  Zájmová uskupení / Zprávy

autor článku  Aleš Vít, 28.2.2011

Potěšující zpráva k nám před zahájením letošní jarní houbařské sezóny dorazila z moravské metropole. Blahopřejeme a připojujeme se k přání provozovatelů nově vzniklých klubových stránek. Odkaz na ně naleznete zde v sekci ODBOČKY – BRNO…

Ahoj!!!!

Tak už máme naše stránky.

Všechny nadšence, co fotí a píší o houbách, prosíme o příspěvky.

Nenechávejte si to pro sebe, podělte se.

Za mykologický klub Brno,

Draha Sukupová ( apanachi)

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Něco pro labužníky od Dalibora Marounka

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 27.2.2011

Salát z uzených lišek a listového špenátu

Rozpis na 4 porce:

0,3l uzených lišek naložených v oleji, hlávka listového špenátu, cherry rajčata, 20 dkg šunky, miska uvařených špaget, svazková cibulka, mladý kopr, olej z naložených uzených lišek, 3 stroužky česneku, sůl, pepř citrónová št'áva

Postup:

Špenát opláchněte a nakrájejte na malé kousky, uvařte špagety a překrojte je na délku 5cm, nakrájejte cherry rajčata, šunku, česnek a mladou cibulku, vše promíchejte s uzenými houbami. Přidejte pár lžic oleje z uzených hub, k tomu sůl, pepř a citronovou št'ávu. Důkladně promíchejte a dejte na hodinu vychladit. Posypejte najemno krájeným mladým koprem a podávejte.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Publikace o houbách na Mimoňsku

sekce  Knihovna / Knihy

autor článku  Aleš Vít, 16.2.2011

Autor příspěvku: Michal Mikšík

Uvedenou publikaci vydalo město Mimoň.

Napsal ji člen České mykologické společnosti, mykolog Josef Slavíček, který ji uvedl slovy:

„Je to již 10 let, co jsem začal provádět pravidelný mykologický průzkum města Mimoně a okolních lesů, zejména oblastí, které patřily do Vojenského výcvikového prostoru Ralsko. Během každého roku bylo provedeno mnoho vycházek s fotoaparátem, a většina druhů byla fotograficky i herbářově zdokumentována Po 10 letech přišel čas publikovat výsledky tohoto průzkumu. Rozhodl jsem se je prezentovat populární formou, tak aby text byl srozumitelný běžnému houbaři a zároveň přinesl i cenné informace odborníkovi - mykologovi. Průzkum začíná zámeckým parkem a pokračuje přes Ralsko do lesů v bývalém vojenském prostoru, přes kopec Velká Buková na Slovany, a poté zpět do Mimoně, kde končí na Sídlišti pod Ralskem v soukromém bytě, kde byl v květináči učiněn nález jedné z nejvzácnějších hub České republiky bedly lilákové.“

Publikace má 56 stran formátu A5 a barevný obrazový doprovod.

Zájemci si ji mohou objednat za 45 Kč na adrese:

Knihovna Mimoň

telefon: 487 805 003

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Mykologický klub v Úpici v roce 2011

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 17.1.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Košt sviňůrek v Ratíškovicích

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 16.1.2011

Vzácná relikvie...

Vzácná relikvie...

V plném soustředění...

V plném soustředění...

Prezident v obležení aneb vše dobře dopadlo...

Prezident v obležení aneb vše dobře dopadlo...

Již 17. ročník „koštu“ se uskutečnil v Ratíškovicích o minulém víkendu, přesněji 7. ledna 2011. Soutěžilo se ve třech kategoriích. Pro ty, kteří nevědí, „sviňůrky“ je krásný krajový výraz pro čirůvky. Ještě pro pořádek, samo sebou, že koštem je myšleno ochutnávání hub v nálevu.

Za pekelného soustředění porotců i soutěžících a následného všeobecného uspokojení ze skvěle vydařené akce přinesl ratíškovický „košt „ na samotném bitevním poli“ tyto výsledky:

Sviňůrky – soutěžilo 18 vzorků

  1. místo, Polišenský Fr., Ratíškovice, čirůvka havelka
  2. místo, Vybíral Fr., Ratíškovice, čirůvka zelánka
  3. místo, Polišenský Fr., Ratíškovice, čirůvka zelánka

Hřibovité – soutěžilo 42 vzorků

  1. místo, Antošová M., Ratíškovice, klouzek obecný
  2. místo, Bojanský J. Bratislava, hřib smrkový
  3. místo, Polišenský Fr., Ratíškovice, klouzek obecný

Zbytek světa – soutěžilo 30 vzorků

  1. místo, Janča Vlastimil, Kyjov, penízovka smrková
  2. místo, Příkaský M. senior, Ratíškovice, směs
  3. místo, Špéta L., Hodonín, václavka smrková

Všichni z vedení ČMS a Ústřední houbařské poradny gratulujeme za sebe i za ostatní české houbaře organizátorům, soutěžícím i vítězům koštu.

Všem přátelům z MK v Ratíškovicích přejeme vše nej… do nastávající houbařské sezóny.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Smutná zpráva...

sekce  O společnosti / Zprávy

autor článku  Aleš Vít, 12.1.2011

Smutnou zprávu jsme v prvních dnech roku 2011 obdrželi z MK v Hradci Králové, souběžně s informací od rodiny Kaminských.

Českou odbornou veřejnost v oblasti pěstovaných hub navždy opustil dlouholetý člen odbočky České mykologické společnosti v Hradci Králové, pan ing. Vladimír Kaminský.

Více následující informace ze sdělení rodiny zesnulého:

„Během dálkového studia na Vysoké škole zemědělské v Praze v r. 1960 se poprvé hlouběji seznámil s technologií pěstování žampionů a tento koníček se mu stal zaměstnáním a celoživotní náplní. Stál u výstavby výroby žampionové sadby v Jaroměři, výstavby žampionové pěstírny v Kladrubech n/Labem, Třinci a mnoha soukromých pěstíren po celém Československu.

Spolu s ing. Jablonským, ing. Srbem a několika dalšími "mykologickými pionýry" se zasloužil o rozvoj pěstování jedlých hub v Československu.

Pan ing. Vladimír Kaminský zemřel 29. 12. 2010, po krátké nemoci v Hradci Králové v nedožitých 89 letech.“

Vedení České mykologické společnosti se připojuje k ostatním, kteří projevují všem pozůstalým svou hlubokou účast nad odchodem pana ing. Vladimíra Kaminského.

Čest jeho památce.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 45 / 54, články 441 - 450 / 540

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Hypomyces lateritius
nedohub cihlový

Steccherinum ochraceum
ostnateček okrový

Inonotus hispidus
rezavec štětinatý

Agrocybe elatella
polnička bažinná

Aeruginoscyphus sericeus

Cyanoboletus pulverulentus
hřib modračka

Melampsora salicis-albae
rez vrbová

Russula sororia
holubinka sesterská

Butyriboletus appendiculatus
hřib přívěskatý

Butyriboletus fuscoroseus
hřib růžovník

Helvella atra
chřapáč tmavý

Helvella lacunosa
chřapáč jamkatý

Lactarius camphoratus
ryzec kafrový

Russula luteotacta
holubinka citlivá

Russula roseicolor
holubinka narůžovělá

Russula heterophylla
holubinka bukovka

Russula carpini
holubinka habrová

Erysiphe alphitoides
padlí dubové

Schizopora radula
pórnovitka obecná

Gymnopilus penetrans
plaménka nevonná

Gloeophyllum odoratum
trámovka vonná

Cladonia furcata
dutohlávka rozsochatá

Russula odorata
holubinka vonná

Suillellus luridus
hřib koloděj

Amanita gemmata
muchomůrka slámožlutá

Hygrophorus eburneus
šťavnatka slonovinová

Laccaria amethystina
lakovka ametystová

Epichloe typhina
obalka stéblová

Otidea alutacea
ouško kožové

Cortinarius vernus
pavučinec červenokaštanový

Hemimycena cucullata
helmovka sádrová

Amanita fulva
muchomůrka ryšavá

Otidea alutacea
ouško kožové

Amanita ceciliae
muchomůrka stroupkatá

Phallus impudicus
hadovka smrdutá

Pluteus leoninus
štítovka žlutá

Volvariella taylorii
kukmák Taylorův

Russula odorata
holubinka vonná

Lactarius acerrimus
ryzec krátkonohý

Hemileccinum impolitum
hřib plavý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .