Strana 45 / 56, články 441 - 450 / 551
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >
- 31.5.2011 Houby Z pondělní přednášky...
- 25.5.2011 Myko akce / Zprávy z akcí EVROPSKÝ DEN PARKŮ 2011
- 20.5.2011 Houby / Růst hub Hřibovité druhy se hlásí…
- 5.5.2011 Houby / Fotoreceptárium Sírovec a chřest…
- 2.5.2011 Houby / Poznávejme houby Disciotis venosa - terčovnice síťnatá
- 28.4.2011 Houby / Růst hub Přichází čas májovek
- 28.4.2011 Houby / Fotoreceptárium Májovky v koprové smetaně
- 22.4.2011 Aktuality Velikonoční přání
- 19.4.2011 Myko akce / Zprávy z akcí Přednáška Jarní houby
- 12.4.2011 Myko akce / Zprávy z akcí Kuřátkovité houby 2010
Z pondělní přednášky...
Houby
Aleš Vít, 31.5.2011
Hojná účast s poutavým výkladem
Některé aktuálně rostoucí druhy hub
Demonstrování důležitých poznávacích znaků hub
Holubinky - mnohé z nich jsou velmi chutné
Včerejší demonstrace aktuálně rostoucích hub v rámci přednášky "Houby Polabí" Jiřího Burela na pražské VŠUP byla ve znamení jejich druhově se postupně obohacujícího výskytu.
Kromě končících časně jarních druhů (č. májovky, z. podtrnky) se v hojnějším zastoupení objevily první hřibovité a již i některé jarně letní druhy.
Mezi mnoha jinými tu byly pečárka ovčí, opeňka měnlivá, hřiby dubový, kovář a koloděj, křemenáč dubový a klouzek zrnitý a také šest druhů, s převahou jedlých a chutných holubinek. Jako jedna z časnějších muchomůrek se objevila i růžovka alias v kuchyni všestranně použitelný masák.
EVROPSKÝ DEN PARKŮ 2011
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 25.5.2011
Stanoviště České mykologické společnosti na Malé Americe
Okrotice bílá
Ukázka aktuálně rostoucích druhů hub...
Orientace na trase EDP
Hlístník hnízdák
Vstavač nachový
Návštěvnost byla tradičně vysoká
Středem zájmu byl poutavý výklad o houbách
Zastavení u tabulí s jedovatými houbami
Kdo využil uplynulou sobotu k návštěvě této ojedinělé a zajímavé akce, ten dozajista nelituje. Pořadatelům přálo štěstí v podobě pěkného počasí i velkého návštěvnického zájmu.
Mezi mnoha zajímavými zastávkami bylo stanoviště České mykologické společnosti již tradičně na Malé Americe, u lomu Školka.
K vidění tu byly především aktuálně rostoucí houby a nechyběli ani někteří zástupci typické jarní květeny Českého krasu.
Kromě zmíněných, právě vyrostlých čerstvých hub, tu byly k vidění i tabule se zástupci dalších, v „Krasu“ rostoucích hub, a také základní přehled jedovatých druhů. To vše s náležitým aspektem výkladu k nezbytnosti ochrany hub a přírody.
Pro všechny kolemjdoucí účastníky EDP to byl důvod k vítanému rozšíření vědomostí o výskytu hub v tomto regionu.
Potěšujícím zjištěním bylo, že kromě dospělých se uvedené akce v hojné míře účastnila také dorůstající generace milovníků přírody.
Hřibovité druhy se hlásí…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 20.5.2011
Boletus erythropus - hřib kovář
Tradičně k jedněm z prvních rostoucích hřibovitých druhů patří každoročně hřiby kováři.
Patří mezi modrající jedlé hřiby, jsou tuhomasé a málo červivějí, a jsou to oblíbené a houbaři vyhledávané houby.
Vy všichni, kdož znáte místa jejich výskytu, ale i vy další, náhodní houbaři, návštěvníci prosluněných okrajů jehličnatých a smíšených lesů, můžete tyto, v kuchyni na mnoho způsobů dobře využitelné houby, sbírat již nyní.
Kováře na snímcích jsem nalezl a vyfotil dnes, 20.5. v Podruhlí u jihočeských Bělčic, na okraji cesty ve smíšeném lese, v n.m.550 m.
Sírovec a chřest…
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 5.5.2011
Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový
v konzumní velikosti Foto: A. Vít
Salát ze sírovce s chřestem
Foto: D. Marounek
Ano, sezóna obojího uvedeného je tady. Mladý a šťavnatý sírovec žlutooranžový je vítaným obohacením kuchyně každého kulinářsky zdatnějšího houbaře. O zajímavé spojení sírovce a chřestu se s námi podělil a fotorecept poslal člen ČMS a přispěvatel našich stránek Dalibor Marounek.
Salát ze sírovce s chřestem
Suroviny:
300 g sírovce, 300 g bílého chřestu, 1 kostka špenátových nudlí, 1 červená paprika, bujónová kostka.
Zálivka:
6 lžic oleje, 2 lžičky citronové šťávy, 2 stroužky česneku, kari, mletý černý pepř, sůl
Postup:
Mladý sírovec povaříme v bujónu, až sklouzne z vidličky jako ovar, scedíme a odstavíme. Chřest oloupeme a povaříme v osolené vodě. Sírovec pokrájíme na kostičky a chřest na špalíčky. Povaříme kostku špenátových nudlí, nudle pokrájíme na kousky, přidáme nakrájenou papriku. Přilijeme zálivku, vše dobře vymícháme a dáme vychladit. Salát s pečivem vhodně doplníme bílým suchým vínem.
Disciotis venosa - terčovnice síťnatá
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 2.5.2011
Disciotis venosa - terčovnice síťnatá
Patří mezi jarní vřeckovýtrusé (Ascomycetes). Je řazena ke smržovitým houbám. Ve svém rodu je jediným zástupcem. Roste saprofytně.
Houby na snímcích jsem nalezl a fotil 1. 5. 2011 poblíž Černošic.
Terčovnice tvoří okrouhlé, široce miskovité, laločnatě zprohýbané plodnice, o velikosti až kolem 20 cm. Svrchní strana terčovnice je víceméně žlutohnědá, na spodní straně je bělavě plstnatá, žilnatě sbíhající ke krátkému a v zemi ponořenému třeníku. Dužnina má obvykle pach, připomínající chlor.
Ač místně roste pospolitě, obecně se terčovnice vyskytuje vcelku vzácně na zemi v lesích, parcích i zahradách, jejím prokazatelně oblíbeným stanovištěm jsou podmáčená devětsilová pole kolem potoků, především na vápencem bohaté půdě.
Terčovnice tvarem poněkud připomíná destici chřapáčovou (Discina perlata), ta má ale sytěji hnědé tóny. Vyrůstá z, či v okolí rozkládajícího se dřeva jehličnanů.
Obvyklá doba výskytu: IV-V
Přestože terčovnice síťnatá patří k jedlým houbám, u nás je vedena v červeném seznamu ohrožených druhů, kde je zařazena v kategorii ohrožení „EN“ - ohrožený druh.
Přichází čas májovek
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 28.4.2011
Calocybe gambosa - čirůvka májovka
C.gambosa - čirůvka májovka
Od četných houbařů z mnoha míst napříč republikou k nám v těchto dnech přicházejí zprávy o růstu prvních čirůvek májovek.
Stalo se tak mávnutím kouzelného proutku v podobě prvních povelikonočních souvislých deštíků.
Nemeškejte proto a navštivte svá oblíbená místa výskytu těchto oblíbených jarních jedlých hub.
Nezapomeňte nám napsat a podělte se s ostatními o radost z vašich houbařských nálezů, a také o nějaký váš tradiční rodinný recept na přípravu májovek…
Májovky v koprové smetaně
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 28.4.2011
Suroviny:
Houby, čerstvý kopr, domácí zelenina v soli, sladká smetana na vaření, hladká mouka, máslo
Postup:
Očištěné májovky přelijte vývarem ze zeleniny a poduste. Přilijte dohladka vyšlehanou záklechtku ze studené smetany a mouky. Solte už jen opatrně. Míchejte a během provaření přidejte jemně nasekaný kopr. Na konec vložte pro zjemnění plátek syrového másla a odstavte z ohně.
Dobrá rada:
Tuto houbovou omáčku netřeba kombinovat s pečeným či vařeným masem. Pro zvýraznění jedinečné chuti a vůně májovek ji postačí podávat s houskovým, či kynutým knedlíkem.
Velikonoční přání
Aktuality
Aleš Vít, 22.4.2011
Česká mykologická společnost přeje všem svým členům, příznivcům těchto stránek i nejširší houbařské veřejnosti pohodové svátky, bohatou pomlázku a úspěšné vykročení do letošní houbařské sezóny.
Děkujeme za vaše příspěvky, kterými se dělíte s ostatními o své poznatky i radost z houbaření.
Těšíme se na další zprávy.
Přednáška Jarní houby
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 19.4.2011
Předvelikonočním tématem prezentace Jana Borovičky byly v rámci pondělního pražského přednáškového cyklu ČMS jarní houby.
V rámci demonstrace byly zastoupeny t.č. aktuálně rostoucí druhy v okolí Prahy.
Z kuchyňsky ceněných hub přibyl ke kačence české, smrži vysokému, destici chřapáčové a ucháči obrovskému i hojnější výskyt tmavobělky žlutavé.
Poprvé v letošní sezóně se tu včera objevila čirůvka májovka.
Hlavní přednáška byla ve znamení ukázky mnoha zajímavých hub i možného splnění houbařského očekávání v letošní začínající jarní houbařské sezóně.
Prezentace všechny přítomné potěšila šťavnatým doprovodným komentářem a průběžně vedenou diskuzí.
Kuřátkovité houby 2010
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 12.4.2011
Ukázka jednoho z prezentovaných druhů...
Přednášející O. Jindřich z MK Hořovice
Kuřátkovité - tvarově i barevně zajímavé houby
Uvedenou prezentaci včera se zájmem shlédli návštěvníci pravidelných pondělních večerů jarního přednáškového cyklu ČMS na VŠUP v Praze.
Přednášející, Oldřich Jindřich z MK Hořovice, je předním specialistou na tento okruh hub. U něho se soustřeďuje na určení a revizi většina zajímavých nálezů od mnoha, nikoli jen tuzemských nálezců.
Rok 2010 by u nás ve znamení hojného výskytu mnohých zajímavých zástupců kuřátkovitých hub.
Odhadem jich celkem existuje na 300 druhů, z nichž u nás roste kolem padesáti. Jde o makroskopicky obtížně určitelnou skupinu.
Většina druhů kuřátkovitých patří mezi nejedlé a ty, které by bylo možné použít, jsou vesměs navrženy k ochraně. Pro kuchyňské využití, proto, považujeme u nás tuto skupinu vcelku za bezvýznamnou.
Pro všechny přítomné s bližším zájmem o uvedený okruhu hub znamenala prezentace téměř devadesáti tabulí, čítajících na 150 snímků (z nich i některých prvonálezů pro ČR), především vhodnou příležitost k nabytí dalších odborných informací. Ti ostatní se s potěšením kochali tímto, bezesporu zajímavým, světem hub rozličných tvarů a barev.
Strana 45 / 56, články 441 - 450 / 551
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >