Strana 43 / 55, články 421 - 430 / 547
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 5.9.2011 Myko akce / Zprávy z akcí Z poznávací houbařské vycházky s MK Praha
- 2.9.2011 Myko akce / Zprávy z akcí Informace z výstavy hub v Praze
- 28.8.2011 Myko akce VÝSTAVA HUB 2011 V MIMONI
- 26.8.2011 Myko akce PRAŽSKÁ VÝSTAVA HUB 2011
- 22.8.2011 Myko akce / Zprávy z akcí Událo se v Rychnově nad Kněžnou
- 12.8.2011 Poradna / Z vašich dotazů Z houbařských dotazů...
- 5.8.2011 Houby Mj. i k cenám volně rostoucích tržních hub…
- 2.8.2011 Poradna / Z vašich dotazů Z houbařských dotazů...
- 29.7.2011 Houby / Růst hub ROSTOU!
- 26.7.2011 Houby / Růst hub Lesy se probouzejí…
Z poznávací houbařské vycházky s MK Praha
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 5.9.2011
Diskuze účastníků k nalezeným druhům hub...
foto: Jaroslav Landa
Fistulina hepatica - pstřeň dubový alias - masojed
foto: Aleš Vít
Uplynulou sobotu se konala letošní první podzimní vycházka za poznáváním hub Prahy do krásných lesů v okolí Točné.
Přes panující horké počasí a obavu o celkový úspěch akce se nakonec podařilo najít a určit na padesát druhů právě rostoucích hub.
Mezi jedlými druhy to byl například pstřeň dubový alias „volský jazyk“.
Snímek jeho plodnice na řezu souvisí s dalším jeho krásným staročeským názvem „masojed".
Z jedovatých druhů tu rostla nebezpečná muchomůrka zelená.
Ze zajímavějších druhů byly dále nalezeny lošák jelení alias „srnka“ a na pestřeci byl objeven parazitující hřib (suchohřib) příživný.
Vycházka byla pro všechny zúčastněné splněním očekávání a už nyní se mohou těšit na pokračování obnoveného záměru ČMS o pořádání podobných akcí pro veřejnost za poznáváním hub pražských lesů a okolí.
Další z plánovaných vycházek se uskuteční opět v sobotu, 8. října t.r., kdy její účastníci za vedení ing. Jaroslava Landy zamíří do Klánovického lesa.
Poslední letošní podzimní poznávací houbařská vycházka pro veřejnost je plánovaná na sobotu 5. listopadu. Do lesů pražské Šárky zájemce povede ing. Svoboda.
Bližší podrobnosti o každé ze zbývajících dvou letošních vycházek budou postupně zveřejněny s předstihem na našich stránkách a k dispozici na dotaz v Ústřední houbařské poradně v Karmelitské 14.
Za MK ČMS Praha
Aleš Vít, jednatel
Informace z výstavy hub v Praze
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 2.9.2011
Z průběhu výstavy hub 2011 v Praze
Výstava proběhla o uplynulém víkendu v prostoru atelieru Kurta Gebauera na Vysoké škole umělecko průmyslové v Praze 1.
Návštěvnost výstavy byla tento rok ovlivněna několika nepříznivými okolnostmi. Probíhající rekonstrukcí tramvajového svršku v místě jejího konání, odklonem pěší trasy a celodenní uzavírkou Mánesova mostu z důvodu filmování v první den výstavy a ke všemu i deštivým sobotním odpolednem. Zatímco loňskou výstavu navštívilo kolem 1300 návštěvníků, letos to byla necelá polovina.
Ovšem ti, kteří výstavu navštívili rozhodně udělali dobře.
Na pečlivě připravené expozici, i přes rozpačitý růst hub v období předcházejícího extrémního parného počasí, bylo vystaveno kolem 320 druhů čerstvě vyrostlých druhů.
Děkujeme mykologickým odbočkám i jednotlivcům a stejně tak příznivcům i návštěvníkům, všem těm, kteří přiložili ruku k dílu a případně vypomohli s dodáním hub.
Pražská výstava hub 2011 je tedy minulostí.
Na mnoha místech po celé republice se budou v průběhu září i říjnu konat další houbařské výstavy.
Všem pořadatelům i návštěvníkům přejeme úspěch, poučení a pěknou podívanou.
Za MK ČMS Praha
Aleš Vít
VÝSTAVA HUB 2011 V MIMONI
Myko akce
Aleš Vít, 28.8.2011
Všem příznivcům hub…
Zveme Vás na VII. Výstavu hub do Mimoně ve dnech 25. - 26. 9. 2011, vždy od 8.00 do 18.00 hodin.
Akce se koná na dolním Sídlišti pod Ralskem, v budově potravin Jednoty,
zvané (Chanos).
Výstavu doplní doprovodný program pro děti.
Případné dotazy na tel.: 602 315 885
Na Vaši účast se těší pořadatelé.
PRAŽSKÁ VÝSTAVA HUB 2011
Myko akce
Aleš Vít, 26.8.2011
Období letošních podzimních houbařských výstav, a tím symbolicky i vstup do podzimní houbařské sezóny, odstartuje už zítra výstava hub v Praze.
Hlavní houbařská sezóna pak bude pokračovat ve znamení konání tradičních houbařských výstav na mnoha dalších místech republiky.
Prezentujte právě tu vaši podzimní výstavu hub na zdejších spolkových stránkách a zašlete nám plakátek či jen krátkou upoutávku o termínu jejího konání.
Využijte možnosti a dělte se průběžně o informace z vaší činnosti kolem hub také s dalšími mykologickými odbočkami, jednotlivými členy ČMS a milovníky hub a houbaření po celé republice.
Spolkové stránky České mykologické společnosti jsou tu pro vás.
Pořadatelé pražské výstavy hub již dopředu děkují přátelům a příznivcům za podporu, dodání hub vč. zajímavých výstavních exponátů i za ostatní cennou spolupráci, které se jim během konání této výstavy každoročně nezištně dostává. Obzvláště za nynějšího počasí je vítán každý výstavní exponát.
Na přátelské setkání s vámi všemi se těší...
Pořadatelé výstavy hub v Praze 2011
Událo se v Rychnově nad Kněžnou
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 22.8.2011
Slavnostní otevření akce
foto: Aleš Vít
Výstavka aktuálně rostoucích hub
foto: Aleš Vít
Křest Houbařského kalendáře 2012
foto: Jana Pravcová
Připomínka patnáctiletého výročí zdejší mykologické a houbařské činnosti.
A navíc tradiční křest v pořadí už jedenáctého a nepochybně všem houbařům známého „Houbařského kalendáře 2012“ z dílny dvojice Josef Nosál a Václav Matějka z MK Rychnov nad Kněžnou.
To bylo ve zkratce úvodem hlavní náplně sobotního odpoledne (a jeho pokračováním) o právě uplynulém víkendu v příjemném posezení v areálu hospody „ U vody“, naproti tamnímu pivovaru.
Kromě uvítacího krajíce, ledva upečeného a vonícího chleba, se škvarkovým sádlem a vším, co k takové dobrotě patří, tu byla pro všechny připravena s velkorysou hostitelskou pečlivostí spousta dalších dobrot.
Ale nepředbíhejme...
Hned na vstupu byla k obhlédnutí výstavka s paletou aktuálně rostoucích druhů hub, odbornou mykologickou diskuzí a houbařskou poradnou pro zájemce.
Potom, kdy se příchozí občerstvili a řádně se zabydlili, odstartovala dle programu oficiální část akce.
Josef Nosál z jubilujícího mykologického klubu uvítal zástupce mykologických odboček ČMS, i všechny další přítomné příznivce hub a houbaření a popřál příjemné pobytí.
Nato Václav Matějka zhodnotil patnáctileté období mykologické a houbařské činnosti Mykologického klubu v Rychnově nad Kněžnou.
Pak přišel na řadu už zmíněný „KŘEST“ Houbařského kalendáře 2012, mj. s účastí jednatele České mykologické společnosti a za bedlivé asistence nestora českých houbařů, člena místního mykologickéjo klubu, přítele Františka (Krakonoše) Voženílka…
Následovalo podávání dozlatova opečených vepřových steaků a ořezu z grilovaného jehněte.
Vše doplnily nápadité sladkosti v podobě posvícenských koláčů a dalších laskomin.
Nezbytným doplňkem tu byla muzika za doprovodu tance a vybraných nápojů.
Přátelé z pořádajícího MK ČMS v Rychnově nad Kněžnou se ku spokojenosti zástupců četných dalších odboček, sólo členů a příznivců ČMS i mnohých houbařských přátel zhostili své akce jako tradičně skvělí pořadatelé.
Do letošní startující podzimní, hlavní houbařské sezóny i do dalších let činnosti mykologického klubu v Rychnově nad Kněžnou všichni přejeme jen to nejlepší…
Z houbařských dotazů...
Poradna / Z vašich dotazů
Aleš Vít, 12.8.2011
Šiškovec převlečený za lanýže
foto: Jiří Starý
Šiškovec černý (šiškovitý) - Strobilomyces strobilaceus
foto: Jiří Starý
Někdy se při práci v houbařské poradně přihodí i úsměvné věci. Jako například při včerejším nahlédnutí do jednoho z četných elektronických dotazů těchto dní.
Aniž jsem se pořádně pročetl dotazem, který do pražské Ústřední houbařské poradny ČMS poslal pan Starý, otevřel jsem nedočkavě první přiložený snímek.
Podobně jako možná teď i vy jsem letmým pohledem domněle zaregistroval nejspíše vzácný a chráněný lanýž letní - Tuber aestivum.
Se zájmem jsem se rychle vrátil k textu dotazu. Po jeho přečtení jsem otevřel další z přiložených snímků a vše bylo jasné.
Při mé počáteční nepozornosti se z „lanýže“ vyklubalo docela pěkné zátiší se šiškovcem černým (šiškovitým) – Strobilomyces strobilaceus, v roli flamendra.
Zmíněný šiškovec je hřibovitá houba a je současně jediným evropským druhem rodu Strobilomyces.
Pro zvídavost každého houbaře, který ho najde ponejprv, je nutně zajímavým objevem.
Je prakticky nezaměnitelný s jinými druhy, na řezu a při poranění jeho dužnina nejprve červená a později přechází do černa.
Některé roky se v Ústřední houbařské poradně téměř neobjeví, letos ale roste v hojnější míře.
Šiškovec je jedlý, ale je mnoho jiných druhů hub, na kterých si pochutnáte lépe.
Používá se jen jako čerstvě vyrostlý, a to jen jeho klobouk, neboť třeň je už od mlada dřevnatý.
Využitelný je ve směsi s jinými houbami či v některých zvláštních úpravách, jak je tomu konečně i v případě některých dalších druhů hub. Hodí se také k přípravě houbového prachu.
Šiškovec na snímcích byl nalezen poblíž obce Nosálov,okr. Mělník.
Autorovi dotazu děkuji za snímky a s ostatními se dělím o tento prázdninově odlehčený příspěvek.
Mj. i k cenám volně rostoucích tržních hub…
Houby
Aleš Vít, 5.8.2011
Cepes - neboli bílé hřiby, tržnice ve francouzském Evianu
Stročky trubkovité a lišky nálevkovité z téhož tržiště
Košík aktuálně rostoucích českých tržních-kodexových hub
Divoce rostoucí (čerstvé) jedlé houby, čili druhy z volné přírody se už od pradávna s oblibou prodávaly na trzích.
Pro kupující obyvatelstvo (zejména městské), které se ke sbírání hub ať už z jakýchkoli důvodů běžně nedostalo, byly houby tradičním a vítaným zpestřením jídelníčku.
Prodejcům naopak tato činnost přinášela vítaný příjem, aniž by na jeho dosažení byli nuceni vynaložit nepřiměřené náklady.
Sortiment hub povolených k prodeji se v průběhu času měnil a zprvu v něm převažovala jistá volnost, založená na značné míře důvěry ze strany kupujících v dobré znalosti nabízených hub prodávajícími.
To se, bohužel, někdy neobešlo bez tragických následků. Mj. také proto byly podmínky prodeje hub postupně upravovány. Konečně, tak je tomu i dnes.
Tržní prodej jedlých, volně rostoucích druhů hub je, na rozdíl od nás, zcela obvyklý namátkou v sousedním Německu, v Rakousku, ve Švýcarsku, ve Francii, v Itálii a jistě i v dalších zemích.
Možnost legálního prodeje hub, na k tomu určených místech, u nás vyžaduje splnění i některých dalších nezbytných náležitostí ze strany prodávajícího. Bylo by jistě zajímavé se s nimi alespoň rámcově seznámit, napíšu o tom zvlášť.
Zajímavou náležitostí prodeje tržních druhů hub je jejich cena. Houby buď rostou, nebo ne. A tímto fenoménem se logicky a už od nepaměti řídí jejich prodejní i výkupní cena, daná nabídkou a poptávkou.
Ani v době budování minulého režimu s centrálně řízenou státní cenotvorbou tomu nebylo jinak.
Ceny hub na tržištích západně od našich hranic nejsou nikterak nízké. Houby se tam kupují jen po několika plodnicích a jejich pozice v pokrmech má převážně povahu pochutiny. Tedy žádná smaženice v podobě variace na koš hub, kopu vajec a hroudu másla, jak je běžným zvykem u nás.
V těchto dnech v ČR panuje sezóna plného růstu hub, jejich cena by tedy předpokládaně měla odrážet situaci v nabídce a poptávce ve prospěch převyšující nabídky.
Pro zajímavost se podívejme na aktuální ceny hřibu obecného a lišky obecné.
Pro získání této informace jsem navštívil pražský velkoobchod MAKRO, kde bývají volně rostoucí i pěstované druhy hub sezónně i celoročně, dle konkrétních druhů, běžně k dostání. Nabízené houby jsou tuzemského původu.
Ceny jsou přepočteny na konečnou výši s DPH.
Cena u hřibu smrkového je Kč 550,- za 1 kg
(prodej v loubeném košíku po 1 kg)
Cena u lišky obecné je Kč 350,- za 1 kg
(prodej v loubeném košíku po 400 g)
Uvedený velkoobchod je možno považovat za prodejní místo, blížící se prostředí volného prodeje hub. To uvádím proto, neboť prodej hub na klasických tržištích, na rozdíl od už zmíněných zemí západně od nás, je u nás dnes spíše jen výjimkou a nemám jiné, odpovídající srovnání.
Je zajímavé si porovnat uvedenou cenu hub s předpokládanou cenou týchž hub, pokud by byly nyní ve volném prodeji na tržištích, kde (na rozdíl od MAKRO), je možné o jejich ceně smlouvat.
Jinou otázkou je, kolik pozitivního pro věc udělá každý český houbař, který si kromě pohybu na zdravém vzduchu přinese z lesa domů navíc i košíček hub.
Nabízí se i otázka motivace některých houbařů vykonat pro svou potřebu zkoušku ze základní znalosti hub (samozřejmě těch tržních-kodexových) a přilepšit si každoročně nějakou tou korunou navíc do osobního rozpočtu.
Z houbařských dotazů...
Poradna / Z vašich dotazů
Aleš Vít, 2.8.2011
Bělolanýž obecný - Choiromyces venosus
foto: Jan Vidourek
Snímek téhož druhu
foto: Jiří Kuřil
Přihodí se, že dotazů na určení stejného druhu houby přijde do poradny nezávisle na sobě někdy i několik najednou. Vysvětlením je růstová vlna daného druhu na více místech ve stejný čas. Ne jinak tomu bylo o právě uplynulém víkendu v případě jedné, nikoli vždy běžně se objevující houby.
Z dotazů:
On Fri, 29 Jul 2011 11:20:50
…posíláme Vám fotografie, zajímalo by nás, o jakou houbu se jedná. Houbu jsem nalezl 29. 7. 2011 v jehličnatém lese a 10% ji vylézalo ze země.
Děkuji, Jan Vidourek
On Fri, 29 Jul 2011 11:34:49
…v okolí obce Rozseč nad Kunštátem ve smrkovém lese (stáří cca 50 let), jsem našel v zemi téměř zakryté tyto houby, viz. foto v příloze. Prosím o laskavé posouzení a určení, oč se jedná, dříve jsem podobnou houbu ještě neviděl.
S pozdravem, Jiří Kuřil
Z odpovědi:
…jedná se o bělolanýž obecný - Choiromyces venosus Roste těsně pod povrchem půdy a v dospělosti často vyčnívá na povrch. Vyskytuje se v hlinitopíčitých půdách ve všech lesích. Letos se tato houby vyskytuje obzvláště často. Druh je jedlý, aromatický.
J. Landa
Poznámky k jedlosti bělolanýže.
Houbaři tento druh nazývají bílý lanýž, někdy též český lanýž.
Kuchyňskou kvalitou, vyhledávanou u pravých lanýžů, především v podobě silného a neopakovatelného aroma, jedinečné a výrazné chuti, však bělolanýž za svými vzory poněkud zaostává.
I tak, ovšem, je vítaným úlovkem každého znalého houbaře kulináře.
Jeho použití je stejné či v mnohém podobné jako u pravých lanýžů.
Je třeba jej zpracovat začerstva, bezprostředně, během přípravy pokrmu, a podobně jako pravé lanýže jej tepelně upravovat jen krátce.
Nakrájený, nastrouhaný, a byť jen relativně krátkou dobu uskladněný, ztrácí mnoho na svých cenných vlastnostech. Stejně tak pokrmy z něho připravené a ponechané na pozdější dobu.
A. Vít
ROSTOU!
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 29.7.2011
Hřib obecný - Boletus edulis
foto autor
Směs právě rostoucích hub...
foto autor
Včerejší odpolední Český rozhlas 1, Radiožurnál byl mimo jiné i ve znamení otázek kolem aktuálního růstu hub.
V jednom ze vstupů hovořil kolega Libor Tmej z Mykologického klubu v Chocni.
Jeho slova dobře vystihují současný stav českých lesů na mnoha místech republiky.
Houby právě čerstvě vyrůstají, mladé a zdravé plodnice jsou zatím jen zanedbatelně napadené hmyzem.
Kromě houbaři velmi ceněných hřibů smrkových a dubových masivně vyrůstají klouzky sličné (modřínové) a začínají hřiby hnědé.
Nemluvě o záplavě mlaďounkých hřibů žlutomasých alias „babek“, poněkud náročnějších na potřebu jejich neprodleného zpracování po návratu z hub. Na druhý den je už pozdě, neboť i uložené v chladničce spolehlivě zplesniví a jsou kuchyňsky k nepotřebě.
Ke škodě na vlastním zdraví není moudré tuhle informaci podceňovat!
Z ostatních hub rostou lišky, mnohé jedlé holubinky, muchomůrky růžovky alias oblíbení „masáci“ a četné další jedlé druhy pro pokročilejší houbaře kulináře.
Pokud si najdete čas a nepromeškáte příležitost navštívit svá oblíbená houbařská místa, může i u vás košík po návratu vypadat podobně, jako tohle včerejší odpolední houbařské potěšení z pražských lesoparků.
Lesy se probouzejí…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 26.7.2011
Smrkový hříbek - budíček všech houbařů...
Březový křemenáček - barevné potěšení...
Klouzek sličný (modřínový) - kuchyňsky zajímavá houba...
Muchomůrka zelená - alias paní SMRT!!!
Pestrá směs jedlých hub - skvost v houbařově kuchyni ...
Od čtvrtka do neděle uplynulého týdne jsem měl možnost navštívit a shlédnout několik navzájem vzdálených lokalit, abych se přesvědčil o současném stavu růstu hub.
Shodneme se jistě na tom, že napršelo vcelku bohatě a trvající příznivé teploty staví houbaře do pozice rozechvělého očekávání.
Zjištění ze čtvrtka říká, že v lesích na Rokycansku se už konečně, v rámci první vlny, derou na povrch hřiby smrkové.
Situace je v tomto ohledu snad ještě lepší na jih od Plzně.
Jsem-li u smrkových hřibů, pak v sobotu se na displeji mého mobilu objevilo stručné, ale jasné sdělení: „Letí důležitá a příjemná zpráva. ROSTOU!!!“ Řeč byla samozřejmě právě o bílých smrkových hřibech, tentokráte z okolí jihočeských Bělčic.
Z oblasti jihozápadně od Prahy zmíním z hřibovitých druhů v hojnějším počtu ještě nálezy křemenáčů březových, suchohřibů žlutomasých, plstnatých a klouzků sličných.
Na opačné straně od Prahy, u Nymburka, ve čtvrtek sice pršelo, ale je patrné, že houbám to tam prospívá.
Hojný růst hřibů dubových tam doprovází křemenáče osikové, lišky bledé, slušné druhové spektrum jedlých holubinek a muchomůrky růžovky. Vyrůstají první sluky svraskalé.
Pozor, objevují se tady už i první smrtelně jedovaté muchomůrky zelené!!!
Je to sice stále dokola omílaná písnička, ale tuhle houbu by měl každý dobře znát (alespoň pohledem do atlasu), a to ještě dřív, než se vůbec vydá sbírat houby pro kuchyni.
Kromě dalších notoricky známých poznávacích znaků bývá tahle „potvora“ i barevně proměnlivá, a jak patrno ze snímku, před jejími smrtícími účinky vás neuchrání její okousání od „slimáků“.
Mimo uvedených druhů se na vybraných místech pozřídku objevují i některé vzácnější hřibovité druhy, které jsou snadno zaměnitelné se svými jedlými dvojníky, a proto jsou nebezpečné.
Jak konečně ví každý houbař, sbírat by měl pro kuchyni opravdu jen houby, které dokáže bezpečně určit, čili ty další by měl ponechat na svém místě.
To platí bez výjimky pro všechny z nás!!!
Pro osvětu i jistotu zachování zdraví každý může využít houbařských poraden v nejbližším jeho okolí, odboček i dalších kontaktních spolupracovníků ČMS.
Některé důležité odkazy v tomhle ohledu naleznete na zdejších stránkách.
Zatímco na Rokycansku i na Nymbursku jsem o houbaře prakticky nezavadil, pak v okolí Držkova a Velkých Hamrů na Tanvaldsku, čili na úpatí Jizerských hor se porosty o víkendu už ve větší míře hemžily nedočkavými houbaři.
Způsobily to zdejší vydatné deště předcházejících dnů a pařící se lesy.
Tady v současném růstu převažují muchomůrky růžovky, pošvatky plavé, holubinky celokrajné a mandlové, ryzce černohlávky, mechovky obecné a už i první lišky nálevkovité.
Z hřibovitých druhů jsou to suchohřiby hnědé, hřiby smrkové, a z "modráků", jak se jim tu říká, pak i kováře a koloděje.
Uvedené poznatky z druhé poloviny uplynulého týdne tedy plní oprávněné pocity houbařské veřejnosti, že už je čas se vydat na svá obvyklá místa v naději na úspěch.
Druhová skladba hub začíná být v lesích už o poznání bohatší.
Nemusí to být zatím na všech místech po republice houbařsky stejné, ale i malý košík hub vždy, a se zárukou, přináší velkou radost.
Využijte tedy svou příležitost a takovou radost si udělejte třeba už o nastávajícím víkendu!
Strana 43 / 55, články 421 - 430 / 547
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >